Plant van de maand, update

16188757090_17b86f6fb1_m  Halverwege het jaar zitten we ondertussen en dus hoog tijd om even een balans te maken van de plant van de maand verkiezing waaraan elke maand verschillende bloggers, waarvoor heel veel dank trouwens, enthousiast meedoen.  Het lijstje telt 52 planten, dat vind ik zelf al een hele hoop.  En er zaten heel wat verrassende soorten bij zelfs in die mate dat ik zelf ook al een lijstje ben beginnen maken met planten die ik ook in mijn tuin wil.  En dat is net de bedoeling mekaar inspireren voor nieuwe planten. Maar misschien zou het kunnen dat ik ergens iemand ben vergeten.  Laat dat gerust weten dan vul ik het lijstje bij aan.  Hieronder nog eens de opzet van heel het project en uiteraard ben je nog heel welkom om mee te doen!

Mijn aandacht werd getrokken door volgend berichtje op de tuinscheurkalender; ” Het begon met de promotie van de plant van het jaar, nu zijn we in het stadium van de plant van de maand. Op naar de plant van de week en de plant van de dag. Maar is zo’n plant van het jaar of van de maand nu ook een goede tuinplant? Nee, dat hoeft helemaal niet. Het is een plant die door de industrie in de schijnwerpers wordt gezet omdat hij gemakkelijk te vermeerderen is, zodat u er grote hoeveelheden van kunt kopen. Het zou misschien beter zijn als de plant van de maand door het tuinierend publiek werd gekozen.” En dus dacht ik, als ik nu eens een oproep doe aan alle tuinierende bloggers om elke maand hun favoriete plant in de schijnwerpers te zetten. Dan krijgen we dus een mooi overzichtje met leuke planten voor heel het jaar.

Vorige week werd mijn aandacht getrokken door volgend berichtje; ” Het begon met de promotie van de plant van het jaar, nu zijn we in het stadium van de plant van de maand.  Op naar de plant van de week en de plant van de dag.  Maar is zo’n plant van het jaar of van de maand nu ook een goede tuinplant?  Nee, dat hoeft helemaal niet. Het is een plant die door de industrie in de schijnwerpers wordt gezet omdat hij gemakkelijk te vermeerderen is, zodat u er grote hoeveelheden van kunt kopen.  Het zou misschien beter zijn als de plant van de maand door het tuinierend publiek werd gekozen in plaats van door neringzieke (wat een typisch Nederlands woord trouwens) middenstanders.”  En dus dacht ik, awel als ik nu eens een oproep doe aan alle tuinierende bloggers om elke maand hun favoriete plant in de schijnwerpers te zetten. Awel dan krijgen we dus een mooi overzichtje met leuke planten voor heel het jaar. En zeker nadat ik enkele dagen later in diezelfde kalender een lijstje zag verschijnen met de 14 meest frequent aangeplante planten in Vlaanderen en Nederland; buxus (26,8%), lavendel (26,2%), gazon (25,2%), hortensia (23%), bieslook (20%), munt (15,1%), tijm (15%), haagbeuk (14,6%), hosta (14,5%), klimop (14,3%), basilicum (13,5%), vlinderstruik (12,2%), aardbei (12,6%), druif (12,2).  Dat het gazon maar op de derde plaats komt, wijst er volgens de auteurs op dat heel wat buxus en lavendel in potten op balkons en terrassen van appartementen en stadstuintjes worden gezet.  Alhoewel de enquête zeker niet representatief genoemd kan worden.  Bevestigt ze wel wat we al langer weten namelijk dat het plantenpalet in de doorsneetuin zeer beperkt is.

Klik je op de blauwe tekst, dan kom je telkens op de pagina terecht waar de plant wordt besproken.
Januari;
Hamamelis x intermedia ‘Jelena’
Clematis cirrhosa ‘Freckles’
het viooltje
Lonicera purpusii “Winter Beauty” winterkamperfoelie 
klimop

Februari;
Helleborus
kraailook
Carex Pendula, Hangende Zegge
winterakoniet
gewoon haakmos
Viburnum Tinus
boerenkrokus/Crocus tommasinianus
Iris reticulata
de krokus
Helleborus oriëntalis
madeliefje

Maart;
Viburnum Bodnantense Down”
Oosters komkommerkruid/trachystemon-orientalis
wilde narcis
Viburnum Tinus
Narcis
schoenlappersplant
Prunus cerasifera nigra
Epimedium pinnatum ‘Colchicum’
speenkruid

April;
Amandelboom
Primula’s
Slanke sleutelbloem
klokbilzekruid/Scopolia
maarts viooltje Prunus
voorjaarshelmbloem
muurleeuwenbekje
brandnetel

Mei;
Jacobsladder
gele dovenetel
wilde hyacint
Viola Sororia Freckles
steenbreek
schijnpapaver
Aquilegia

Juni;
vingerhoedskruid
Astrantia
stylophorum
paarse morgenster
Geraniums

Juli;
Jakobskruiskruid
Helenium
Echinacea Purpurea
Telekia
Hertshooi
boslathyrus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *