Plant van de maand, maart

Wat een stress die plant van de maand. Al een hele week zit ik in mijn tuin rond te speuren naar welke plant ik deze maand zal nomineren. Ik kijk bij het speenkruid en het longkruid, de slanke sleutelbloemen, de wilde tulpjes, de bosanemoontjes misschien, de narcissen of de blauwe druifjes. Maar niks, geen bloem te zien. En ineens zie ik hem daar staan of beter gezegd ruik ik hem. Want de geur die de bloemen verspreiden is echt heerlijk en ruik je al van meters ver. De Viburnum Bodnantense Down bloeit erg vroeg op het jaar met roze bloemen op kale takken. Deze struik moet het vooral van zijn bloei hebben want in de zomer heeft hij maar weinig sierwaarde. gelukkig verkleurt het blad in de herfst ook nog mooi oranjerood. IMG_2953 Het is ook een weinig eisende struik, hij kan in elke grond en op elke plaats; zowel noord, zuid, oost of het westen.
Hoe meer zon des te meer bloem. IMG_2963 Een andere struik die momenteel ook de aandacht trekt is de gele karnoelje met zijn fragiele gele bloemen valt hij toch wel op. IMG_3009 En vormt hij toch een serieuze wolk. IMG_3013 Eigenlijk vind ik alle soorten die vroeg bloeien erg belangrijk omdat ze zorgen voor nectar en stuifmeel voor de bijen en de hommels die ze broodnodig hebben. Maar de topper van allemaal blijven de krokussen. IMG_2975 Afgelopen ZONdag was het op ons krokussen-bordertje echt een drukte van jewelste ik telde maar eventjes 17 hommels op amper 7 meter en toen ik verder de tuin in liep kwam ik er nog verschillende tegen. Dit is wel absoluut een record-aantal voo onze tuin, want zoveel heb ik er nog nooit ineens gezien, na de vogeltelling, de vlindertelling moeten ze binnenkort anders maar de hommeltelling organiseren. IMG_2969 En nog eentje om het af te leren, de plant van de maand voor in de vaas is absoluut deze; IMG_2951 En nu is het aan jullie, welke is jullie plant van de maand?
Oosters komkommerkruid/trachystemon-orientalis
wilde narcis
Viburnum Tinus
Narcis
schoenlappersplant
Prunus cerasifera nigra
Epimedium pinnatum โ€˜Colchicumโ€™
speenkruid

15 gedachten over “Plant van de maand, maart

 1. Pingback: Plant van de maand, update | natuurlijk-rijk

 2. Pingback: Plant van de maand – maart | Het huis van Tante Alice

 3. Mijn eerste gedachte was eigenlijk ook de Narcis… Maar ik moet eerlijk zijn, die Viburnum Bodnantense Down is mij wel een mooie bloem ook zeg! Zal ik eens naar op zoek moeten gaan ๐Ÿ™‚

 4. @de biodiverse tuinier; oeps, volgende keer hou ik me aan het oorspronkelijke concept, beloofd!
  @Groentje; dat mot je zeker doenja
  @Zem; inderdaad de laatste week zijn er nog vele bloemen bijgekomen
  @Bart; dat moet toeval zijn ๐Ÿ˜‰
  @Mie; dat zijn takken van de magnolia, ondertussen staat er al wat meer bloei in hoor
  @Kim; dat is een leuk verhaal
  @Helma; dat is om te zien wie er alles leest ๐Ÿ˜‰ jij dus merci!

 5. Echt een heerlijk blog met al die bloemen, maar euhhhh….. is dat Belgisch dat je de bijen buien noemt ” stuifmeel voor de buien en de hommels”.

 6. viburnum Tinus
  Gekregen bij de geboorte van onze zoon “Tinus “waar we de moederkoek op heb geplant en die in deze periode (ook net de periode van zijn verjaardag )altijd heel mooi staat

 7. En wat staat er zo mooi te wezen in die vaas???
  Die viburnum ziet er prachtig uit, ik zou wel eens willen ruiken:) . Planten die ruiken en elk seizoen iets moois geven hebben toch dat ietsje meer….
  Maar ik hou ook van de kroKUSJES en mini narsisjes…..

 8. MWoehaaA! Speenkruid in bloei? Check!!!
  (sorry, voor die ene keer dat mijn tuin een tikje voorloopt op die van jou kan ik het รฉcht niet laten ๐Ÿ™‚ )

 9. Je noemt er zowaar 4! De Viburnum Bodnantense is hier ook een topper. Eigenlijk bloeit hij de hele winter, maar het valt me op dat de meest gave bloemen de laatste weken zijn verschenen. En de geur is heerlijk.

 10. Die Viburnum is prachtig! Bij ons nog niet veel kleur te zien. Ik noteer alvast dat ik volgend najaar krokussen moet planten ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *