Fris groen

Dames en Heren, een heuglijk moment is aangebroken, het eerste moestuingroen is deze week genuttigd.  En omdat dat zo goe smaakte, wat dachte anders, hebben we nu al 3 dagen van diejen groenigheid gegeten, niet dat we hier konijnen zijn hé, d’ er was nog ’t een en ’t ander bij hoor.  O wat kan ik daar toch zo gelukkig van worden hé, met een kommetje naar de moestuin trekken en dan wat rucolla, pluksla en nog wat bieslook erbij en zienekeer hier se; Ja ’t is een goei ding zo’n serre! Ook al staat niet alles er even properkes bij, rechts vooraan bijvoorbeeld de voorgezaaide broccoli tussen het onkruid en daar links spinazie tussen het onkruid.  Maar ach, u had dat misschien nog geeneens gezien, of wel?  Maar diejen broccoli en spinazie moeten toch in ’t kort naar buiten verhuizen en dan hakken we daar eens goed door en dan is dat ineens proper hé!  Tussen de sla-toestanden heb ik dan weer wel wat meer moeite gedaan, want niks zo’n afknapper dan onkruid tussen uwen salaat.
Voor een volledig overzicht geef ik hieronder efkes alles weer; radijzen, rucola, rode biet, sluimerwtjes (2 rijen, jammie), spinazie en bieslook.  Al staat die laatste niet echt in de serre maar een beeteke verder.  De kleine kropjes sla en de pluksla en de voorgezaaide sla ben ik precies vergeten trekken.  Aan sla dus geen gebrek al moet ik misschien toch maar weer eens wat gaan voorzaaien zodat we verzekerd blijven van groenigheid.
             Maar in mijn serre staan niet allen groentekes, nee de aandachtige kijkers hebben al wel gezien dat daar ook nog bakskes in allerlei kleuren en vormen staan.  Daar staan dus mijn zelfzaai plantjes in of hoe dachten jullie anders dat er hier in den hof bijvoorbeeld slanke sleutelbloemen of bosanemoontjes komen te staan.  En met die serre is dat er alleen maar makkelijker op geworden; ’t gaat allemaal wat rapper vooruit en als ge dan toch water aan ’t geven bent dan kunde die bakskes ook wel water geven hé.  Er zijn allereerst bakskes met zaad uit de eigen tuin; kogeldistels, bergamot en zonnehoed bijvoorbeeld.  Maar ook bakskes met zaad dat ik bestelde bij mijn favoriete zaadleverancier.  Zo staat er slangenkruid, groot kaasjeskruid, ijzerhard spec, groot vingerhoedskruid, wilde akelei, ruige anjer, breedbladig klokje, grote kaardenbol, gulden sleutelbloem, keizerskaars, akkerklokje, kraailook, bermooievaarsbek, borstelkrans, bevertjes.  Of van andere plaatsen zoals zeepkruid, kaasjeskruid en chinees bieslook. Ze kunnen nog efkes blijven staan en dan moeten ze plaats maken voor de tomaten!

11 gedachten over “Fris groen

 1. @muggenbeet; volgens mij ben jij veel straffer hoor!
  @Petra; dat genieten is helemaal geen probleem 😉
  @Tina; en hoe zit het met het bloggen eigenlijk; een stille dood???
  @Mme boerenerf; wacht maar …. 😉
  @onder de appelboom; genoeg volk hier om den overschot aan uit te delen, het uitplanten gaat gemakkelijker als ze al in hun eigen potjes zitten
  @Myriam; dat zal wel, laat het smaken!
  @Linda; nik s leuker dan in eigen tuin te shoppen 😉

 2. Ik ben jaloers, in mijn donkere tuin laat dit nog even op zich wachten. Ik verheug me nu al op het even naar buiten lopen en verse sla te plukken. Bon appetit!

 3. hier ook al sla en spinazie uit de serre gegeten, de eerste groene asperges zijn ook geoogst lekkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !

 4. Knap zeg! Maar met die sla ga je toch wel een legioen kunnen voeden, denk ik 🙂 En ik begin zo langzamerhand je plezier in bloemetjes zaaien te begrijpen (door het zelf ook te doen), al zie ik wel op tegen het uitplanten. De luie tuinier, nietwaar 🙂

 5. Daar staat heel wat meer in dan bij ons 🙂
  Ik heb geen geduld om voor te zaaien. Bloemen koop ik meestal als plantje. Maar nu heb ik toch ook zonnebloemen voorgezaaid in potjes in de serre.
  Hebben ook al pluksla van eigen oogst gegeten. Dat smaakt toch zenne…

 6. moh! geweldig!
  ik wou dat mijn serreke er ook al stond… mah ja… tzal voor het najaar zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *