Zadenruil 2017

Alee huppa, de vierde zadenruil is bij deze gelanceerd. Vorig jaar waren er bijna 15 enthousiaste deelnemers en ik hoop natuurlijk dat er dit jaar nog wat mensen bij komen. Alle deelnemers waren blijkbaar dik tevreden, konden genieten van lekkere tomaten, mooie bloemen of andere groenten en sommigen stelden al de vraag of er een vierde editie aankwam, zoveel druk daar kan een mens alleen maar voor zwichten!  Dus heb je zin om mee te doen, heb je zaden uit je eigen tuin in de aanbieding lees dan zeker verder en doe mee!IMG_0922 Wat gaat er gebeuren! Iedereen die zaden wil ruilen en minstens 3 (meer mag ook) verschillende soorten zaden heeft kan meedoen.  Het maakt niet uit of je van één soort zaad 1 zakje hebt of misschien wel 10 zakjes zaad, al is dat laatste natuurlijk leuker want dan kan je meer mensen gelukkig maken. Wat wel belangrijk is dat is dat het zaad moet komen uit je eigen tuin, zaad gaan kopen om mee te doen is uit den boze.

De zaden delen we in volgens de categorieën; vaste planten, eenjarigen en moestuin.De actie loopt van 11 november tot 20 november.

Wat kan je nu al doen.

-Je laat weten dat je wil meedoen via een reactie hieronder en deelt dit eventueel via Facebook, andere sociale media of via de bekende roddelkanalen, in de hoop dat er zo nog meer mensen interesse krijgen! Of stuurt een mailtje naar natuurlijk-rijk@hotmail.com om te laten weten dat je meedoet.

-Vervolgens ga je kijken welk zaad je in de aanbieding hebt en maak je hiervan zaadpakketjes/zakjes of wat je maar wil.

In de aanloop naar 11 november ga ik je vragen om je te registreren. Omdat ik anders door de bomen het bos niet meer zie is het belangrijk dat je dat op deze manier doet; je stuurt een mail naar natuurlijk-rijk@hotmail.com met daarin onderstaande gegevens;

Allereerst je naam en volledige adresgegevens (geen schrik ik zwier die niet op ’t internet enkel de deelnemers krijgen op het einde van de actie die gegevens in handen)

Geef ook even mee of je wil dat je volledige naam op de site mag komen staan of liever alleen je voornaam of als je liever boer Charel of zo heet dan kan dat natuurlijk ook. Vervolgens komt er een opsomming van de zaden die je aanbied volgens de rubrieken; vaste plant, eenjarige, moestuin. Als je wil dan kan je daar ook nog wat leuke foto’s bijvoegen met wat uitleg over je tuin of foto’s van de planten waarvan je zaad neemt, dat maakt het allemaal wat aantrekkelijker. Onderaan dit berichtje vind je dit nog eens allemaal overzichtelijk terug als je dit kopieert naar je mail of een word document kan je het gewoon invullen en vergeet je niet!

-Als je al deze info hebt doorgestuurd krijg je ook een nummer bvb nummer 2, want nr 1 ben ikzelf a ja ?

-Vanaf 11 november verschijnt hier dan van iedere persoon die meedoet een berichtje met het zaad dat hij of zij aanbiedt en de fotookes en al. Maar ook mensen met een eigen site of blog kunnen meedoen en gebruiken gewoon de foto van hierboven, ze geven me de url gegevens door en er volgt een linkje naar je blog/site.

-Vervolgens kan iedereen die een nummer heeft gekregen reageren. Je kan bijvoorbeeld typen hé boer Charel, ik ben nummer zoveel, ge moet dat dan wel invullen natuurlijk hé, dat zaad dat je daar hebt liggen van die Oost-Indische kers en van de Verbena’s dat vind ik wel tof, daar zou je me wel blij mee maken.

-Nu is het niet de bedoeling dat boer Charel meteen in zijn kaarten laat kijken, nee boer Charel beslist pas op 20 november aan wie hij het zaad zal geven. Hij laat dat op dat moment ook in een reactie weten en neemt er vervolgens de lijst bij van alle deelnemers en dan kan hij zien aha ik wil dit zaad graag geven aan het tuintje van Bea en die heeft nr 17 en die woont dus daar en dan kan hij dat opsturen.

-Maar boer Charel gaat natuurlijk op zijn beurt ook bij de anderen kijken en laat een reactie achter als hij iets leuk heeft gevonden.  En zo krijgt hij op zijn beurt ook wat zaad terug.

Alle zeg nu zelf zou dat is toch geweldig leuke actie!
Het idee van deze zadenruil haalde ik hier, bedankt Isabelle voor dit super idee!

Dus nog even op een rijtje! Je mail naar natuurlijk-rijk@hotmail.com bevat volgende gegevens;
naam;
adres;
land;
mail;

Zaden van …      (hier vul je de naam in hoe je wil dat jou zaden worden aangeboden op de site)

Wil je nog wat meer info geven over de zaden die je aanbied of over je tuin dan kan je nog wat meer uitleg geven of een foto doormailen, dat maakt het allemaal wat persoonlijker;

Ik bied volgende zaden aan (eventueel kan je ook noteren hoeveel zakjes zaad je van elke soort in de aanbieding hebt) belangrijk is dat je een lijstje maakt dat ik simpelweg kan kopiëren en niet in één of ander moeilijk uit te pakken excel-bestand ofzo ;

vaste planten;
eenjarige;
moestuin;

Mocht er nog iets onduidelijk zijn dan hoor ik het graag en alvast bedankt voor je deelname!

23 gedachten over “Zadenruil 2017

 1. Pingback: De zadenruil komt er aan, en hoe! | natuurlijk-rijk

 2. Ik heb ook een aantal zaden, zijn te bestellen via mijn website,ruilen vind ik ook heel leuk.Als je de link wil toevoegen zou dat heel leuk zijn, groet Margriet

 3. Heel mooi initiatief. Doet mij denken aan de zadenbib (mijntuin.org) waar ik al enkele jaren gebruik van maak. Graag doe ik mee met jouw zadenruil. Variatie doet leven.

 4. Ik dacht dat ik al gereageerd heb maar zie mijn reactie niet, bij deze dus nog eens extra; ik ben dit jaar graag weer van de partij, heb mijn voorraad zakjes en enveloppen bij Ava al ingeslagen 😉

 5. Ik wil graag meedoen, maar woon in Nederland. Is dat een probleem?
  Groet Anja

 6. Zolang de andere er maar echt iets aan heeft is het genoeg, bij tomaten kan dat over 5 zaden gaan, maar bij bloemen of groenten mag het natuurlijk wel iets meer zijn zodat je toch een rijtje kan zaaien. Fijn dat je mee doet

 7. hey, ik doe graag mee. Ik kweek zoveel mogelijk mijn eigen groentezaad en heb ook een paar een/tweejarige bloemzaden.

 8. Ik heb een heleboel zaden verzameld, maar van sommige is dat niet veel. Als je spreekt over ‘een zakje zaden’, hoeveel moet daar dan in zitten?

 9. Pingback: Voor het donker wordt | natuurlijk-rijk

 10. Wij doen ook graag mee! Geeft het niet dat het zaad misschien niet met naam en al kan gegeven worden? (wij hebben bijvoorbeeld massa’s zaad van oranje en witte wortel, maar vraag me niet meer van welke soort het juist is…)

 11. Net zoals vorig jaar wil ik ook weer heel graag meedoen! Bedankt voor de organisatie Rob!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *