Voor het donker wordt

De titel klinkt misschien een beetje dramatisch. Maar zo voelt het ook wel elk jaar aan. We schakelen dit weekend immers over naar het winteruur. Dat betekent alvast dat het ’s avonds een uurtje eerder donker is. Niet echt iets waar ik nu al voor sta te springen, maar ja doorheen zullen we er toch moeten. Aan de oogst van de voorbije dagen zou je nochtans niet zeggen dat de winter er aan komt. Er hangen nog massa’s tomaten, geen idee wat dat dit jaar allemaal is, maar ze blijven maar komen. Ook die kleine courgettes oogst ik nu a volonté. Ik pluk ze extra klein omdat ze na een koudere nacht snel bruine plekjes krijgen; En alsof dat nog niet genoeg was werden de pompoenen afgelopen weekend van ’t veld gehaald. Mijn Madame liet zich ontvallen dat we dit jaar toch opmerkelijk minder pompoenen hebben. En inderdaad meen ik me nog te herinneren dat we één van de vorige jaren zeker 3 kruiwagens hebben. We moesten toen noodgedwongen familie en vrienden laten delen in de oogst. Nee dan lijkt de oogst van dit jaar toch meer behapbaar te zijn. En eindelijk is het me gelukt om wortelpeterselie groot te krijgen. Al moet ik wel toegeven dat de halve oogst door de woelratten is opgegeten. Maar soit, we hebben nog meer dan genoeg over voor heerlijke soep;  Een stuk van de prairie ziet er momenteel zo uit; En ik weet eigenlijk nog niet zo goed wat ik daar van moet denken. De Aster amethystinus x ‘Freiburg’ ziet er van dichtbij geweldig schoon uit. Maar hij bloeit zo laat dat hij moeilijk combineert met de rest vind ik precies. Er blijft immers eerst een lange rij groen staan en dan als alles bijna uitgebloeid is gaat ie staan pronken. Maar misschien heb ik er ook gewoon wat te veel van gezet. Dat vraagt dus om een herziening. Soit misschien moet ik hier maar gewoon bloemen laten zien waar ik wel content van ben. Onze dahlia’s bijvoorbeeld;Wat een geweldig kleurenpalet toch! Als afsluiter nog wat boeken gaan halen. O ja wat moeten we anders vanaf volgende week ’s avonds gaan doen. Buiten zaden ruilen natuurlijk 😉

10 gedachten over “Voor het donker wordt

 1. Al die gezonde groenten van eigen kweek, ferm zeg !
  en je bloemen zorgen voor een spetterend kleurenfeest
  Dit is echt natuurlijk-rijk zijn 🙂

 2. Mooie oogst. Het winteruur gaat snel afgeschaft worden (hoopi ik). En die aster kan je vervangen door Aster ‘Little Carlow’, een vergelijkbare kleur, die bloeit minstens een maand vroeger. Ze heeft wel wat last van meeldauw. Of Aster nova-angaliae ‘Barr’s Blue’, wordt wel een ietsje groter die laatste

 3. Een krat vol onrijpe tomaten en paprika’s meegenomen uit Frankrijk en thuis voor het raam van de garage gezet. Iedere dag kan ik er veel rode uit halen.

 4. Haha, ik zie juist uit naar de wintertijd, waarom? Dan is het ’s morgens gelukkig weer een uurtje eerder licht. Ik ben vooral een ochtendmens.
  Wat me opviel was die wortelpeterselie, daar had ik dus nog nooit van gehoord. En wat is het toch nog genieten van de dahlia’s hè, heerlijk die kleuren. Die herfstasters vind ik overigens ook mooi, maar wellicht zijn het er te veel op de juiste plek.
  De winter is bij uitstek de tijd om (tuin)boeken te lezen want genieten is vooruitzien naar het volgende tuinseizoen.

 5. prachtige foto’s met die mooie tinten Rob..

  het winteruur, daar zat ik ook niet op te wachten

  groeten

 6. Ja dat winteruur, inderdaad een slechte uitvinding hoor 😉 Hier ook nog ruim voldoende tomaten, courgetten en butternuts. Er zal nog veel soep gegeten moeten worden (nomnomnom).

 7. Gelukkig is er zoiets als zadenruil waar we ons in de donkere dagen kunnen mee bezig houden! Zaaalig diene mens die dat uitvond!?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *