De zadenruil komt er aan, en hoe!

Ik verslik mij hier dermate in de respons op de zadenruil. De voorbije jaren deden er zo’n 10 tot 15 tal mensen mee. En dit jaar zitten we al aan 25 mensen die willen meedoen. Hopelijk gaat mijn organisatie-vermogen dat ook in goede banen kunnen sturen. Maar begrijp me niet verkeerd, dat is tof hé, om niet te zeggen kei tof. Waar ik de verklaring moet zoeken, ik zou het niet weten. In ieder geval merk ik dat er meer en meer zadenruilen ontstaan en dat is goed. Want waarom zou je al die zaden zelf willen kopen als je ze ook simpelweg kan ruilen. Het kost niets, buiten in dit geval een postzegel en je doet er anderen een plezier mee. Tuiniers zijn in mijn ogen altijd vrijgevige mensen die delen in de oogst, een stekje hier, wat zaden daar. Het plezier om te geven en te krijgen alleen al is al leuk. Bovendien kan je er zo mee voor zorgen dat rassen die minder interessant zijn voor de grote bedrijven toch in stand worden gehouden. Bovendien is het een stap in de richting van zelfvoorzienend leven. En bovendien is het vaak nog niet eens moeilijk, soms heb je het maar gewoon te pakken. Bijvoorbeeld van erwten en bonen moet je eigenlijk niet veel meer doen dan de peulen aan de plant laten hangen tot ze droog zijn. En die lekkere tomaat van dit jaar wil je volgend jaar natuurlijk ook weer eten en dus pulk je wat zaden uit die tomaat. Zo simpel kan het dus zijn. Heb je dus nog zin om mee te doen dan kan dat nog altijd. Lees hier nog even alles na. En dan wens ik iedereen die meedoet alvast een leuke zadenruil!

De rest mag de komende 25 berichtjes hier op de site gewoon negeren 😉

4 gedachten over “De zadenruil komt er aan, en hoe!

  1. Pingback: Een schop onder mijn gat | Het huis van Tante Alice

  2. Heb pas sinds dit jaar een mini-moestuintje, amper 2 vierkante meter, en enkele potten. Toch kon ik dit jaar reeds ‘eten’ van het zelf gekweekte (boontjes, prei, uien, aardperen…).
    Heb te weinig om te ruilen, maar volgend jaar doe ik graag/misschien mee. Ben nog ’te nieuw’…, heb veel te weinig.
    Lie(f)s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *