Schaapkes tellen

Neeje, neeje, nee ge moet niet denken dat ik last heb van slapeloosheid ofzo. ‘T is gewoon den 15den december geweest en dus voor iedereen die schapen, geiten of hertachtigen heeft tijd om te tellen. En zodoende kunnen deze gegevens dan doorgegeven worden aan de bevoegde instanties. Om maar te zeggen dat schapen houden andere koek is dan ik zeg maar wat kippen houden. Maar ik kan wel zeggen dat ik landbouwer ben in bijberoep 😉 Soit die telling dus. We hadden daarvoor al weken getraind, allemaal schoon in een rijtje gaan staan, nie simpel hoor. Ge kunt waarschijnlijk goed begrijpen dat ik daar toch heel wat tijd mee bezig ben geweest. En donderdag was dan de grote dag dat het voor ’t echt was. Geen spielerij meer, nee nee het moest juist zijn want die mannen of vrouwen van de bevoegde instanties die lachen daar niet mee hé.
En dus trok ik vol goede moed naar de schapenwei en begin daar te roepen van kom, kom, kom! En wat gebeurt er niks, nada, noppes. Geen één komt er af! Al snel had ik door waar het schoentje wrong, ze waren zich te goed aan het doen aan een lekker bietje. Ja toen kon ik het wel vergeten natuurlijk. Al dat gewriemel door mekaar, geen beginnen aan. Voor ’t zelfde geld telde dan verkeerd en wie weet wat voor problemen daar van voortkomen. Nee, straks proberen we het gewoon nog een keer 😉 Nu ik toch uw aandacht heb wil ik van de gelegenheid ook even gebruik maken om aan te kaarten dat het dit jaar een geweldig slecht bieten jaar was. U weet waarschijnlijk nog wel dat het voorjaar geweldig nat was. En dat laat zich natuurlijk merken in de oogst. Niet dat ik mijn eigen bieten zet maar mijne vaste leverancier zijn oogst is volledig mislukt. Na wat zoekwerk kon ik dan toch nog een partijtje op de kop tikken. Maar het zijn belange niet zo’n dikke als andere jaren en de prijs daar kan je zelf al naar raden!

11 gedachten over “Schaapkes tellen

  1. In het kader van de administratieve vereenvoudiging gaat de overheid je volgend jaar vragen om iedere dag het eten dat je de dieren voedert op te geven. Met facturen en al er bij.

  2. Weliswaar ben ik geen boer in bijberoep, maar ik moet ook elk jaar naar buiten om mijn twee schapen te tellen hoor, zelfs als simpele hobby-ist . En dat totaalaantal dan onthouden tot ik ingelogd ben op veeportaal, om het daar netjes in te vullen. Neeneen, dat wordt zwaar onderschat, dat tellen. Ik ben al blij dat ik er geen vijf heb! 😉
    De bieten zijn inderdaad overal een stuk minder dan vorig jaar. Gelukkig heeft mijn vaste leverancier toch een redelijke opbrengst en kan ik er weer terecht voor af en toe ‘een remorkske’ (al meer dan tien jaar onveranderd aan dezelfde prijs van 1 frank per kilo). Maar zijn voorraad is toch een stuk kleiner dan vorig jaar. Gelukkig zit onze hooizolder ook stampevol om de winter door te komen.

  3. Misschien een tijdelijke opdeling in de weide maken en ze dan 1 voor 1 van de ene helft op de andere laten? Weet ge meteen hoeveel beesten ge lopen hebt. maar ja, de hoeveelheid is belangrijk, voor ge het weet zit ge in een andere categorie en is de prijs ook navenant

  4. Oei oei nu word ik zelfs al in twijfel getrokken als goede herder! Uiteraard weet ik hoeveel dieren ik heb. 5 om precies te zijn. Ik heb precies voor wat verwarring gezorgd.

  5. Oei oei, mijn grap wordt duidelijk niet gesmaakt. Totaal geen probleem hoor met die telling, ik dacht ik maak er gewoon een grappig berichtje van. Volgende keer nog eens proberen precies 😉

  6. Ik snap niet zo goed waar de moeilijkheid ligt bij die telling. Of heb je zoveel schapen dat tellen welhaast een onmogelijke klus wordt?

  7. schapen noch bieten hier in de jardin, maar dat het een slecht bietenjaar is had ik ook al vernomen … als da maar niet tot gevolg heeft dat je volgend jaar minder schaapjes telt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *