Niet te stoppen!

De lente is nu echt niet meer te stoppen, tegen het einde van de week al 15°C!!! De vogeltjes maken me ’s morgens zelfs al wakker met hun vrolijk getsjilp en de houtduiven zijn al volop in de weer met het verzamelen van nestmateriaal.  Hommels en bijen komen zoemend overgevlogen, de eerste vlinders zijn gespot en de kieviten vliegen ook weer met veel lawaai over de velden!  En ook de bloemekes van de slanke sleutelbloem en het longkruid komen eens piepen of de winter nu echt voorbij is; Het speenkruid staat her en der zelfs al open; en om in dezelfde tint te blijven, een hommel op een winterakonietje; Maar deze vind ik ook gewoon heel erg tof en daar zit ook wat geel in 😉 Geel, is dat niet de kleur van de lente? Duidelijker kan het toch niet hé 😉  Ik haalde dus prompt mijn freesmachinerieke boven om de moestuin-grond los te maken.  Allé de bovenste laag alleen hé, want alles volledig overhoop gooien daar doe ik niet aan mee!   En weete wat zo zot is, die phacelia daar op de achtergrond heeft dankzij de winter zonder winter niets geleden en staat nu open om in bloei te komen, de bijen en hommels gaan weeral content zijn!  Misschien nog wat paars er tussen gooien, anders vergeten jullie misschien dat ik dat gewoon een hele fijne kleur vind; O ja en dan is er nog ander nieuws, want sinds deze week schrijf ik ook voor dit magazine! Mijn artikel moet nog komen maar ik geef het jullie graag al even op voorhand; De lente laat al van zich horen en dus trekt iedereen weer de tuin in. Misschien heb je ook wel een stukje moestuin, of een moestuinbak en daarin kan je nu al beginnen zaaien. Wat daarin zeker niet mag ontbreken is de zogenaamde snij- of pluksla. Het is een mengeling van een aantal slasoorten, verkrijgbaar in verschillende smaak-types van scherp naar zacht, die enkel blaadjes aanmaken en geen krop. Daardoor kan je al na een paar weken beginnen oogsten. Je knipt gewoon datgene wat je nodig hebt en er ontwikkelen zich nieuwe bladeren in het hart van de plant. Heb je geen moestuin dan kan het ook gewoon in een bloembak in de keuken of op de vensterbak want eigen kweek dat smaakt altijd dubbel zo lekker! En laat die paardenbloemen een madeliefjes dit jaar ook maar gewoon in je gazon staan want die eet je toch gewoon lekker op! Ook maartse viooltjes kan je nu al vinden en opeten! Wil je meer inspiratie, kijk dan op www.natuurlijk-rijk.be 😉
Die moestuinwijven willen graag duidelijke taal dus zijn er ook nog; Stappen;
1) Maak het stukje grond dat je wil bewerken goed los en onkruidvrij.
2) Maak met een stokje een geultje van 0,5 cm diep.
3) Zaai hierin het zaad, je schud de inhoud heel zachtjes leeg en beweegt ondertussen het zakje van het begin van het geultje naar het einde.
4) Toedekken met aarde en een beetje aandrukken.
5) Even water geven en dan is het wachten tot je kan oogsten!
Voila, dat moet toch inspireren niet!

En nu ik dan toch bezig ben met nieuwtjes, ergens dit jaar 😉 komt de lokale Velt-afdeling eens op tuinbezoek, onze voorzitter kon nogal goed aandringen 😉 Maar wie weet valt dat wel kei goed mee en mogen jullie volgend jaar allemaal komen kijken 🙂 die van velt nationaal kunnen namelijk ook goed aandringen 😉 Jullie gaan dat waarschijnlijk belachelijk vinden maar er zijn echt nog stukken in de tuin waar ik helemaal niet tevreden van ben.  Soit, ik moest dus een tekstje maken om onze tuin voor te stellen, en dit is het geworden;  Onze tuin heet natuurlijk-rijk, en ons streven is om een natuurlijke rijkdom te creëren door en voor de natuur. We hebben een siertuin, een moestuin met een serre, een bloemenweide, een bloemenakker, 22 hoogstam fruitbomen, een kikkerpoel, een pluktuin voor bloemen, een sparrenbos en er staan heel wat soorten kleinfruit. Om nog meer leven in de brouwerij te hebben, houden wij houtland-schapen, kippen, en Flappy ons konijn. De kippen en schapen behoren tot ons levend erfgoed. Rondom de schapenweides is er een heg aangeplant met tal van inheemse struiken en knotwilgen. Er zijn verschillende hagen die zorgen voor structuur. Ook zijn er in de tuin heel wat speel-elementen voor kinderen.  Op zonnige dagen is het speelriviertje erg in trek!  Wij heten jullie van harte welkom.

Durft nu niet zeggen dat jullie ook afkomen hé!

17 gedachten over “Niet te stoppen!

 1. ik ben niet de voorzitter van onze afdeling, dat is iemand anders 😉
  Ze hebben mij altijd geleerd, de aanhouder wint en zodoende heb ik dan toch gewonnen 🙂 . We zijn blij dat we met onze Velt afdeling eens in jouw tuin mogen komen kijken en idd, volgend jaar meedoen met de opentuindagen van Velt.

 2. Ik denk dat we mekaar een handje kunnen geven wat betreft tuingebeuren:
  Ook hier hoogstamfruitbomen (Vlaamse rassen). Alhoewel, door storm zijn er 4 gesneuveld, ik woon dan ook erg winderig)
  Inheemse hagen
  Veel waardplanten
  Siertuin
  Moestuin(tje)
  Wilde bloemen
  Natuurlijk tuinieren
  Kikkerpoelen
  Stiltebosjes
  En…. mijn tuin doet ook mee met de landelijke Tuindagen van Velt 😉
  groetjes, Marleen

 3. @Marijke; 😉
  @Menck; hihi fijn!
  @Zem; dat moet bijna frustrerend voor je zijn 😉 toch straf dat die 300km zoveel verschil maakt!
  @Marian; dat begrijp ik helemaal 😉 hopelijk is ’t snel terug oke!
  @Thea; dat kriebelt hé die lente 😉
  @Mme boerenerf en op de boerderij en Bart; hihi ik controleer iedereen op lidkaart hé, enkel Velt Noorderkempen komt erin 😉
  @De zandeik; die foto dateert eigenlijk al van 2 weken geleden, zo in het begin van het seizoen zijn ze soms nog wat suf en kan je ze gewoon op een bloem zetten 😉 een beetje manipuleren mag, ik heb trouwens achteraan in den hof nog wel winterakonietjes staan maar dat zijn nieuwe bollen van vorig jaar.
  @onder de appelboom; dat is dan de derde als ik het goed heb 😉
  @fruitberg; merci joh nu moet ik alleen nog opzoeken wat DOF betekent ge ziet ik doe maar wat hé 😉
  @Helma; met volle teugen 😉

 4. Jij gaat dus tuinbezoek krijgen lees ik wel hihi…… ben benieuwd wat dat dan gaat worden hihi….. Nu zie ik ieder geval wel al hele leuke bloemen en de stukken ruin waar je nog niet tevreden over bent kan je veranderen toch!?
  Geniet morgen (zondag) van het mooie lenteweer.

 5. Die eerste foto is héél goed (de rest is ook goed, maar die eerste springt er wat mij betreft uit wegens perfecte DOF. Als uwen tuin volgend jaar mee doet aan het gebeuren, kom ik uw tuinpaden ook mee plattreden.

 6. Hier staan de sleutelbloemen en het speenkruid nog niet in bloei, de winterakonieten daarentegen zijn al uitgebloeid. Mooie foto’s, vooral op de hommelfoto ben ik jaloers. Hommels genoeg, maar ze willen niet op de foto.

 7. Ik sta ook te popelen om te beginnen…..
  Leuk dat je voor een blad gaat schrijven, dat gaat vast goed komen!!

  Zalig is die Lente…..hier zoemt het ook al! Je bent al ver volgens mij,lekkere sla!! Als je eenmaal zulke lekkere sla gegeten hebt hoef je er geen uit de winkel meer!!

 8. Ongelooflijk hoe de lente al tekeer gaat in jullie tuin. Hier nog altijd die plas hoor. Ook de Magnolia blijft pootjebaden. Vandaag nog gecheckt. Onmogelijk natuurlijk dat zoveel water in één, twee, drie weg zou trekken. Vandaag nog maar een paar pottekes lentebloeiers gekocht ter compensatie 😉
  Marian

 9. Wat maak je een mooie foto’s, die detailopnames vind ik super. Als ik lees wat er bij jullie allemaal ( 300 km zuidelijker) al bloeien gaat, loop ik naar buiten om bij voorbeeld het speenkruid op knoppen te inspecteren. Nee, hoor. Maar wie weet na het weekend…
  Attractief stukje heb je geschreven voor het magazine. Als daar geen nieuwsgierig bezoek van komt…

 10. Psst, niet verder vertellen, maar wellicht kom ik ook eens af. Ik wil al dat moois wel eens IRL zien.

 11. Oh mijn hemeltje als ik lees wat er zich allemaal in jou tuin bevindt moet het wel een enorme tuin zijn. Ik heb genoten van je mooie foto’s van de voorjaarsbloemetjes. Ook hier gisteren de eerste vlinder over zien vliegen maar die had geen tijd om even in mijn tuintje een rust momentje te nemen. Ik hoop dat je veel bezoekers kunt verwelkomen in je tuin.
  Fijne avond gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *