Na regen komt zonneschijn

Dat regenweer begon me danig de keel uit te hangen, niet alleen figuurlijk zelfs want momenteel praat ik met schorre stem en moet ik regelmatig hoesten. Ik ben dan ook blij dat ze toch weer enkele dagen mooi winterweer geven met koude nachten en wat zon overdag, als de wolken ook wat meezitten tenminste. De tuin heeft echt wel voldoende water gehad, bij de minste regenbui stond zelfs in de prairie, doorgaans niet echt geassocieerd met nattigheid, het water duidelijk zichtbaar. Om van de bloemenwei nog maar te spreken, door klotst het water bij elke stap die je zet. In de moestuin valt er niet heel veel meer te rapen. Nog 2 pompoenen en dan is het echt wel gedaan, ook van de krultoppen oftewel boerenkool kunnen we nog hooguit één keer eten. maar daar is de redder in de winter want de aardperen zitten nog in de grond 😉 en eigenlijk is dat niet voor niets. Want de gerechten die we daar de laatste jaren van maakten waren hier nu niet echt meteen toppers. En dus zei ik tegen mijn madame laten we het nog één keer proberen met dit receptje en anders vliegen ze er gewoon uit. En zowaar dat viel echt goed mee, inclusief de protjes dan :o)
IMG_2952 Nodig voor 4 personen
-2 uien
-1 teentje look
-1 dikke prei
-700 gram aardperen (ongeschild gewogen)
-850 ml bouillon
-150 ml volle melk
-een busseltje koriander
-peper
-boter

-Zet op een klein vuurtje een grote pot en laat hierin een klontje boter smelten.
-Snipper de ui en de knoflook en doe bij de boter.
-Was en snipper de prei en houdt terwijl de ui in de gaten, deze mag niet beginnen bruinen.
-Doe de prei bij de uien.
-Was de aardperen en schil (want we willen een witte soep) en snij ze een voor een in stukken die je meteen bij de prei en uien doet zodat ze niet uitslaan.
-Wanneer alle aardperen in de pot zitten giet je de bouillon (of 850 ml water en twee bouillonblokjes) bij de groenten en laat alles nog een kwartiertje koken.
-Mix de soep, doe er de melk en koriander bij en mix nog een keer.

Als hoofdgerecht waren er lekkere groenten uit de oven met couscous en home made chutney IMG_2954
En voor toetje kwam dit op tafel; een lekkere wortelcake, wat was dat weer lang geleden; IMG_2983
Morgen nog eens een dagje in de tuin werken, zal deugd doen!

7 gedachten over “Na regen komt zonneschijn

 1. Manlief heeft hier afgelopen winter een paar zeer geslaagde aardpeercreaties klaargemaakt.
  Hier ligt nog één pompoen, en behalve aardperen voorziet de tuin ons nog van bladkool (boerenkool en eeuwig moes) en van zwartmoeskervel. En als we erg ons best doen vinden we hier en daar nog een pastinaak – die beginnen trouwens alweer op te schieten…

 2. Na 2 dagen aardperensoep kwam ze toch ons oren uit en dus werden ze toch uit de tuin gezwierd. We ze wil hebben mag ze komen halen!

 3. Eigenlijk ben ik een beetje bang van aardperen. Woekeraars en al, ’t schijnt. Maar wel lekker, absoluut.

 4. Ziet er smakelijk uit. En het is hopelijk goed tegen griep.
  Wij aten laatst aardperen, die in olijfolie met kruiden in de oven waren gebakken.
  Dat vonden we heel lekker!

 5. Hier zelfs geen aardpeer meer te bespeuren. De woelmuizen zijn er mee vandoor. Misschien een reden om er te zetten, tegen de woelmuizen . Ziet er naar uit dat er bij jullie lekker werd gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *