Moestuinplannen

Wie mij zo’n beetje kent, die weet dat ik meer van het doen ben dan van het plannen.  Alhoewel dat nu eigenlijk ook weer niet helemaal zo is.  Soms loop ik echt wel dagen, weken, maanden, soms misschien wel jaren met iets in mijn hoofd en dan ineens als er tijd is of ik passeer de juiste winkel of, of, of dan kan het zijn dat iets ineens gerealiseerd wordt.  Zo zat ik dus te peinzen welke tomaten ik dit jaar in mijn serre wil zetten.  Een simpel vraagske volstond naar de tomatenman op facebook; den Eddy.  En zo kreeg ik dus enkele dagen later met de post een leuk envelopke met volgende zaden;  ‘Mawlenowe’, Copper River, Summertime Gold, Dwarf Kelly Green, Carie Claxon, Red Butter Heart, Spudatula Black, Robson Angolan en Norcarolina Pink. Ja u ziet dat goed, dat zijn inderdaad niet alleen tomaten.  Wederom deed een simpel vraagske volgende paprika-zaden in mijn brievenbus belanden;  ‘Paradicsom Alaku Sarga Szentes (Hongaarse variëteit vandaar die moeilijke naam hé), Tequila Sunrise, Zolotistyi (Russische variëteit), Chervena Chushka (Hongaarse variëteit), Sweet Banana, Sibirskiy Knyaz (Russische variëteit) en Prue.  U hebt het allicht aan de namen alleenal  begrepen, dit zijn paprika-soorten die tegen een stootje kunnen en dus zelfs bestand zijn tegen een zomer in de lage landen, al hoop ik natuurlijk dat het weer zo’n top zomer wordt veneigens!

Een opsomming van mijn verlanglijstje deed dan weer dit boek onder de kerstboom belanden; Een zeer inspirerend boek, met leuke foto’s en al, maar te weinig recepten naar mijn goesting terwijl ik dat nu net ook het leuke van het programma vond, ik denk dat er maar 12 in staan!  Maar als ge iets moet opzoeken dan zitte toch nog niet aan de nief petatten zene!  Ik wilde dus weten wanneer ik die paprika-zaden mag beginnen zaaien.  Kreeg ik me daar een opsomming van pakweg 15 pagina’s terwijl het dan nog niet eens duidelijk was waar nu de basis-info van de paprika staat.  Van pure armoe heb ik dan maar gewoon de moestuin-bijbel van Velt erbij gepakt.

Iets wat ik wel vlot in het boek vond, was de info over asperges zetten.  En dus graafde ik maar meteen een diepe greppel, deed daar een goei laag paardenmest in.  En nu is het wachten tot eind maart om de “klauwen” of wortelstokken te planten. Verder kreeg ook de serre en de fruitbomen een goei pakske stront.  En zag ik dat in de serre de winterpostelein er al schoon bijstaat; En alsof dat nog niet genoeg groenigheid is; 3 op ene meter vol, plantte ik ook de eerste opgekweekte sla-plantjes uit, 2 rijen begot! Maar eigenlijk ben ik vooral benieuwd wat de winter nog gaat geven en volgens mij gaan ze ons nog goe liggen hebben.  Maar stelde u nu eens voor dat we gene winter gaan krijgen, dan moet ik toch dringend beginnen met die tomaten en paprika’s, nie 😉

17 gedachten over “Moestuinplannen

 1. Pingback: Ben niet in een feeststemming | natuurlijk-rijk

 2. Wat een heerlijkheid zoveel verschillende tomaten- en paprikazaden.
  Ik zou echter nog even wachten met zaaien, je weet niet wat voor winterse dagen er nog komen gaan. Maar je staat wellicht te popelen om te beginnen, zo zijn wij als rechtgeaarde tuiniers nu eenmaal. Je hebt al prachtige sla plantjes uitgepoot.

 3. @Fruitberg; dat is het plan alleszins 😉
  @Bart; 😉
  @Isis; natuurlijk ga je daar de courage voor vinden en eens gedaan wil je elk jaar eigen kweek!
  @Zem; heel zeker de rem erop, al kriebelt het wel enorm!
  @Menck; merci
  @Heidi; hihi den Eddy is dus eigenlijk gewoon ne zaadverdeler!
  @de biodiverse tuinier; ik zou dringend radijs, rucolla, snij-en pluksla en kervel moeten zaaien 😉
  @Wannes; ik zal me nog efkes moeten inhouden dus 😉
  @onder de appelboom; dat moet opbrengen hé 😉
  @Annemiek; altijd fijn als iemand nieuw een reactie achterlaat, merci voor ’t compliment
  @Eddy; alle goe dat ge het nog eens naleest 😉
  @Helma; wees maar zeker dat je dat hier van naaldje tot draadje gaat kunneen volgen 😉
  @Veronique; hola weeral iemand nieuw!!! zo tof seg, in ieder geval veel succes met je moestuin en serre, mijn advies begin met simpel dingen en begin niet te groot!

 4. Hallo,
  Ik kom pas om de hoek kijken….door de on-line-jaarcursus en de blog van Frank Anrijs kom ik hier terecht. Heerlijke lectuur is het!! Heb in september een serre gekregen van mijn liefste schat en sta ook te popelen om te beginnen, dus ik luister en vooral lees aandachtig je blog!!
  Daar ik in de Waalse Ardennen woon moet ik rekening houden met iets lagere temperaturen en een winter die langer duurt,zo’n 14dagen. Maar ja we spreken hier ook niet van een winter dit jaar. Ik heb gisteren de laatste bedden en paadjes aangelegd in het stro in de moestuin om straks mijn eerste stappen te zetten in het natuurlijk ‘moestuinieren’. Vorig jaar deden we lange wandelingen in de prachtige besneeuwde bossen hier…

 5. Ik mag toch hopen dat we nog wat winter krijgen!!! Maar het voorjaar staat me ook wel aan whahahahahaha….. Ik ben benieuwd wat de verschillen allemaal zijn van die tomaten Maar dat ga je vast nog een keer schrijven als ze trots aan de ranken hangen. Met de paprika’s zal dat ook zo zijn denk ik.

  Je boek vanonder de kerstboom heeft je al behoorlijk ideeëm gegeven gezien het feit dat je al aan het graven bent in de tuin hihi……

 6. Effe een kleine aanvulling. Prue hoort niet bij de paprika’s te staan maar bij de tomaten. Het is een rode wat langwerpige tomaat die perfect is voor pastasauzen maar ook voor vers gebruik. De ‘Paradicsom…..’-paprika is een platte ronde gele paprika met plooien, heel apart van vorm. Ik ga hem dit jaar ook voor het eerst telen en ben dus ook best benieuwd! 🙂

 7. Haha ja ik herkende het handschrift op de zakjes zaden ook 🙂 en het boek heb ik voor mijn verjaardag gevraagd eind deze maand….wat heb je toch een leuke blog!

  Groetjes Annemiek

 8. Ik reken eigenlijk nog op een stevig wintertje, als dat mag. Maar voor de rest: super aanstekelijk; en inderdaad super hoe jij je serre winter-zomer benut.

 9. Heerlijk, ik kijk al uit naar het vervolg!
  Veel succes!

  (En ik gok op februari voor de echte winter :-))

 10. Amaai, zo ijverig! Ik herken de zakjes en het geschrift, ik kreeg vorig jaar ook een heel assortiment.

 11. Dat ziet er veelbelovend uit. Nu nog even de rem erop wat betreft het zaaien. Je weet maar nooit wat het wintertje nog van plan is en dan zit je met van die lange lijzen van zaailingen 😉
  Trouwens “paradicsom” betekent in het Hongaars tomaat, paradijsappeltje eigenlijk. En paprika is in het Hongaars ook paprika…. Ik ben dus benieuwd wat er dus uit dát pakje zaad gaat groeien.

 12. man, dat wordt smullen deze zomer bij jullie! ik hoop dat ik ooit de courage ga hebben om tomaten te kweken 🙂
  in elk geval, u salaatjes zien er nu al smakelijk uit! (lees: ik wil ook een serreeeeeeeeeee!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *