Braambessenconfituur

Het transitiegroepje hier in ons dorp, waar mijn Madame ook actief deel van uitmaakt laat een leuke ecologische wind waaien. Ze organiseerden al verschillende activiteiten voor besloten kring, zoals het potluck feestje waarover ik jullie een paar weken geleden vertelde. Maar ze organiseren eveneens activiteiten die voor iedereen open staan. Zo deden ze onlangs een vakantie-activiteit voor kinderen. Aangezien het volop bramen-tijd is was de keuze snel gemaakt. Met een grote groep kinderen trokken ze eerste de bossen in om bramen te plukken. De kinderen waren erg enthousiast en in een mum van tijd hadden ze een grote voorraad bij elkaar geplukt. Bij het maken van de confituur hielpen de kinderen enthousiast mee. Hieronder wat sfeerfoto’s; De confituur moest natuurlijk ook nog geproefd worden. Bij een vers geplukt theetje smaakte het boke met confituur heerlijk!  De kinderen gingen dan ook allemaal enthousiast naar huis.

De recepten;
Wat heb je nodig?
Braambessen  1 kg    Kookpot
Ruwe rietsuiker 650 g    Houten lepel
Citroen   1    Bordje
Brede trechter (evt.)
Pureestamper (evt.
Schoonmaaksoda (evt.)
Glazen bokalen met deksel
Je kan ook minder braambessen gebruiken, dan pas je ook de andere ingrediënten aan volgens deze verhouding.

Hoe begin je eraan?
Voorbereiding
· Zet een bordje in de diepvriezer of ijskast.
· Doe de bokalen en dekseltjes in een grote kookpot met kokend water en evt. een beetje soda. Kook ze een vijftal minuten. Haal de potjes met een spaghettitang uit het kokend water, en laat ze uitlekken.
· Spoel de bramen heel kort met koud water.
· Pers de citroen.

Van bessen tot confituur
· Doe de braambessen en de suiker in een grote kookpot. Meng goed met een houten lepel, en prak evt. de bessen met een pureestamper. Doe het citroensap erbij.
· Zet de kookpot op een matig vuur, en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het ongeveer een kwartiertje zachtjes koken terwijl je regelmatig roert.
· Om te testen of je confituur stevig genoeg is, schep je een beetje op het koude bordje. Als het stolt, dan is je confituur klaar.
Hou je niet van de pitjes in de confituur? Heb je een passe-vite? Doe de braambessen er dan door nadat je ze hebt gewassen. Daarna volg je weer het recept.

In de bokaal
· (Vraag mama of papa om hulp!) Giet of schep de confituur (door de trechter) in de bokalen. Draai het deksel er stevig op, en zet ze ondersteboven om te laten afkoelen.
· Als je ‘klik’ hoort, zijn de potjes goed afgesloten en kun je de confituur zes maanden tot een jaar bewaren op een donkere plaats.

BRAAMBESSENKONFITURA
Deze confituur is heel makkelijk te maken en bevat minder suiker, maar blijft slechts enkele dagen goed. Je gebruikt hem dus best meteen, bijvoorbeeld op een taart die je dezelfde dag opsmikkelt.
De Konfiturazakjes kun je kopen in de Bioshop.

Wat heb je nodig?
Braambessen  500 g   Maatbeker of pot
Konfitura  1 zakje   Staafmixer
Ruwe rietsuiker 175 g

Hoe begin je eraan?
Spoel de bramen heel kort met koud water.
Doe de bessen in de maatbeker, samen met de rietsuiker en de Konfitura. Mix dan gedurende 4 minuten met de staafmixer.
Als de dikte nog niet goed is, mix je nog eens 4 minuten.
En klaar!

14 gedachten over “Braambessenconfituur

 1. Dat is dus uitkijken naar volgend jaar! Gelukkig hebben jullie genoeg lekkers in de tuin!

 2. De foto’s zijn door mijn Madame gemaakt, dus alle eer is aan haar 😉

 3. Lekker! Bij ons geen bramenconfituur. Onze struik is na jaren trouwe dienst aan een herstart bezig en volgend jaar zal hij weer genoeg vrucht dragen om er wat lekkers van te maken.

 4. Zoals ik vandaag ook elders neerschreef, wij maken onze confituur ook met erg weinig suiker. We vriezen het sap van de bessen in en maken om de zoveel weken enkele potjes confituur.
  Baambessenconfituur is natuurlijk wel de max 😉

 5. Bij het zien van deze lekkernijen loopt het water me in de mond.
  Dank ook voor dit recept 🙂

  Groetjes, Helma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *