Ondertussen in de prairie

In de prairie nemen de grassen de laatste weken een meer prominente rol op. Dit is echt wel de periode dat ze op hun hoogtepunt zijn. Maar de bloemekes geven nog steeds genoeg kleur om de boel lekker op te vrolijken. Vooral het zonnekruid HeleniumMoerheim Beauty‘ bewijst weer maar eens dat het zeer rijk bloeit. En er zijn een aantal asters die nog niet zo lang aan het bloeien zijn. img_1454 img_1458 img_1446 img_1292 img_1286 img_1280 img_1274Een  paar weken terug reed ik nog eens naar vaste plantenkwekerij Jan Spruyt. Er waren immers een aantal gaten gekomen die ik wilde opvullen. Ik kwam met het nodige gerief thuis. Eryngium tripartitum, Filipendula rubra ‘Venusta’, Salvia Nemerosa JS ‘Slimming Blue’, Veronicastrum virginicum ‘Fascination’ en Agestachia ‘Purple haze’. Van de grassen nam ik nog wat Stipa capillata en Stipa tenuissima’mee.img_1301Voor deze soorten ging ik te rade in het boek droomplanten van Piet Oudolf en Henk Gerritsen. img_1432Oudolf is op deze moment echt mijn held. Om maar te zeggen dat ik hier in de loop van de jaren echt wel in veranderd ben. Vroeger waren het vooral de wilde plantjes die me uitermate bekoorden. Dat is nog steeds het geval. Met mijn bloemenweides als ultieme voorbeeld. Maar voor een border pak ik het voortaan toch liever anders aan.

13 gedachten over “Ondertussen in de prairie

 1. Dag Jan, ik heb niks bedekt en ook geen lavastenen gebruikt. Ik vind die lavastenen toch wat onnatuurlijk ogen. Ik moet wel zeggen dat ik best wel werk gehad heb met het schoffelen. Het voordeel van lava is dat je het onkruid er gemakkelijk tussenuit kan trekken. Ik ga er in ieder geval vanuit dat de boel vanzelf toegroeit.

 2. Dat is een Aster amethystinus (x) ‘Kylie’. Hij is inderdaad schitterend.

 3. Een heerlijke en kleurig geheel.
  Prachtige kleuren en mooi dat alles op een ander tijdstip bloeit 🙂

 4. Ik ben ook een prairietuin aan het aanleggen op een stuk van 7 op 5 meter. Maar ik kan wat tips gebruiken mbt de grond.

  De ene zegt: niks bedekken, na enkele jaren groeien de vaste planten alles dicht. Ondertussen schoffelen.

  De andere zegt: bedekken met organisch materiaal of lavastenen. Beter om de warmte te behouden, beter qua luchtvochtigheid en ondertussen schoffelen. Maar je kunt toch niet schoffelen door lava of erger door organisch materiaal?

  Ik zit op klei leem en heb het hele stuk verbeterd met grondverbeteraar.

 5. In deze twee prachtige boeken kijk ik nog regelmatig, zal ze nooit wegdoen. Ik heb in het verleden zijn tuinen bezocht, prachtig. Ook eens een lezing van hem bijgewoond, inspirerende man.

 6. Mooie foto’s!
  Wat is de naam van dat schitterende, kleinbloemige astertje?
  Heerlijk, naar de kwekerij met een mooi lijstje.
  Piet Oudolf en zijn boeken geven een schat aan inspiratie en informatie. Zo ook al jaren bij mij.
  Ken je de facebookgroep Dutch Dreams? Geïnspireerd op Piet vind je daar de prachtigste foto’s. Ik word er elke avond weer blij van.

 7. De nazomer dit jaar is heel uitzonderlijk geweest , ‘k heb in september bomen terug in bloei zien komen ! Een (wilde) bloementuin proberen wij hier ook te laten groeien, liefst met zoveel mogelijk inheemse bloemen en planten (we houden rekening met onze bijtjes hé 😉 ) Een heel genietbaar blogje, met heerlijk frisse kleuren. Mooi !

 8. Piet Oudolf is zonder de minste twijfel een grootheid. Ik laat me ook wel eens inspireren door hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *