Met jerbezen en vlier, altijd plezier!

Zie maar is ne keer wat een heerlijk potje mijn kinderen hebben geoogst; IMG_6001En ze hebben dat volledig zelf gestyled en al hé, ik moest gewoon de foto trekken!   Wat zijn die bosaardbeitjes lekker joh.  Al zijn de dikkere varianten ook al goed te pruimen een hele temst vol;IMG_6015 En dan was er nog een potje over voor de moemoe; IMG_5999 ’t is dat ik er ook één heb mogen proeven 😉 Nog meer lekkers uit de tuin komt dezer dagen van de vlier; De vlierbloesemtijd is weer aangebroken en dus is er niets fijner dan zelf sap en limonade te maken. Het is echt kweenie hoe gemakkelijk en ook voor kinderen erg leuk om te doen. Je steekt die bloemschermen in een pot, voegt er water aan toe en een in stukjes gesneden citroen. Laat 24 uur staan op kamertemperatuur. Daarna alles zeven door een doek en het vocht aan de kook brengen terwijl je geleidelijk aan suiker toevoegd. Reken op 1 kg suiker op 2 liter water.  Als het kookt kan je je gestereliseerde potjes vullen, afsluiten en omgedraaid laten afkoelen en klaar is kees. Aanlengen met (bruis)water en ijsblokjes, misschien nog wat verse munt erbij en je hebt een verfrissend drankje voor zomerse dagen.   IMG_6263De limonade is bijna hetzelfde, behalve dat je de boel niet gaat inkoken met suiker. het bewaart dan ook niet zo lang.  Je neemt zo’n 20 vlierbloesemschermen die je met een in schijfjes gesneden citroen 24 uur laat weken in het water. Filter alles door een doek en voeg 500 gr suiker toe op 5 liter vloeistof en het sap van de tweede citroen. Roer goed tot de suiker is opgelost.  Laat dit nog eens 24 uur staan en dan krijg je een lichtjes gegist drankje. Je drinkt het bij voorkeur gekoeld.  Eventueel kan je alles ook 3 tot 4 weken laten staan zodat er zoveel koolzuur ontwikkeld is dat hij prikkelt als champagne.

En weet je wie er op ons erf ook nog veel plezier heeft?  De schapen die eindelijk van hun wintervacht vanaf zijn.  Dat was ook weeral hogen tijd, zoals je op deze foto kan zien;  IMG_5988De wol hing op veel plekken al helemaal los.  En mijn Madame heeft dan weer veel plezier aan haar perkplantjes, vooral deze vind ze super;  IMG_5973Dan rest mij enkel nog jullie een heel plezierige week te wensen!

10 gedachten over “Met jerbezen en vlier, altijd plezier!

 1. De vlierbessensiroop kent hier thuis weinig fans, de kinderen vonden het echt heel vies. Gelukkig hebben we de aardbeien om de smaak weg te krijgen 🙂

 2. Je hebt het over bosaardbeien en die staan er hier genoeg. Ik wist eigenlijk niet eens dat je die ook kon eten (wat een dombo niet!). De gewone aardbeien eet ik wel en ook de vlierbloesem die zelf getrokken is, alleen maakt een ander dat voor me hihi…..
  Gezien jou gemakkelijke recept van de vlierbloesem zou ik dat zelf dan natuurlijk ook gewoon moeten kunnen 🙂

 3. @Zem; vandaag weeral 2 temsten geplukt 🙂
  @fruitberg; een olifantengeheugen misschien!
  @Marian; geen onkruid 😉
  @Zandeik; yep!
  @op de boerderij; ben benieuwd naar je ervaring!
  @Thea; soms valt het inderdaad tegen, maar deze keer hadden we beter getroffen, amper beestjes te zien!
  @Ellen; zo is dat

 4. Niks leukers dan met de dochter groentjes of fruit uit den hof te gaan plukken. Ze is er helemaal zot van.
  Er komt weer een plezante periode aan!

 5. Ja, ze zullen het wel warm hebben met hun dikke jas aan.

  Je aardbeitjes zien er super lekker uit. Ze hebben een boel zon gehad,dat proef je!

  Die vlierbloesem……waarom zie ik steeds beestjes als ik er alleen nog maar aan denk??

  Hier regent het behoorlijk….dus geen water geven vandaag!!

 6. Heb ik die vlierbloesemfoto’s hier niet eerder gezien 🙂
  Dat schaap haar pulletje is in ieder geval tot op de draad versleten

 7. Om te smullen, bovenstaande heerlijkheden. Ja, er komt een goede tijd aan in de tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *