Mijn rozen

Tot een paar jaar geleden had ik geen enkele roos in mijnen hof staan.  En dat stak me bij anderen zo de ogen uit!  Want rozen dat hoort er gewoon bij hé!   Maar kijk eens, ik heb mijn achterstand toch al een beetje ingehaald;  IMG_6151Deze klimroos de Guirlande d’ Amour doet eindelijk waarvoor ik hem heb gezet!  Hij klimt lekker naar boven in een armzalig gouden-regen boompje.  Maar ook de rozen die ik vorig jaar nog maar plantte doen het uitstekend, zoals deze roze Rush rozen; een absolute bloeikampioen met grote trossen enkele roze bloemen met wit hart van juni tot soms voorbij kerst!   IMG_6157En deze witbloeiende rozen, Esprit d’Amour;   IMG_6164En dan heb ik ook nog de super-energieke klimroos Rosa Kiftsgate;  IMG_6154Ongelooflijk hoe snel ie groeit, maar hij mag lekker heel het dak van de garage bedekken! En van voor in den hof deze Frisson Frais.  IMG_6236Elders nog een Rosa Tapis volant die ik eigenlijk als struikroos had gekocht maar die na wat opzoekwerk op ’t internet eerder een bodem-bedekkende soort blijkt te zijn, afzetters.! Maar ook de Rosa rugosa en de Rosa rubiginosa vind ik mooi, en heb ik dus staan!

Het zal je waarschijnlijk wel opgevallen zijn dat ik enkel enkelbloemige of halfgevulde rozen heb staan.  En dat is een bewuste keuze!  Niet alleen vind ik ze mooier dan die grootbloemige en gevulde rozen die vaak zo potsierlijk zijn en erg veel meststoffen nodig hebben.  Bovendien hebben de bijen en hommels er zo ook nog wat aan en dan is “wat” nog heel licht uitgedrukt!   Nee ik ben echt heel tevreden met die kleinbloemige roosjes; ze passen ook beter in mijn natuurlijke tuin en zorgen voor een romantische sfeer, wat wil je nog meer 😉

13 gedachten over “Mijn rozen

 1. Als ik aan rozen denk, dan moet ik zo altijd aan de klassieke rozen denken die je in de winkel kan kopen… Daardoor gaat een mens soms vergeten dat er ook heel wat andere mooie varianten (zoals die van jou) bestaan… Mooi hoor (en stiekem wel een beetje jaloers 😉 )

 2. @Marian; blijven lezen hé 😉
  @Annelies; bedankt voor de tips en die ‘d amour is toch half-gevuld hoor.
  @Janneke; ja tegen jou aanbod in je tuin kan ik nog niet echt op 😉
  @de zandeik; wat jammer!

 3. Je hebt daar een paar pareltjes staan. Zelf hou ik zowel van enkele als dubbele rozen. Mijn favoriete klimroos is de Phyllis bide. En helaas heeft net die het loodje gelegd (slechte standplaats.)

 4. Een mooi assortiment rozen. Guirlande d’Amour van Louis Lens is ook één van mijn favorieten. Kiftsgate had ik ooit ook over een prieel heengroeien. Om de boel in toom te houden had ik in het voorjaar een hele klus, leek wel Doornroosje. Uiteindelijk is het prieel ingestort en daarmee de roos verdwenen, ik was er niet rouwig om. Frison Frais ken ik niet maar is zo te zien ook een juweeltje. Je zult inmiddels wel weten dat ik van alle soorten rozen hou, gevuld of enkelbloemig, wild, antiek of nieuw.
  Rugosa’s zijn ook fantastisch en ze geuren tenminste nog, ook belangrijk. De volgende enkelbloemige rozen kan ik aanbevelen : Rosa glauca, Rosa Scharlachsglut, Rosa Canary Bird, Kew Rambler, Rosa moyesii. Ach er zijn er zoveel, de lijst zou wel erg lang worden.

 5. “Guirlande d’Amour” heeft toch wel gevulde bloempjes? Maar ik begrijp het wel, de keuze voor er natuurlijk uitziende rozen. Dan zit je met de rozen van Lens zeker goed. Hier allerlei rozen, waaronder ook veel enkele en halfgevulde moschata’s van Lens. Onder andere “Bukavu”, de rode versie van “Rush”.
  Ik koos voor klimroos “Ghislaine de Féligonde”: gelijkend op “Guirlande d’Amour”, niet even snel groeiend maar met als bonus een mooie abrikoosgele kleurnuance verbloeiend naar wit. (En ook wel gemakkelijk dat de uitgebloeide bloempjes verdrogen en dan spontaan afvallen, in tegenstelling tot “Guirlande d’Amour” waar je de bruin geworden bloemen moet wegknippen.)

 6. Heel mooi idd. Hier ook jaaaaren geen enkele roos, nu wel, in pot, ‘gevuld bloemige’ exemplaren, dat wel, waarvan ik er zelf wel één potsierlijk zou durven noemen, de pomponballen die daaraan komen 😉 maar ach, ben al blij als er een knop tot bloei komt dus van overdaad geen last. Had bovendien een week geleden veel goesting om al die rozen de tuin uit te kieperen, zoals ze na de dagenlange regen van enkele weken geleden te lijden hadden! Bah, die blaren, heb ze allemaal afgeknipt, de rozen zien er hier dus als gepluimde kiekens uit 😉 en een aantal heb ik gewoon tot onder afgeknipt. Wie weet hoelang er hier nog rozen zullen zijn…. Denk dat de rozen die jij hebt niet echt geschikt zijn voor potten, al zou ik ze in de tuin zelf wel graag kunnen zetten maar dat is wegens schaduw en slechte grond gewoon niet van toepassing. Vorig jaar zag ik id rozentuin in Kortrijk ook veel van die grote struiken overladen met trossen enkelbloemige rozen, machtig mooi! Ben me nu even aan ’t voorstellen hoe uitgebreid die tuin van jullie wel moet zijn, wat daar allemaal staat! Benieuwd welke verrassing je de volgende keer zal laten zien.

 7. @Fruitberg; minder hier zitten er toch meer dan genoeg op, maar ja ik heb niet zo’n speciale vlindertuin als jij 😉
  @Menck; goe gezegd!
  @Heidi; dat is een aanrader, riekt ook heerlijk!
  @Bart; gij met uw eigenwijs gedoe 😉
  @Zem; ja die New Down is blijkbaar wel een toppertje!
  @Isis; dat is waar die Guirlande riekt dan het beste!

 8. nu ben ik ook wel eens benieuwd welke van je rozen het lekkerste ruiken! voor mij is dat al even belangrijk als hoe ze eruit ziet 🙂

 9. Hier op de zure grond wil een roos wel eens tot een teleurstelling leiden. Gelukkig heb ik een goedklimmende New Dawn en een aantal … ja enkelbloemighe soorten, die het goed doen.
  Ik vind het een mooi assortiment hierboven.

 10. Mijn Eigenwijze Erf heeft beslist dat er geen rozen in komen. Mijn voorzichtige pogingen tot op heden (ik geef toe, het waren er niet zo veel) waren vruchteloos.

 11. Bij ons staan er ook alleen maar enkelbloemige n halfgevulde rozen. Sinds twee jaar pas, maar ik zou ze niet meer willen missen. De struikrozen (Smarty) bloeiden nog toen er alweer gesnoeid mocht worden. Heel de winter kleur. Guirlande d’ Amour staat hier ook nog op het verlanglijstje.

 12. Rozen zijn je reinste must in de tuin. Bovendien houdt quasi iedereen er van. Doch wanneer de rozen zijn afgevallen, veracht men de doornen. 😉

 13. Hier alleen enkele/halfgevulde rozen.
  Ik vind wel dat ze minder insecten lokken dan de planten erom heen, maar ze horen gewoon thuis in de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *