Winterwerkjes

Ik liet het hier al wel eens ergens vallen; winterwerkjes.  Een verzamelnaam voor allerlei klusjes die bij voorbaat geschikt zijn om in de winter uit te voeren.  Snoeiwerk, spitwerk, verplantwerk, … zwaar werk dus, u kan daar misschien ook van meespreken?  En dan zijn er nog de werkjes die altijd blijven liggen omdat er in het hoogseizoen geen tijd voor is en die dus uitermate geschikt zijn om nu uit te voeren.  Zo heb ik hier mijn wilgen zelf gepoot zoals ze dat in het jargon zeggen, oftewel steek wat wilgentakken in de grond en een paar jaar later heb je je eigen gratis en voor niks wilg.  Ik kan u hier alvast een goede raad geven, dat bespaart u werk.  Awel als ge dus gaat poten, poot dan ineens goed. Ik wil maar zeggen steek niet van die slappe wiebelstokken in de grond, zoals ik dus, want anders moet ge daar nog een paal bij zetten om de boel schoon recht te houden.  Al moet u nu toch wel toegeven dat ze wel heel schoon recht staan niet?IMG_2126Alhoewel die rechtse staat toch wat scheef, misschien moet ik die paal toch maar terugzetten.  Awel zo blijft ne mens dus bezig hé.

En dan was er nog een heikel discussiepunt met mijn Madame.  Dat ging als volgt; “ge hebt weer gedronken hé” ik; “hoezo gedronken, geen druppel ja buiten misschien ne warme choco om op te warmen”, “Alle zij mijn Madame dat valt toch niet te ontkennen, zie nu ne keer;”IMG_2136“Euh dat valt toch nog mee, niet, probeerde ik nog.”  Maar daar was dus geen speld tussen te krijgen, voor haar was het zo klaar als een klontje, al dat schots en scheve gedoe en waarom kan dat niet gewoon recht?IMG_2140Tja.

Maar ik was dan toch bezig en deed dus vrolijk verder.  Niks beters op frisse dagen om het warm te krijgen, schuppen voor de nieuwe prairie-border;IMG_2116En schuppen voor de bloemenakker;IMG_2125En zo schupte ik ook nog wat plantjes in de heg.  Er waren wat gaten gekomen en die vulde ik op met krenteboompjes die elders al flink hadden staan groeien;IMG_2133En ik schupte nog een paal in de grond voor een nieuwe blauwe regen;IMG_2115Daar rechts tegen de dikke paal staat er ook ééntje maar die vindt blijkbaar te weinig ruimte voor zijn wortels en dus probeer ik het een dikke meter verder nog maar eens. En als laatste schupte ik ook nog wat haag in de grond;IMG_2154Ik doe hier nog eens een pleidooi om de haagplanten niet te dicht te zetten.  Van ’t weekend had ik hierover nog een discussie met iemand die zijn planten op 10 cm had gezet.  Awel daar pas ik voor, ik zet er altijd 3 of 4de meter, maar toch geen 10 de meter.

Maar weet je wat misschien nog het leukste is aan winterwerkjes, niks moet de winter duurt toch lang genoeg en dus is er nog genoeg tijd vrij, misschien moeten we maar eens naar Berlijn gaan 🙂

9 gedachten over “Winterwerkjes

 1. @Menck; ik wist dat ik op je deskundige uitleg kon rekenen 😉
  @Zem; jij ze luierik 😉
  @Mie; allehoppa!
  @Marian; ik heb hier veel gemengde hagen met beuk en haagbeuk, het beste van allebei tesamen hé 😉
  @the happy five; excuses ja 😉
  @fruitberg; dat is nu hé 😉
  @Helma; helemaal juist!
  @Thea; ik onthoud vooral “je bent goed bezig” 🙂

 2. Och je moet maar denken, mooi scheef is niet lelijk. Trouwens gewoon zeggen dat et artistiek is!!

  Je bent wel goed bezig.

  Groetjes Thea

  Doortjes Moestuin

 3. Ik ben best wel een beetje jaloers op die mooie grote tuin van je. Natuurlijk is er dan veel en zwaar werk maar je bent er heerlijk in bezig plus het feit dat je dan ook gelijk je kop even lekker leeg kan maken (al resulteert het dan wel in een scheve kant van het gras grinnik)

 4. Golvend recht is ook mooi, zonet mooier 🙂
  En wat kijk ik vol jaloezie naar jouw graafwerken. Ik zou hier ook wat grote infrastructuurwerken in de tuin willen uitvoeren. Maar zoals Menck schrijft, compleet verzopen is die tuin hier. Zelfs de hond moet binnenblijven om de schade toch nog enigszins te beperken.

 5. Wow…ik vind het supe5r dat jij nu eens niet voor de beuk gekozen hebt maar voor de haagbeuk (Carpinus betulus) die bot zo lekker vroeg uit, als je echt behoefte krijgt aan groen, komen daar al de blaadjes aan, terwijl de beuk in mei zijn blad nog steeds laat vallen…en jawel, ik heb hier alles geplant met 8 tot 10 planten per meter 🙂 hele brede grijns nu van mijn kant…en dat gaat goed, alleen worden de ‘stammen’ niet zo dik, maar dat is niet zo erg, en heel hard groeien ( vele eters op hetzelfde stukje grond) hoeft ook niet meer op een gegeven moment, en we kweken ze zelf…dus hoe meer afzet hoe beter| 🙂 En hier valt het wel mee met zwaar werk, als je niet teveel nieuws maakt, zoals een prairieborder enzo, hoef je ook niet te ‘schuppen’

 6. puik werk, shoon scheef is ook niet mis;) ik zou er ook aan moeten beginnen maar het blijft bij mij nog bij lijstjes maken. Het is nog zo koud:/ maar ik moet eerlijk zeggen, je berichtje geeft me wel een stimulans.

 7. Rechte randjes, zo weet jouw Madame, komen in het natuurlijke rijk niet voor 😉
  Maar je hebt het goed geprobeerd, ik zou ze ook niet rechter krijgen…
  Ja, dit soort werkjes zijn nu aan de orde. Maar ik kan met recht lui zijn en ze uitstellen: minstens 14 dagen vorst en sneeuw in het vooruitzicht.
  Je was nog net op tijd.

 8. De onderlinge afstand tussen haagplanten hangt een beetje van de soort plant af; liguster mag dichter bij elkaar dan pakweg Leylandii of beuk. Doorgaans hou ik het op vijf stuks per lopende meter, al mag dat niet als het gulden gemiddelde worden genomen.
  En werken? Was het bij jullie dan geen immens kutweer vandaag? Hier is de tuin compleet verzopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *