Snoepjes uit de tuin

Er is dus niks zo geweldig dan je eigen gezonde snoepjes uit de tuin; gisteren nog aardbeien en rode bessen gesnoept à volonté en mezelf getrakteerd op nen coupe fraisekes!  En zo stilaan begint ook de rest van de bessenstruiken zich gereed te maken.  

Zo’n vijf jaar geleden plantte ik wat bessenstruiken; 3 rode bessen, 2 aalbessen, 3 zwarte bessen en 3 blauwe bessen.  Verder heb ik nog veel, zo’n 20 meter, zomer- en herfstframbozen en nen moerbei boom die zo dermate traag groeit dat daar volgens mij pas tegen mijn pensioen iets gaat aanstaan.  Zo stilaan beginnen die bessenstruiken toch een behoorlijke oogst op te leveren.  Ik hou me niet echt bezig met verschillende variëteiten van één soort.  Rode bessen dat zijn hier gewoon rode bessen, en anders moet ik die naam toch weer onthouden enzo in het oog houden dat de ene misschien veel sneller gereed is dan de andere en dat maakt het allemaal maar ingewikkeld.  Vorig jaar vulde ik alles nog aan met josta-bessen, witte aalbessen, kruisbessen en een roze frambozensoort. 

De bessenstruiken staan allemaal wat bij elkaar.  Behalve dan de blauwe bessen want die verlangen zure grond. 

Vorig jaar hebben we amper frambozen kunnen eten omdat mijn Madame de snoei verkeerd had gedaan; ze snoeide alles af zoals bij de herfstframbozen.  En aangezien zomerframbozen vruchten dragen op tweejarig hout was het wachten tot dit jaar.  Het snoeien had wel als effect dat er zich enorm veel nieuwe scheuten hebben gevormd dus het gaat een top-frambozenjaar worden! 

En dan heb ik ook nog kiwibessen staan.  Ik heb een manneke en twee vrouwkes; Ken’s Red en eentje dat ik nog eens moet opzoeken.  Ze moeten eerst nog wat groeien voor ze vruchten vormen, maar aan hun groeikracht zal het niet liggen!  En als u me nu even excuseert, mijne coupe fraisekes is aan ’t smelten 😉

6 gedachten over “Snoepjes uit de tuin

 1. @Boer Thomas vanmorgend nog een hele temst zwarte bessen geplukt voor in de yoghurt 🙂
  @Heidi; zonder net lukt het hier ook niet
  @fruitberg; van ’t zelfste dan hé
  @Myriam; gewoon luisteren naar wat ik zeg helpt ook al 😉 ik heb trouwens ook stekskes gekregen van gele frambozen, die moeten dus nog bij het overzicht!
  @natuurindekijker; goe plan!

 2. Manlief heeft afgelopen weekend een plaatske geruimd achteraan in de tuin. De gracht is opnieuw en grondig uitgegraven en tussen die grens en de achterkant van het tuinhuis ga ik ook bessenstruiken plaatsen. Rode bessen en kruisbessen. Bramen staan elders aan een klimraam en druiven hebben we tegen de achtergevel van de garage staan. Andere bessen hebben hier niet zoveel supporters, dus dan liever meer van hetzelfde. Dan zit er niet alleen confituur in, maar ook zelfgemaakte grenadine. En vanaf volgend jaar heb ik daar allemaal tijd voor ook nog!

 3. Onze moerbei groeit hier ook bijna niet, we hebben hem dit jaar eens verplant met het idee dat hij het misschien op een andere plaats beter doet, afwachten
  Uw madam moet misschien eens de snoeicursus van Velt komen volgen, daar wordt er geleerd hoe je kleinfruit (en dus ook frambozen) moet snoeien 😉
  Wij hebben ook nog gele frambozen staan, die vind ik lekkerder dan de rode

 4. mijn rode beskes zijn gepikt door de vogels…Gelukkig heb ik over de aardbeien een net gehangen, en laten ze de frambozen (massa’s) voorlopig gerust.

 5. Zalig hé door de tuin wandelen en besjes plukken!
  Hier is het vooral een succesjaar voor rode bes, de aardbeien doen het wat minder.
  Ik merk voor het eerst besjes op m’n Ken’s red wat heel raar is vermits die alleen mannelijke bloemen heeft … we hebben 1 gebuur en die heeft zeker geen kiwibes.
  Ben eens benieuwd hoe ze gaan smaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *