Plant(en) van de maand, februari

De plant van de maand februari is voor mij zonder twijfel de Helleborus.  Geen enkele andere plant weet in het vroege voorjaar zoveel kleur te brengen met zijn prachtige bloemen. IMG_9997 En het leuke is dan ook nog dat er voor iedereen wel iets naar zijn zin is met al die verschillende kleuren en spikkels!IMG_2541 Zelf zweer ik bij enkele bloemen.  Je hebt er ook met gevulde bloemen maar daar hebben de insecten niets aan en dat is nu ook net het leuke aan de Helleborus, je doet er de eerste hommels een enorm plezier mee! IMG_2446Door het koude weer van de voorbije weken staan de planten nog niet zo ver, maar daar gaat ongetwijfeld snel verandering in komenIMG_2539 Deze ijzersterke planten hebben niet veel nodig.  Geef hen humusrijke grond met wat kalk en een halfbeschaduwd plekje.  En ze zullen dan elk jaar steeds rijker gaan bloeien.IMG_2350Een andere boom die in mijn tuin nog wat te klein is om tot plant van de maand te worden gekroond is de Prunus subhirtella ‘Autumnalis’.  Deze winterprunus, een Japanse sierkers, is een echte winterbloeier. Vaak begint hij al in november te bloeien, en dat kan tot maart/april doorgaan, behalve als het vriest.   De winterprunus bloeit nooit echt rijk, maar toch voldoende om je tijdens de grijze wintermaanden met zijn halfgevulde lichtroze, bijna witte bloemen te verwonderen.  Hou er wel even rekening mee dat deze boom wel 8 meter hoog kan worden.IMG_2399 En februari dat zijn toch ook sneeuwklokjes niet;IMG_2378 Wil je zelf meedoen en jouw plant van de maand nomineren dan apprecieer ik dat enorm. Al info van de verschillende maanden wordt verzameld op deze pagina!
Kijk zeker al eens hier;
kraailook
Carex Pendula, Hangende Zegge
winterakoniet
gewoon haakmos
Viburnum Tinus
boerenkrokus/Crocus tommasinianus
Iris reticulata
de krokus
Helleborus orientalis
madeliefje

De planten van de maand januari en februari staan trouwens mooi hier geordend!

10 gedachten over “Plant(en) van de maand, februari

 1. Pingback: Plant van de maand, update | natuurlijk-rijk

 2. Pingback: Plant van de maand – februari | Het huis van Tante Alice

 3. Heerlijk die Helleborus en elke dag gaan er weer nieuwe open. Kan het ook niet laten om er soms nog een bij te kopen, terwijl ik er al zoveel heb, want ze zaaien zich geweldig uit en daar selecteer ik dan de mooiste weer uit.

 4. @appelstien; zal ik het nog eens herhalen 😉
  @Menck; ik ben benieuwd
  @Mie; die zijn eigenlijk pas sinds vrijdag opengekomen en dan enkel nog maar de vroege soort, de boerenkrokussen komen nog niet zo lang piepen
  @fruitberg; daar kijken we al naar uit!
  @Zem; met veel plezier 😉
  @Tinneke; zo ver ben ik hier nog niet geraakt.

 5. Als ik in mijn digitale fotoverzameling kijk zie ik dat ik elk jaar in februari weer opnieuw foto’s maak van de helleborussen. Oorspronkelijk een klein bosje heel, donkerrood, nog net iets donkerder dan de bovenste foto. De zaailingen ervan geef ik steeds voorzichtig een eigen plekje (lukt niet elk jaar), dan paar jaar wachten, totdat ze voor het eerst bloeien. Tja, daar zit nog niet een echt mooie bij, vooral flets roze achtige kleurtjes. Nog niet zo’n mooie met heldere stippen. Blijft wel elke keer een vroeg-in-het-jaar-verrassing: zijn er nieuw bloeiers bij?

 6. Helleborussen vind ik prachtig. Maar na vele pogingen moet ik vaststellen dat ze op de zurige grond hier geen kans van slagen hebben, ondanks toevoeging van kalk enz.
  Daarom zie ik ze o zo graag bij anderen!

 7. Een prachtige plant inderdaad. Heb er vorig jaar een hele reeks van gekocht ;-). Nog even wachten tot ze flink uitgegroeid zijn, dan volgen er ook bij mij fotokes 😉

 8. Als ik moet kiezen, opteer ik voor de veelzijdigheid van de Helleborus. Februari is bovendien dé uitgesproken nieskruidmaand.
  Bon. Dat betekent dat ik dus een andere Plant van de Maand zal moeten bespreken. (Wat ik overigens ook van plan was. 😉 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *