Het Westerkerkje op de grens van Friesland, Overijssel en Drenthe

Een paar weken terug hadden wij vakantie met z’n tweetjes. De kinderen waren op scoutskamp en wij hadden een weekje geboekt in het Westerkerkje. Dit uniek gebouwtje ligt letterlijk aan de rand van het uitgestrekte landgoed de Eese en de koloniën van weldadigheid. Het is in 1935 gebouwd en was jarenlang het kleinste houten kerkje van Nederland. Daarna is het een tijd een zondagsschooltje geweest, maar vanaf 2014 is het een warm en sfeervol onderkomen. Het is niet erg groot, vooral de slaapkamer en badkamer zijn eerder klein en het is soms dan ook wat bekrompen. De benedenverdieping met de woonruimte is wel ruimer en buiten is er een heerlijke plek met een overkapping en een kachel voor gezellige avonden.

Het is super rustig gelegen, je wandelt zo de uitgestrekte bossen in. Met de fiets ben je zo in de koloniën van Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. Wij wonen zelf niet zo heel ver van de Belgische kolonies in Merksplas en Wortel. Het was dus erg interessant om een beter zicht te hebben op dit Nederlands deel. Vlakbij bevindt zich Giethoorn, uiteraard bij iedereen bekend. We gingen er bewust ’s avonds naartoe omdat het er altijd over de koppen lopen is. ’s Avonds is het er erg rustig., een goede keuze dus!

Daarnaast zijn er in de buurt 3 nationale parken; de weerribben Wieden, het Drentse-Friese Wold en het Dwingelderveld. Die werden allen uitvoerig verkend met de fiets, te voet of per kayak. Qua rust en natuur konden we ons geen betere uitvalsbasis bedenken.

12 gedachten over “Het Westerkerkje op de grens van Friesland, Overijssel en Drenthe

 1. Oooh Zem, ik dacht het nadien nog. Wat een gemiste kans om eens op de koffie te komen in je tuin! Je boft met zo’n omgeving!

 2. Inderdaad Drenthe ligt bezaaid met hunnebedden, dat blijft toch fascinerend vind ik!

 3. Ik dacht dat jij wel ging zeggen dat mijn horizons niet helemaal horizontaal zijn ;-), maar inderdaad een idyllisch stukje Nederland!

 4. Prachtig, wat een ruimte en natuur hebben jullie daar! We hebben er van genoten!

 5. Die hunebedden Rob, daar heb ik mijn jeugd doorgebracht. In het hele gebied kom ik nog vaak. Ik woon nog steeds in deze omgeving.

 6. Wat een idyllisch stukje Nederland hebben jullie bezocht! Dat kerkje is allercharmantst en de omgeving is een streling voor het oog.
  Zo vlak bij het water wonen moet heerlijk zijn enerzijds, maar ook beangstigend anderzijds, want wat met overstromingen?
  Knap verslag!

 7. In dat kleine ex-kerkje zou ik het ook wel kunnen uithouden 🙂
  De omgeving is echt super, als ik je foto’s ervan bekijk.
  Je laatste 3 foto’s, zijn dat hunnebedden ?

 8. Wat leuk, je was precies in onze regio.
  Binnen 10 minuten autorijden vanaf het aparte en mooie kerkje had je hier in onze wilde tuin op de koffie kunnen komen 😉
  Wij vinden zelf ook dat we in een hele mooie streek wonen, dat tonen je mooie foto’s wel aan.
  Hartelijke groet van Zem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *