Heb je het ook gehoord/gezien

Het viel me deze week ineens op. De vogels zingen hun lentelied. Nog niet uit volle borst en nog niet elke dag even enthousiast. Maar het begin is duidelijk gemaakt. En dan vrijdag op mijn vrije namiddag zag ik gezoem op de krokusjes! Eerst was er één bijtje en al snel meer bijtjes die kwamen genieten van het lentezonnetje. Ik kon ze geen ongelijk geven. Mijn vorig jaar massaal aangeplante Crocus ancyrensis “Golden Bunch” is een erg vroege krokus afkomstig uit Turkije, Pakistan en Afghanistan. Deze rijkbloeiend, kleinbloemige en geurend soort heeft zijn naam niet gestolen. De Engelse naam Golden Bunch, wat groep betekent, is zeer toepasselijk op deze rijk bloeiende Krokus, met krachtige kleur van haar vele warm oranje-gele bloemetjes. Ze kan wel 18 tot 24 bloemen per knol krijgen.  Ik schoot dus zelf ook in actie en begon met het opruimen van de prairieborder. Zo kunnen we nog beter genieten van deze krokusjes. Jullie gaan nu waarschijnlijk allemaal zeggen dat ik nog veel te vroeg ben. En inderdaad komende week geven ze weer wat winterse temperaturen. Maar soit ik heb er van genoten en dat is toch ook belangrijk hé! Nog eentje om het af te ronden.

11 gedachten over “Heb je het ook gehoord/gezien

 1. Leuke foto’s. Ik zit nog in mijn winterslaap qua tuinwerken, een beetje snoeien in de fruittuin morgen, dat is alles wat op ’t plan staat.

 2. Onlangs heb ik ergens gelezen dat we in onze tuinen zoveel mogelijk inheemse planten moeten laten groeien om onze eigen natuurlijke omgeving sterker te laten worden. Ik ga zeker niet zover om het woord ‘ invasieve exoten’ te gebruiken… maar soms zie ik mensen die onverantwoorde dingen doen in hun tuin , (zij zelf niet, maar de tuinbouwfirma doet dat voor hun…) mét alle nadelige gevolgen op de fauna en flora in onze lage landen. Enfin soit, supervroege krokusjes zullen wel geen kwaad kunnen hé ? 🙂 Jij geniet met hart en ziel van je tuin, ’t is je dus vergeven 🙂

 3. Mooie naam voor deze goudgele krokus.
  Ik was verbaasd te lezen dat jij al bijtjes in je tuin had!!!!

 4. De vogels kwinkeleren al wat enthousiaster en de Helleborussen steken volop hun hoofdjes uit. Het is ook al een pak langer licht ’s avonds en dat stemt me blij ten moede: de lente loert om de hoek, zij het vooralsnog uitermate schuchter.

 5. Mooi die krokussen, hier is het zoals bij Zem in de verste verte nog geen krokussen of sneeuwklokjes of bijen te zien, maar dat wordt extra gecompenseerd door kwetterende vogels… enne ik heb toch ook al het één en ander opgeruimd en dat deed deugd

 6. Die naam van dat krokusje heb ik genoteerd.
  Hier is in de verste verte nog geen crocus, nauwelijks zelfs een sneeuwklokje te vinden. En het wordt zelfs nog winter ! Maar ik heb de eerste voorjaarsgeluiden van de koolmees ook gehoord.
  Pas maar op, want vroege vogeltjes zijn voor de …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *