Een warme herfst

Niet alleen de temperatuur was vandaag erg warm voor de tijd van het jaar. De bladeren verkleuren ook in bonte herfstkleuren. De Hamamelis bijvoorbeeld of het struikje Esdoorn dat ik vorig jaar van mijn moeder kreeg.

En zo gaat dat in de natuur. Terwijl de ene zijn blad laat vallen groeien er weeral nieuwe planten.

Herfst dat is natuurlijk ook paddenstoelen tijd. Sinds vorig jaar verschijnen er ineens reusachtige in de schapenweide. Geen idee wat het juist is en nog minder hoe ze daar zo plots ineens vandaan komen. Maar ze zijn echt groot. Als ik nu maar eens zeker wist of ze eetbaar zijn.

Ik liet jullie in het vorige berichtje al zien dat de laatste boeketjes uit onze pluktuin werden geplukt. En dus is het tijd om op te ruimen. Het probleem met zo’n pluktuin is dat dat die bloemen allemaal zaad maken en die wil ik niet op de composthoop anders is er geen houden aan vrees ik. Dus reed ik al ettelijke keren, vandaag was de 3e keer naar het containerpark. Uiteraard na eerst zelf zaad te hebben verzameld. De aanhangwagen ziet er dan zo uit;

Als afsluiter nog even melding maken van een enorme samenscholing in mijnen hof. Iets waar ik door die *** (zelf in te vullen) Corona eigenlijk best jaloers op ben.

Allé met zoveel hoeft nu ook niet per sé hé. Vooral het vooruitzicht dat dat misschien nog met gemak een jaar kan duren maakt me wel een beetje moedeloos. Zeker voor al die jongeren kan ik begrijpen dat dat echt niet gemakkelijk is, zoveel moeten missen, dat is ook niet goed voor de moraal hoor! Ben ik blij dat ik af en toe eens goed kan werken in de tuin!

8 gedachten over “Een warme herfst

 1. Die esdoorn, dat is echt wel toeval. Ik heb volgens mij dezelfde acer palmatum in mijn tuin (‘Weyru’), en ik heb die cadeau gekregen van mijn zus….

  Zou een hakselaar geen soelaas bieden om dat groenafval te verwerken, zaden worden toch gewoon kapot gemaald door zo’n hakselaar.

 2. De kleuren van de herfst… daar gaat niets boven vind ik !
  Maar kan je al die weggevoerde planten niet composteren op eigen terrein ?

 3. Hamamelis en esdoorns zijn wel de toppers in de herfstverkleuring!
  En die samenscholing: prachtig.
  Ik wil intussen wel weer heel graag eens met mijn familie samenscholen…

 4. Amai, zo’n schoon gerief op die aanhangwagen jong! Dat zou ik niet weggooien. Bij mij gaat dat ook niet in de compost maar wel op de ‘comspothoop’. Wat daarop ligt, wordt niet in de tuin uitgevoerd maar mag langzaam ter plaatse verteren. Elke lente komen daar padjes en salamanders vanonder gekropen. En wat boeiend is: de hoop ligt op de scheiding met buurman zijn tuin. Aan zijn kant van de draad (met klimop) staat enorm veel heermoes. Bij ons niks. Het is er pure bosgrond geworden, zwart en heerlijk geurend …

 5. Lentefrisse kleuren zijn mooi, herfstkleuren zijn veel warmer…
  Voorzichtig met paddenstoelen, sommige kan je maar één keer eten…!
  En dichtbij, voor elke leeftijd moeilijk…
  Lie(f)s.

 6. Volgens mij, doch wie ben ik, zijn de paddenstoelen op je foto’s Parasolzwammen. Dat zijn inderdaad erg grote jongens.
  Mooi, dat samentroepen van de vuurwantsen. Als je inzoomt, zal je zien dat ze een minuscuul mondmaskertje dragen. 😉

  Trouwens, ALLE paddenstoelen zijn eetbaar.
  Sommige weliswaar maar één keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *