Zaden van Rob van natuurlijk-rijk, van mezelf dus, nr 23

Oef, ik heb eindelijk wat tijd gevonden om mijn eigen lijstje samen te stellen.

Van de éénjarigen heb ik in de aanbieding;

-juffertje in ’t groen

-goudsbloemen

-straalscherm bloemen, ideaal om boeketjes mee op te vullen

-paarse en roze lavatera

-ook heb ik verschillende soorten zonnebloemen; rode, kleine en grote

Van de vaste planten kan ik verschillende mensen blij maken met Echinacea Purpurea.

En dan hebben we nog voor de moestuin;

-broccoli

-yin-yang boontjes, zijn staakbonen die een behoorlijke lengte halen, gemakkelijk 2 meter, als je ze jong plukt heb je smaakvolle boontjes, maar de droogbonen worden ook gebruikt in allerlei typische bonenschotels

-rode bietjes

-klimboontjes (die ook een stevige constructie nodig hebben)

-rode melde

En dan heb ik van mijn allerfavoriete soorten tomaten ook nog wat zaden geoogst;

-yubi yanji tarasenko, Een Oekraïense topper ontwikkeld in 1987 door de Sovjet-Unie tomatenkweker Fedor Tarasenko die zijn 75e verjaardag vierde in 1987 en de tomaat vernoemde naar deze viering: “Tarasenko’s Jubileum”. Krachtige, grote planten dragen grote clusters met ei-vormige vruchten van 100-150 g. De vruchten hebben een grappig spits uiteinde, het zogenaamde tepeltje. Je snapt, dat Tarasenko geen slecht smakende tomaat naar zich noemde: ze hebben een zeer uitgesproken, evenwichtige, complexe en heerlijke smaak

-Hellfrucht, na opzoeking blijkt dat dus eigenlijk een tomaat moneymaker is, soit het is een sterke groeier met ronde, regelmatig kleurende vruchten. Een ouwe getrouwe!

-white tomesol, crèmegele vleestomaat met een grote van zo’n 10 cm. Prima opbrengst.

-kerstomaat sweet baby, dit is echt de topper onder de kerstomaten, ongelooflijk hoeveel kleine tomaatjes er aan die struiken hangen, en zelfs vandaag nog heb ik een hele pot geplukt, en dat zijn zeker niet de laatste! Heerlijk tomaatje! Zeer zoet en sappig, echte ‘smaakbommetjes’. (die rode bovenaan)

-black cherry, Lekkere, vrij grote cherrytomaat, sappig, volle smaak, mooi donkerpaars van kleur. Grote opbrengst. (zie hierboven op de foto)

-Gildo Pietroboni, zijn enorme rode, hartvormige vleestomaten met een geweldige smaak, de dikste uit mijn serre  -andine noir, ik vind er niets van op ’t internet maar het is een kleine langwerpige tomaat met een grote opbrengst, lekker uit de hand als in een slaatje

-wonderlights plum lemon, Een tomaat die eruit ziet als een citroen. De productie van Plum Lemon is erg hoog, maar komt wel traag op gang.  De vruchten van dit Russische ras zijn hol en bevatten weinig sap. De smaak is niet echt goed genoeg om de tomaten zo uit het vuistje te eten. De tomaten zijn wel uitermate geschikt voor het maken van pastasausen of voor in de soep.

 

24 gedachten over “Zaden van Rob van natuurlijk-rijk, van mezelf dus, nr 23

 1. Hallo Rob, ik heb de zaden vandaag ontvangen, dank je wel. Ik wil je nog complimenteren over jouw initiatief. Volgend jaar doe ik weer graag mee als je het weer organiseert!Ik vond het heel leuk. groet Margriet, nr 25

 2. Mijn zaden gingen vandaag ook op de post. Ik heb bijna iedereen blij kunnen maken.

 3. dag Rob,
  hartelijk bedankt voor dit initiatief.
  ik stuur je de courgette oude soort, purperen zonnebloem, cosmos en pluksla.
  soms zit er wat rijst bij maar dat is om te zaden goed te houden.
  Bij zaden die anderen hier ook willen, zijn de zaden wat beperkt om iedereen wat te kunnen geven.
  veel plezier ermee.
  Mij zou je plezieren met broccoli, ying-yang boon, straalschermbloemen, hellfrucht en sweet baby. indien mogelijk natuurlijk hé.
  groetjes van carina nr 20

 4. Oeps Rob
  Sorry ik zie nu pas dat mijn hulplijn toch al reageerde
  Bloos bloos, sorry voor het misverstand.
  Groetje
  Joke

 5. Dag Rob
  Last minute net voor afloop toch nog een reactie
  Ons kan je altijd blij maken met rode bietjes, broccoli en een aantal tomatensoorten waar je ons gerust mee mag verrassen.
  Dat is de reden dat ik zo laat reageer. Ik had hulp gevraagd ivm de soorten maar die heeft de tijd niet gevonden.
  Groetje
  Joke Nr 13

 6. Ik stuur je graag wat klaprozenzaadjes! en als je nog over hebt vind ik paarse lavatera erg leuk 😉 groetjes, ioanna nr21

 7. Hallo Rob,

  Wat een mooie beschrijving van enkele tomatenrassen. Ik ken er niet zo veel van maar wil deze graag met de mensen in de voedseltuin te Rijkbos zetten of kweken. We hebben interesse in Sweet baby, yubi yanji tarasenko, Hellfrucht en Gildo Pietroboni. Zijn dit serretomaten of kunnen ze ook buiten staan? Ik ben benieuwd groetjes van Saskia en Joke nr. 13

 8. Hey Rob,
  Die straalschermbloemen, wat zijn dat? Een mengeling ofzo? Dat interesseert me wel.
  Groetjes,

  Hilde van Groengenot (nr1)

 9. Hoi Rob,
  Mijn interesse gaat uit naar de zonnebloemen. Kleine en rode.
  Verder zou ik graag wat zaad willen vragen van de tomaten sweet baby en gildo pietroboni.

  Groet,
  Luci

 10. Dag Rob, Ik heb interesse in volgend zaad:
  Gildo Pietroboni
  yubi yanji tarasenko
  yin yang boontjes
  Groetjes, Jan nr.15

 11. Hoi Rob,
  ik heb interesse in zaden van straalscherm bloemen en kerstomaat sweet baby.
  Ik ben nr 9.

  groeten Marijke

 12. Dag Rob,

  Ik ben nr 17 en heb interesse in yin- yang boontjes, tomaat Yuri Tanja tarasenko, Sweet baby, gildo pietroboni, en wonderlights plum Lemon groetjes

 13. Hallo Rob,
  Ik ben geïnteresseerd in de tomaat yubi yanji tarasenko.
  Ik hoor graag of ik iets voor jou heb om mee te ruilen

  groet Margriet, nr 25

 14. Hoi Rob ik ben nr 5 Carolien en ik heb interesse in de rode bietjes en de black cherry tomaat,als hij in mijn koude bak kan.

 15. Blij te zien dat mijn zaadjes van vorig jaar het goed deden. Die Gildo Pietroboni is echt super he?
  Ook hier oogstte ik nog een kom vol black cherry vandaag.
  Ik wil graag die Plum lemon proberen.
  Tip voor Luci: Echinacea is een koudekiemer, die heeft een periode vorst nodig. Ik steek de zaden minstens 14 dagen in de diepvries, en zaai daarna in de koude serre.

 16. Dag Rob, als de kerstomaatjes ook in pot/volle grond kunnen, dan graag wat van de sweet baby en black cherry. Groetjes en bedankt, Anneleen (12)

 17. Beste Rob, heb je ervaring met het zaaien van Echinacea Purpurea.?
  Bij mij is het nog nooit gelukt.
  Verder heb ik een vraag of je ook weet of een van deze tomatenrassen geschikt is voor vollegrondteelt.
  Groet, Luci

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *