(Tu)in-spiratie

Mijn excuses mocht u zich in de titel van dit berichtje hebben verslikt.  Dat gebeurt mij ook wel eens! En dan vooral als mijn blik valt op zo’n schoon borderke dat ik geheel toevallig dan nog, op facebook tegenkom.  En dan denk ik wel eens waarom willen jullie vriend van mij zijn, dat ziet er bij jullie immers 10 keer beter uit dan bij mij.  Dat is toch waar niet; 10608515_735958983131191_5418538510425625716_o 10636738_735958969797859_2356185769127589045_oEn dan zijn er ook nog van die mensen waar niks anders te zien valt dan schoon borders; Jaap 2 jaap de vriesfoto opladen 1 En deze vind ik bijzonder geslaagd, zelfs zo geslaagd dat ik denk daar offer ik graag een stukje te wilde bloemenweide voor op.  Niet voor niets van een autoriteit op het prairie-gebied! 10431262_10203818807925201_6671288390074561163_o opladen 2 Als er iemand een beplantingsplan kan aanleveren, graag 😉
Mijn lange border waarover ik hier al schreef dat ze op niks trekt, trekt ondanks al die extra plantjes nog altijd op niks, dat komt deels omdat er een hoop plantjes nog niet tot bloei is gekomen, geduld is nu eenmaal niet mijn sterkste kant!  Maar op andere plekken is het een te grote warboel en dus ging ik overstag want waar ik vroeger nog bij hoog en laag beweerde dat ik grassen maar niks vind moet ik nu toegeven dat het misschien de kol (lijm voor de Nederlanders) is die de boel tot een mooi geheel brengt. Toch het proberen waard, niet!  En dus trok ik nog eens naar het tuincentrum en kwam met dit thuis; IMG_9496 Voor wie ook wil gaan gras-shoppen, ik kocht;
-Molinia Caerulea of pijpestrootje (links op de foto)waarvan de fijne stevige grashalmen zorgen voor een warme herfst.
-Miscanthus Sinensus ‘Ferner Osten’ of prachtriet (in het eerste bakje rechts die 2 planten met dat grastoefje bovenaan, als je begrijpt wat ik bedoel tenminste), de naam zegt het zelf al, prachtriet, en die mocht dus niet ontbreken.
-Panicum Virgatum Squaw of vingergras (midden) met transparante bloeiwijze en mooie herfstverkleuring wat ook een topperke zou moeten zijn.
-en Pennisetum of lampepoetsersgras (rechts) voor tussen mijn herfstanemonen, niet te veel want als je zo rondkijkt lijkt iedereen massaal voor dit gras te vallen.  Na de kattenbaktuin lijkt de poetsers tuin bijna het ideaal te zijn voor mensen met weinig tijd.  Dat poetsersgras was dan nog in megapromo ook, dat werkt zoiets natuurlijk in de hand.
Maar je kan ook slim zijn, aangezien grassen toch elk jaar groeien deed ik bijvoorbeeld die Panicum met de schup/schop in 2, zo één plantje kost al bijna 7€ kost en dan heb je er ineens 2 voor de prijs van 1.
En wie weet kan ik dan volgend jaar toch eindelijk eens deftige borders laten zien 😉

11 gedachten over “(Tu)in-spiratie

 1. @the happy five; alle vooruit dan steunen we mekaar 😉
  @Marijke; tja
  @Zem; die aanplant van vorig jaar heeft nog wat geduld nodig, maar het zal altijd wel iets van mij blijven 😉
  @Marthy; 😉
  @Menck; oei oei ik voel de stress al, laat me maar gewoon wat verder prutsen 😉
  @fruitberg; dat zal wel goed kome,
  @onder de appelboom; ik heb het gezien 😉
  @Ellen; oo dat wil ik wel lezen!
  @Helma; dat is waar 😉
  @Bart;merci!

 2. Dat zijn zeker hele mooie tuintjes maar weet je……
  ieder tuintje is zijn eigen “unieke stukje natuur” . Jij hebt de jouwe met ook een rijke bloei en groei van bloemen en vruchten en een klein hoekje aanpassen kan altijd 😉

 3. Ook ik viel en val voor grassen… Je hebt een mooi assortiment aangeschaft. De lampepoetser spreidt bij mij zich uit aan de rand van de kleine vijver en dat is een prima plek….wat betreft de Jakobstuin, morgen op mijn blog www. Groenjournalistiek.nl Je kunt er altijd een nachtje gaan slapen of meer dan 1! Ook hij is nooit tevreden en ziet noodzakelijke verbeteringen…. Geinspireerd door alledrie!

 4. Ik kan prairieborders alleen maar aanbevelen. Ongelooflijke vreugde in de tuin, vooral in de herfst. De squaw geeft een heel mooi effect, hebben wij ook staan, maar die lampepoetser moet ik zo niet hebben 🙂

 5. Prachtige beelden, als mijn bloemenweide geen succes wordt, maak ik er ene prairietuin van, heb ik me al van in ’t begin voorgenomen. Maar ik reken toch op een bloemenweide

 6. Een man is niet oud totdat spijt de plaats inneemt van dromen. Way to go, dus; je hebt een adembenemend streefdoel voor ogen!

 7. Een mens blijft zijn best doen en volmaakt…..dat zal het nooit worden. Als je ooit in de buurt komt moet je beslist bij Piet Oudolf gaan kijken. Prachtig, die grassen bij hem.

 8. Die Jacobstuin moet wel paradijselijk zijn en de geraffineerde foto’s zijn gewoon fantastisch. Ik kan me goed voorstellen dat je geïnspireerd bent geraakt om je border weer bij te stellen. Hoe ziet hij er uit na de inplant van vorig jaar? Ligt hij lekker zonnig voor de grassen?
  Ook ik heb bepaalde plekken weer onder handen genomen, maar ik realiseer me ook dat ik nooit een copie in het klein kan maken van de schitterende Ton ter Linden, Henk Gerritsen en Piet Oudolf-tuinen. Het moet wél mijn tuin blijven , nietwaar….
  En bij jou een blije natuurlijk-rijke tuin. Wat zul je dezer dagen heerlijk aan het nadenken en inplanten zijn 🙂

 9. Je laat echt prachtige borders zien. Daar hoef ik met mijn postzegeltuintje niet naar te kijken. Prachtig!!!
  Fijne dag gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *