Tuin-, dier- en bakplezier

Terwijl de grootste vraag bij de tuiniers nog steeds onbeantwoord blijft namelijk, “wat gaat de winter geven”.  Kunnen we dezer dagen, als het zonnetje schijnt tenminste, genieten van heerlijke bloemen!  De helleborussen staan hier nog niet helemaal open; Maar de Viburnum Bodnantense Down doet dat gelukkig wel!  Wat een schoonheid is het toch! En zelfs in de moestuin valt er nog ’t een en ’t ander te rapen; prei, pastinaak, spruiten en natuurlijk deze; aardperen! Heerlijk in de puree, gebakken in de pan of in de oven op een bedje van grof zeezout en besprenkeld met een beetje olijfolie. Of hebben jullie nog andere suggesties?
In de winterperiode heb ik altijd het idee dat de schapen mij eens zo graag zien. Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat ze dan extra eten toegeschoven krijgen, één biet per Madame, anders maken ze toch maar ruzie! Ik kan deze periode niet buiten komen of ze beginnen al te roepen, meeh hier, meeh daar, zijn die beestjes nu eens nooit content, of zien ze me echt graag 😉 En dan moet ik jullie nog updaten over het bakplezier! Deze keer wat hartige hapjes om toe te voegen bij het allemaal hapjes archief! Kaaslolly’s en wafeltjes met ricotta; Toen mijn Madame af kwam met het idee dacht ik echt van dit gaat niet lukken, maar jawel, kei simpel en kei leuk al zeg ik het zelf 😉
De kaasloly’s maak je daar Parmezaanse kaas te raspen, komijn eronder mengen.  Hoopjes maken op een bakplaat, stokje erop leggen, nog wat kaas erover en even in de oven.
Voor de wafeltjes heb je bladerdeeg nodig.  Je steekt 2 rondjes uit, vult dat met ricotta en zalm of ricotta en wat spinazie.  En bakt het in een wafelijzer, simpel hé, en lekker!

14 gedachten over “Tuin-, dier- en bakplezier

 1. @anneke; zeker dat niet heel je tuin vol staat 😉 het is een echte woekeraar, ik heb hem hier omboord met dakpannen.

 2. Zal ik eens iets vreemds zeggen, ik heb al jaren aardperen in de tuin maar heb ze nog nooit gegeten. Als ik dit lees, moet ik ze toch maar eens rooien en proberen.
  Die schapen houden echt van je hoor, vooral voor die bieten, haha.
  Wat ik zeker ga proberen zijn die lekker gevulde wafels en misschien ook wel die lollies, leuk om wat glazen mee op tafel te zetten bij visite.

 3. @fruitberg; voor mij moet dat ook niet hoor 😉
  @Angelica; dat woekert gelijk onkruid 😉
  @Bart; hihi je wordt er precies echt gek van 😉
  @Isis; zonder geluid dan 😉
  @Mme boerenerf; dan hebben de schapen toch meer manieren hoor!
  @Helma; met veel plezier! maar die kaaslolly’s zijn al op hoor 😉
  @Zem; Merci

 4. Mooie foto’s. Jammer dat je de geur van de Viburnum Bodnantense niet kan meesturen, heerlijk is dat. En mijn weinige aardperen zitten nog in de grond. Kennelijk moet ik – volgens Menck – nog wachten met uitproberen tot na de vorst.
  En tot slot dat lekkers…. mmmm

 5. Kijk…. hier hou ik van. Een blog vol lekker eten whahahahahaha….
  Grapje hoor maar die aardperen heb ik nog nooit gegeten. Ik weet niet eens of je die bij ons wel kan krijgen!! En die kaaslolly’s kan je zo hier brengen heerlijk………

  De helleborus staat al aardig in bloei maar niet zoals je Viburnum Bodnantense Down (wat een lange naam zeg), maar het staat wel weer vrolijk in de tuin 🙂

 6. Ik heb alleen nog maar aardpeersoep gegeten dus kan geen receptenadvies geven.
  En ja die schapen! Op het werk hebben we er ook. Wat een lawaai maken die zeg. Dat is nog erger dan ons varkens 🙂

 7. aardpeersoep! mijn favoriet is met half aardpeer half pastinaak, nen ajuin en ne goeie scheut room erbij!
  en aardpeergratin! zeer smakelijk. en verder gewoon klaarmaken als aardappelgratin. ge kunt natuurlijk ook mengen met aardappelschijfjes.

  en verder, ik ben volledig ontroerd door de schoonheid van uw schapen!

 8. Zot word ik er van! Want ook hier kan ik m’n neus niet buiten steken of hij wordt er af-geblaaaaaat om altijd maar méééééééér! Pas na tien minuten hardnekkig negeren van mijn kant uit beginnen ze te snappen dat het niet alweer etenstijd is, maar de minste aanleiding is alweer goed voor minutenlang geblaat in mijn richting. Pffff!

 9. @ Natuurlijk-rijk
  Zeker is een mens natuurlijk nooit, maar ik ga daar toch van uit, ja. Alleen zal die vorst, een beetje zoals vorige winter, weer op het verkeerde moment vallen, vrees ik: als veel planten al volop knoppen of zelfs bloesemen. Enfin, ik hoop van ganser harte dat mijn vrees niet bewaarheid wordt.

 10. De kerstrozen staan hier nog niet zo ver. Aardperen heb ik niet 😉 En ’t gaat niet te hard meer vriezen, hoop ik. Pleaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaase, geen felle koude meer. Dan heb ik deze zomer veel lekkers 🙂

 11. Jij gaat er dus vanuit dat we die periode van strenge vorst nog gaan krijgen 😉

 12. Ik oogst aardperen pas na een periode van strenge vorst. Dan smaken ze pakken zoeter.
  O ja: al eens aardpeersoep geproefd? Njammie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *