Met pompoen, valt heel wat te doen

De herfst is nu ook officieel in het land, niet dat we dat al niet wisten natuurlijk, euhm!  En dus staat er weer volop pompoen op het menu.  Als u mijn veldje vorige keer al hebt gezien, dan weet ge dat we nog heel wat pompoenen te verorberen hebben.  Maar dat is helemaal niet erg want pompoen daar valt heel wat mee te doen!  En dan heb ik het natuurlijk niet over die pompoenen met overgewicht maar zonder smaak.  Nee keukenprinsen en -prinsessen zijn dol op de kleinere soorten; Hokkaido’s in oranje of groen oftewel de Uchiki en dan is er ook nog de Butternut pompoen, ook één van mijn favorieten die niet mag ontbreken.

Als er nu één plantje is waarvoor je een moestuin moet hebben dan is het wel voor pompoenen.  In de winkel denk ik soms wel eens van amai kost dat zo veel.  Terwijl je daar uiteindelijk alleen maar tijd en ruimte, correctie veel tijd en ruimte voor nodig hebt.  De zaadjes werden ergens begin april binnen voorgezaaid, en zijn nu 6 maanden later klaar voor gebruik.  Al laat ik ze nog zo lang mogelijk hangen, zo smaken en bewaren ze beter.  Anderzijds moeten ze in ieder geval binnen voor de eerste nachtvorst want daar kunnen ze absoluut niet tegen.  Als de steel van de pompoen rimpelig wordt, groeven of droge barstjes gaat vertonen dan is hij helemaal rijp.  De pompoen is één van de gewassen waar ik het minste werk mee gehad heb.   Doordat ik er een dikke mulchlaag onder gelegd heb, had het onkruid geen enkele kans.  Dit jaar is in ieder geval een uitzonderlijk goed pompoenenjaar, geen idee waar het aan ligt, een mooie zomer waarschijnlijk, maar er hangen echt heel veel schoon pompoenen te rijpen! Pompoenen zijn uitermate geschikt om een lekker soepje van te maken.  Met goe veel ui en look en tomaten of misschien zelfs nog beter met prei, want prei en pompoen dat is een super combinatie.  Maar ook met kruiden als curry en zelfs met saffraan tover je al snel iets heerlijks op tafel.

Ook in een ovenschotel is de combinatie prei met pompoen heerlijk.  Met dit receptje tover je ineens een volwaardige maaltijd op tafel; Ovengratin met pompoen, prei en paprika
Ingrediënten; 2 uien, 2 teentjes knoflook, 350 gr aardappelen, 350 gr wortelen, 500 gr pompoen, 350 gr rode paprika, 1 dl (soja) room, 1/2 kl kerriepoeder, 1/2 kl paprika, 1/2 kl oregano, 1/2 kl marjolein, 1 prei, 4 eieren, 3 dl melk, 200 gr gemalen kaas
Werkwijze;
-snij de ui en knoflook fijn en stoof glazig
-schil de aardappelen, en snijd ze samen met de wortel, de pompoen en de paprika in stukjes en stoof ze mee
-giet de room over de groenten en voeg de kruiden toe, laat alles 15 minuten stoven
-snijd de prei fijn en voeg bij het stoofpotje als de aardappelen bijna gaar zijn, laat nog eventjes stoven
-giet de groenten in een ovenschotel
-klop de eieren met de melk en de kaas en kruid ze met paprika en giet het mengsel over de groenten
-plaats de ovenschotel nog 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
En wat zijn jullie favoriete pompoen-recepten?

7 reacties op “Met pompoen, valt heel wat te doen

  1. Pingback: Oogst en verwerkt | natuurlijk-rijk

  2. @Thea; oei da’s minder, die ovengeroosterde pompoenen zijn idd heerlijk!
    @de fruitberg; oei da’s minder ;-(
    @Petra; gelukkig, ik begon al te vrezen dat ik ongelijk had
    @Zem; dat scheelt hem alleszins in de afwas 😉
    @buikberg; die pasta klinkt al lekker!

  3. Hier favoriet recept: pasta met stoofpotje van pompoen, gehakt/spek of feta/geitenkaas (die wel achteraf erop strooien), cashewnoten voor een veggie-variant, ajuin, evt nog iets anders van groente naar goesting (champignon, prei, …). Maar vooral de kruiden, eerst de ajuin stoven in mengeling van komijn, kurkuma, cayennepeper en look maakt het echt af!
    Quiche is trouwens ook een supermanier om pompoen te verwerken, in combinatie met boontjes, zongedroogde tomaatjes, champignons, prei, … (en je kan het invriezen en later op een druk moment snel klaar).

  4. Ik houd van die heerlijke éénpots / eenpans gerechten! En dan nog met allerlei heerlijks uit eigen tuin! Pompoenen heb ik dit jaar jammer genoeg niet, maar ach, het is ook gewoon te koop.

  5. Ook hier een zeer goed pompoenenjaar! Ik heb ze wel vertroeteld met regelmatig een gieter water… En nu lekker opeten. Ik ben dol op pompoensoep. De kinderen kijken nu al uit naar de zoete pompoentaart (met noten, rozijnen en kaneel).

  6. Hier niet zo’n goed pompoenseizoen, de zaden zijn niet zo goed gekiemd en de pompoenen zijn nog altijd niet rijp…Volgend jaar beter zullen we dan maar zeggen zeker?

  7. Grappig, ik had vorig zomer aan 3 pompoenplanten ruim 100 pompoenen en nu aan 2 pompoenplanten slechts 4 stuks. Ik dacht dus dat het een slecht pompoenen jaar was! Ovengeroosterde pompen ( samen met teentjes knoflook en aardappelen in de schil) vind ikzelf een van de lekkerste manier om pompoen te eten……alhoewel, een lekkere soep mjammie…..en pompoen/gember-marmelade op een geroosterde boterham, heerlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *