Mag het iets wilder zijn?

Qua biodiversiteit denk ik dat het hier in de tuin wel snor zit. We hebben een poel, veel hagen, houtkanten, onze boomgaard, een takkenhoop en de composthoop. En al die verschillende biotoopjes trekken de nodige insecten, vogels, vlinders en amfibieën aan. Ook zorg ik ervoor dat er het hele jaar wel iets te vinden is van nectar en stuifmeel. Dat maakt dat het hier van vroeg in het voorjaar tot laat op het jaar blijft gonzen. Ik zou niet anders willen want een levende tuin geeft zoveel meer plezier. Maar omdat het altijd beter kan ben ik nog eens beginnen nadenken waar er nog verbetering mogelijk is. En zo kwam ik uit op het creëren van meer wilde hoekjes, toch iets wat voor veel insecten essentieel is. Hoe verder je van ons huis weg gaat hoe wilder het wordt, maar zo dacht ik, dat kan nog wilder. Vanaf nu zorg ik er dus voor dat de bloemenweide in het najaar niet helemaal gemaaid wordt maar laat ik eilandjes staan waar tal van insecten in kunnen overwinteren of beschutting zoeken of whatever doen.  De bloemenakker met éénjarigen wordt pas gemaaid in het voorjaar;
Rond de vijver en ons riviertje laat ik een strook uitgebloeide bloemen ongemoeid; En op een andere plek groeien ineens weeral boterbloemen, lang leve dat nazomerke! (soit dat heeft er nu eigenlijk wel niets mee te maken, beschouw dit dus maar als een kleine mededeling)Ook tussen de heg rondom de weide maai ik niet meer na augustus. En alsof dat nog niet genoeg is had ik nog dakpannen liggen en crëeerde ik in nog geen uurtje tijd deze schuil en overwinteringsplek voor onze kikkers, padden en salamanders. Soms moete dingen ook gewoon doen hé.
Die zullen weer content zijn, ik in ieder geval wel. En kijk eens wie we hier hebben. Deze egel was duidelijk op zoek naar een winterplek. Hij heeft de wilde plekjes voor het uitkiezen zou ik zeggen!

5 gedachten over “Mag het iets wilder zijn?

 1. Je wilde tuin is een verademing !
  Die dakpannen als schuiloord is echt een schitterend idee, de beestjes zullen je dankbaar zijn (bij wijze van spreken dan hé)

 2. Het wordt zo steeds aantrekkelijker voor de dieren in je tuin!
  Het is ook een permacultuurprincipe: hoe verder van je huis, hoe wilder.
  Inspirerend en ook mooi vind ik je dakpannenconstructie.
  Hartelijke groeten van Zem.

 3. Heb je al gedacht aan de Kleine Kaardenbol een heel aantrekkelijke plant voor insecten en vogels.
  Zaait zich hier rijkelijk uit, in het najaar heel veel Putters en Vinken die zich tegoed doen aan de zaadjes.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *