Lang leve de zomer en het verlies van de winter

De zomer lijkt dit jaar zo traag te gaan dat ik in vergelijking met andere jaren rustig de tijd heb om alles bij te houden. Andere jaren slaag ik daar helemaal niet in, ofwel loop ik hopeloos achter, ofwel heb ik de bloei van bepaalde planten en het beeld van de tuin niet op foto, maar niet dit jaar. Mijn 2 maanden vakantie zijn vorige week woensdag begonnen, onderwijs hé, dus mij hoor je niet klagen en dat goede weer zal er wel aankomen. In de tuin begin ik nu toch wel wat planten te missen die de strenge vorst van dit voorjaar niet hebben overleefd. Allereerst ging er een hele lading dahlia knollen de most in. In onze schuur bleek het namelijk toch minder vorst vrij te zijn dan gehoopt en de knollen hadden duidelijk geleden. Ik deed nochtans een poging in de hoop dat er misschien toch nog iets te redden viel maar nee hoor, weken later bleken ze gewoon te zitten rotten in de grond en dus kon ik zo’n 40 knollen wegkieperen. Volgende keer dus toch maar wat beter opbergen. In de tuin mis ik ook heel wat Heleniums. Vooral de planten die hier al langer staan hebben het hard te verduren gehad. Terwijl planten die nog maar 2 jaar staan nog fris ogen. In de boekskes lees je altijd dat je Heleniums om de paar jaar moet splitsen, misschien moet ik dat vanaf nu dan toch maar eens ter harte nemen. En ook de Gaura heeft hier de winter niet overleefd. En hoe zit het bij jullie? Gelukkig hebben heel wat planten hier totaal geen last van gehad dus loop ik met jullie graag nog eens een rondje.

12 gedachten over “Lang leve de zomer en het verlies van de winter

 1. Elk jaar ziet er weer wat anders uit, you win some, you lose some!

 2. Door hard te werken 😉 en hulp te krijgen!
  Die prairie valt nog het beste mee, om de paar weken rondje lopen voor onkruid en de rest doet zichzelf!

 3. Hier zijn ook wel wat planten gesneuveld, Melianthus minor na 5 jaar, de Sasafras is gelukkig weer bijgekomen.

  Gr Jan(Wilde een Tuin)

 4. Ook hier zijn planten verdwenen, mijn grootste spijt betreft een al wat oudere overblijvende fuchsia met witrose bloempjes.
  Er zijn overigens ook planten, die verdwenen leken, en die een volledige come back maken.
  Het blijft spannend in de natuur!
  Hartelijke groet, Zem.

 5. Bij mij is de gaura voor het derde jaar niet terug gekomen na de winter. Ieder voorjaar koop ik weer een nieuwe omdat ik het zo’n leuke plant vind. Ik heb hem nu in een ander stuk van de tuin gezet, misschien had het wat te maken met de nattigheid op de plek waar ik hem had staan. Overigens mis ik veel meer planten, dropplant, cosmos, nagelkruid, een campanula soort, echinea. Ofwel doodgevroren of ten prooi gevallen aan de slakken…….

 6. Toch blijft het mooi bij jou.
  Hier, hahaaa…, staan de aardappelen in ’t water (een waterras?!)… Volgend jaar misschien een rijstveldje proberen… 😉 Gelukkig staan er ook in potten, hopelijk doen die het goed.
  Lie(f)s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *