Een spookdorp

En dan kan ik het natuurlijk alleen maar hebben over Doel. In de jaren 60 werd reeds beslist dat dit dorp plaats moest maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Sindsdien hebben de meeste mensen het dorp verlaten, slechts een 10-tal mensen zijn gebleven, meestal aangetrokken door het vrijbuitersgehalte. Het dorp is ondertussen uitgegroeid tot een echte bezienswaardigheid. Echt leefbaar is het er niet, het wordt omringd door de haven en ook de kerncentrale is manifest aanwezig. Toch heeft het wel iets de sfeer die er heerst, de grafitti. Je moet het eigenlijk eens gezien hebben. 
praktisch; Doel kan je gewoon bezoeken. T.t.z. bij de ingang van het dorp staat er een slagboom. Die gaat naar beneden als je je identiteitskaart ingeeft, geen paniek je identiteitskaart krijg je ook meteen weer terug 😉 In het verleden zijn er ernstige overlast problemen geweest vandaar dat er tegenwoordig een samenscholingsverbod geld en er hangen camera’s. Er waren ook heel wat Nederlanders toen wij er waren maar niet iedereen geraakte door de slagboom. Geen idee hoe dat komt maar je kan je auto ook gewoon buiten het dorp parkeren en te voet verder gaan, dat is een wandeling van ik schat 1km.

11 gedachten over “Een spookdorp

 1. k wil wel mee met Lies 🙂
  fotografisch lijkt het me een paradijs
  die vuile rook lijkt me wat minder
  mooi verslag

 2. Een schoolvoorbeeld van onze immer falende Belgische politiek én planning makerij. Het is in-droevig vind ik

 3. Inderdaad dat ze daar niet beter over nadenken, had veel menselijk leed gescheeld en veel geld kunnen uitgespaard worden!

 4. Ja hoor, ik zal hierover nog wat meer uitleg in het berichtje schrijven.

 5. @ Fruitberg
  Klopt. De Vlaamse regering heeft vorig jaar beslist dat het dorp bij een volgende uitbreiding van de haven gevrijwaard zal blijven. En er zal plaats zijn voor bewoning, aldus minister Ben Weyts. Het nieuwe Saeftinghedok wordt met een knik aangelegd om dit mogelijk te maken.

 6. Ik zou er graag eens gaan fotograferen. Kan je er zomaar rondlopen of is de toegang eigenlijk verboden.

 7. Ik heb het ook bezocht een 20-tal maanden geleden. Het is zeer confronterend, het heeft iets mysterieus, luguber, zeer triestig. Zulke toestanden, onbegrijpelijk.
  Nog een fijne week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *