De (speel)natuur op Tiengemeten is de max!!!

Echt waar, dit moet je gewoon gezien hebben.  Tiengemeten, een eiland in de provincie Zuid-Holland, ruwweg tussen Dordrecht en Rotterdam is sinds een aantal jaren omgevormd tot een echt natuur-eiland. Je kan er wandelen en fietsen, genieten van de prachtige wilde natuur en de vele vogels.  Maar ook museums bezoeken, pannenkoeken eten en spelen in de meest geweldige speelnatuur van Nederland. Er is genoeg te doen voor een leuk dagje uit, maar wil je echt het eiland-gevoel helemaal ervaren dan kies je voor een verblijf in de herberg of op de kleine camping.  Wij staken de tent in onze auto en de fietsen op de bagagedrager, en trokken er voor drie dagen naartoe!  Op het eiland geraak je enkel met de veerpont, auto’s blijven op het vasteland en dus moest heel ons hebben en houwen op de veerpont worden overgeladen. Wij trokken eerst met de fiets naar de camping en konden al meteen genieten van het geweldige landschap dat werkelijk krioelt van de vogels. De tweede dag trokken we naar de speelnatuur, 4,5 hectare groot en plezier verzekerd.  Voor de kleintjes is er een speciaal ondiep gedeelte en dat is echt wel nodig want de speelrivier is enkel voor kinderen die kunnen zwemmen.  Het is de bedoeling dat de kinderen hier vuil mogen worden, kliederen in de modder, vlotten bouwen, het is gewoon geweldig om te zien, kijk maar; Nog enkele praktische tips; kijk op de site van natuurmonumenten voor alle praktische info en de uren van de veerboot!  Tussen 10u en 17u vertrekt er elk uur een boot vanop het vasteland en 10 minuten later komt hij terug, maar check voor de zekerheid de site!  Op het eiland liggen de meeste voorzieningen centraal, enkel de herberg ligt 3 kilometer verder.  Er is bagagevervoer mogelijk, maar een fiets is erg handig als je op de camping verblijft, je kan hem ook ter plaatse huren.  Fietsen mogen gratis mee op de pont.
Op de camping kan je brood bestellen, je kan er ook ontbijten, een lunchpakket krijgen of dineren als je tenminste goed op voorhand reserveert.  Het eten van het diner is nogal duur en niet zo bijzonder.  Er is een ijskast, diepvries en een klein kook-vuur aanwezig.  Aangezien er geen winkel is kan je best voldoende eten en drinken meenemen.
Voor een bezoek aan speelnatuur kies je best een zonnige dag uit, de kinderen kunnen dan naar hartenlust spelen.  Voorzie zwemgerief en eventueel waterschoenen en vergeet het zwemgerief voor jezelf niet, want natuurlijk ga je mee helpen met het bouwen van een vlot.  De ondergrond is vrij modderig dus je kinderen gaan vuil worden 😉 so what, er is een koude douche aanwezig maar die is nogal koud om deftig te wassen.
Op maandag zijn alle voorzieningen dicht op het eiland, ook speelnatuur, de camping is wel open.  Je kan dan natuurlijk wel ten volle genieten van de rust en de natuur, op andere dagen zal je merken dat je niet alleen bent 😉  Buiten de schoolperiodes is bvb speelnatuur enkel open in het weekend, maar check de site!
Ook voor de Belgen is het eiland vrij vlot bereikbaar, zelf moesten we een uur en een kwartier rijden dus dat is zelfs voor een daguitstap nog een mogelijkheid.
Ik wens je alvast veel plezier!

ps zoek je nog meer speelnatuur, kijk dan hier!

10 gedachten over “De (speel)natuur op Tiengemeten is de max!!!

 1. Pingback: Enkele van onze favoriete plekjes | natuurlijk-rijk

 2. Pingback: De moestuin op een ander | natuurlijk-rijk

 3. @Angelike; zeker weten!
  @Marian; een aanrader!
  @Elisa; yep!
  @e fruitberg; het is leuk om alle papa zo naarstig bezig te zien 😉 maar wij hadden toch lekker het mooiste vlot 😉
  @Helma; graag gedaan 🙂
  @onderdeappelboom; het is meer een een doucheslang die er hangt 😉
  @em; je gaat toch mee dan 😉

 4. Wat een bijzonder aantrekkelijke plek. Daar zou ik zelf ook wel lekker willen rotzooien.
  Maar ik heb deze blogpost meteen doorgegeven: lijkt me heerlijk voor mijn kleinkinderen.

 5. Hier wordt ik echt helemaal blij van Natuurlijk-rijk 🙂
  Prachtige foto’s met mooie standpunten. Bloemen en water te over en de speelplekken van de kinderen ook heel mooi uitgelicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *