Weer of geen weer, de lente hou je niet tegen

Ik weet het, eigenlijk is het puur bedrog. Die winter kan best nog wel lang duren. Maar je kan de tuin echt wel zo inrichten met vroeg-bloeiende planten, dat je al vroeg op het jaar het idee hebt dat de lente in aantocht is. En hebben we dat stiekem niet allemaal nodig. Zeker tijdens zo’n druilerige en winderige weken, als de dagen nog kort zijn en grauw en grijs. Nee, laat ons dan maar verlangen naar de lente en hoopvol uitkijken naar beter weer. Deze planten kunnen daarbij geweldig goed helpen; De Hamamelis intermedia ‘Jelena’. Of deze super vroegbloeiende krokus. Crocus ancyrensis “Golden Bunch” is een erg vroege krokus afkomstig uit Turkije, Pakistan en Afghanistan. Deze rijkbloeiend, kleinbloemige en geurend soort heeft zijn naam niet gestolen. De Engelse naam Golden Bunch, wat groep betekent, is zeer toepasselijk op deze rijk bloeiende Krokus, met krachtige kleur van haar vele warm oranje-gele bloemetjes. Ze kan wel 18 tot 24 bloemen per knol krijgen. Dat levert me wel een geweldig dilemma op. Ga ik al wat knippen in de border zodat ze niet verscholen staan onder en tussen de planten of laat ik de boel zoals het is.  Andere toppers zijn natuurlijk de Viburnum Bodnantense down, de winterjasmijn en de winter-kamperfoelie. Of had jij nog aan andere planten gedacht?

6 gedachten over “Weer of geen weer, de lente hou je niet tegen

 1. Prachtig! Ik heb op dit moment cyclamen coum in bloei staan, helleborus en ook sneeuwklokjes.

 2. Oh ja…de hammamelissen, net zoiets als helleborussen, die bloeien ook al..geeft me moed.
  En naar die krokussen van jou moet ik ook op zoek. Voorjaar…daar zijn we allemaal wel aan toe denk ik na die vieze nattige miezerige decembermaand..

 3. Ja, ik heb nog enkele andere planten in gedachte;-)

  Crocus imperatii ‘De Jaeghere’ de vroegst bloeiende crocus (is nu ongeveer uitgebloeid in mijn tuin)
  Lonicera fragrantissima
  Chimonanthus praecox
  Daphne bohlua
  Helleborus

  De toverhazelaar staat bij mij nog lang niet in bloei trouwens, ik heb een laatbloeiende variëteit

 4. Ja, de laatstgenoemde planten zijn wel toppers. Ze geven nog een beetje plezier in de tuin in deze trieste periode. En dat crocusje ga ik noteren.
  Het zegt genoeg, dat we nu al over het voorjaar praten : – )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *