Vlierbloesem-siroop en limonade

De vlierbloesemtijd is weer aangebroken en dus is er niets fijner dan zelf sap en limonade te maken.  Het is echt kweenie hoe gemakkelijk en ook voor kinderen erg leuk om te doen.  Je steekt die bloemschermen in een pot, voegt er water aan toe en een in stukjes gesneden citroen. Laat 24 uur staan op kamertemperatuur.  Daarna alles zeven door een doek en het vocht aan de kook brengen terwijl je geleidelijk aan suiker toevoegd. Reken op 1 kg suiker op 2 liter water. Als het kookt kan je je gestereliseerde potjes vullen, afsluiten en omgedraaid laten afkoelen en klaar is kees. Aanlengen met (bruis)water en ijsblokjes, misschien nog wat verse munt erbij en je hebt een verfrissend drankje voor zomerse dagen. 

De limonade is bijna hetzelfde, behalve dat je de boel niet gaat inkoken met suiker.  het bewaart dan ook niet zo lang.    Je neemt zo’n 20 vlierbloesemschermen die je met een in schijfjes gesneden citroen 24 uur laat weken in het water.  Filter alles door een doek en voeg 500 gr suiker toe op 5 liter vloeistof en het sap van de tweede citroen.  Roer goed tot de suiker is opgelost. Laat dit nog eens 24 uur staan en dan krijg je een lichtjes gegist drankje.  Je drinkt het bij voorkeur gekoeld. Eventueel kan je alles ook 3 tot 4 weken laten staan zodat er zoveel koolzuur ontwikkeld is dat hij prikkelt als champagne.  Misschien nog een boeketje uit eigen hof erbij?

15 gedachten over “Vlierbloesem-siroop en limonade

 1. Pingback: Winkeltje spelen | natuurlijk-rijk

 2. Pingback: Verwennerij | Het huis van Tante Alice

 3. @Landseinde; meidoornbloesemsiroop, dat is pas bijzonder, ga ik onthouden voor volgend jaar, en hoe is de smaak dan? Blogs volgen; ik gebruik zelf de leeslijst van mijn oude blogger-account, maar er is facebook en RSS, misschien moet ik eens onderzoeken welke mogelijkheden er nog zijn.

 4. @de zandeik; veel verschil niet, de limonade is wat minder stroperig en wat meer waterig, interessant van die roodbladige soorten, maar dan moet je die natuurlijk eerst hebben ;-(

 5. Ooh, vergat erbij te schrijven dat ik je kipjes zo leuk vind!
  Misschien kijk ik eroverheen, maar ik zie niet op je blog waar ik een linkje vind om je blog te volgen.

 6. Sinds gisteren staan mijn vlierbomen vol bloesems! Dus zometeen naar buiten met een supergrote mand! Het is nu het derde jaar dat ik die siroop maak en ik kan er geen genoeg van krijgen.
  Een maand geleden heb ik meidoornbloesemsiroop gemaakt. Is ook erg lekker maar toch gaat mijn voorkeur uit naar vlierbloesem.
  1 probleem: heb momenteel niet genoeg flessen 🙁
  Het boeketje is zo schattig!

 7. Vlierbloesemsiroop maak ik ook ieder jaar, maar de limonade heb ik nog niet geprobeerd. Is er veel verschil in smaak tussen de limonade en de aangelengde siroop met spa bruis? Over champagne heb ik al te veel horrorverhalen gehoord over kapot springende flessen, dus daar waag ik mij al helemaal niet aan.
  De bloesems van de roodbladige vliersoorten geven een mooi roze siroop.

 8. @Menck; af en toe een beetje zondigen mag wel hé 😉

 9. @Thea; bij sommige gerechten gaat het prima bvb in yoghurt, maar bij andere is het vaak ineens te zoet, zo was de rabarber-crumble en cake van onlangs echt niet lekker, maar zoals ik al schreef waaarschijnlijk is het nog wat zoeken naar de juiste verhoudingen, een goed boek zou handig zijn!
  @Isi; mijn Mme heeft op onze stevia pot geschreven = 10x zo zoet als suiker, maar misschien moet ik daar nog een nulletje achter zetten 😉

 10. van stevia gebruik ik vaak veel minder dan van suiker. het is inderdaad veel zoeter. pure stevia is 200 keer zo zoet als suiker. omdat er superveel soorten stevia in de handel zijn met een verschillende sterkte, is het vind ik ook moeilijk om de juiste verhouding te vinden.
  ik vraag me wel af: als je stevia gebruikt gaat het dan ook gisten/fermenteren? het lijkt me dat je daarvoor wel gewoon suiker nodig hebt?
  als je noginspiratie nodig hebt voor vlier-verwerking: ik maakte gisteren vlierbloesempannekoeken. gewoon een dik pannekoekenbeslag maken met wat baking soda erin, en als verhouding ongeveer 1 bloemenscherm per pannekoek. de bloemetjes eraf rissen en onder het beslag mengen. superlekker 🙂

 11. Lijkt me leuk om eens te proberen.

  Je hebt ervaring met Stevia, merk ik uit de reacties? Ik moet het nog steeds eens uitzoeken. Is dat wat?

 12. @Zem; mijn vlierstruikjes zijn nog niet zo groot, dus ik ben elders gaan plukken 😉
  @Lot; ik heb ook een kan gemaakt gezoet met stevia, maar het resultaat was niet geweldig. Ik heb altijd het idee dat je de goede verhoudingen moet respecteren, maar wat deze dan zijn is mij ook een vraagteken. Onze kan met stevia vond ik veel te zoet, wat ik trouwens erg vaak vind met stevia, maar dat kan dus ook aan mij liggen 😉

 13. De smaak van vlierbloesem vind ik heerlijk, maar ik wil geen suiker gebruiken. Kan het ook zonder of met zoetstof?

 14. Dat lijkt allemaal niet moeilijk.
  Maar heb je nog genoeg bloesem aan de vlierstruiken overgehouden voor besvorming om aan het einde van de zomer om aan de gang te gaan met viruswerende vlierbessensap enzo 😉 ?
  Ik ben eigenlijk vaak een beetje te lui om die interessante recepten uit te voeren.
  De vlier toont hier trouwens de eerste twee bloesemschermen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *