‘T is tenslotte nog winter

Terwijl mijn mede bloggende collega’s druk in de weer waren met vogels tellen, een karweitje waar ik trouwens wijselijk voor pas.  Gewoon omdat ik er echt geen juist aantal op kan plakken.  Die mussen bijvoorbeeld, zijn dat er 20 of eerder 30 of misschien wel 40.  Ik zie er in ieder geval een hoop in de weer, ze pikken een graantje of een zaadje mee om deze dan in de haag of in de struiken rustig op te eten.  Het is vooral als ik de deur uitga dat ik merk hoeveel vogels er opvliegen.  Van dat klein grut zit hier vanalles wat, the usual stuff; vinken, kool- en pimplemeesjes maar ook een steeds groter wordende kolonie groenlingen.  Ik schat ze op een stuk of 15, maar zoals ik al zei het gaat hier om een schatting.  Heggemussen, winterkoninkjes, roodborstjes, merels het klein grut dus.  Maar op sommige momenten strijkt er hier in de wei ook een hele kolonie bosduiven neer, zitten de houtduiven bovenin de kastanjeboom en ook ons dennebos zit er vol mee.  En dan zijn er nog de gaaien, eksters en kraaien.  Maar ook spreeuwen, 100 of zoiets, en de kauwen, dat moet ook zoiets zijn,  die elke avond zwerm-gewijs over onze hof vliegen om vervolgens in het bosje neer te strijken, een heerlijk zicht.  Ook de buizerd zag ik de voorbije week meermaals op een weipaal zitten en de groene specht vloog ook enkele keren op.  Maar eigenlijk wilde ik dus vertellen da ik niet aan het tellen was, maar genoot van de beginnende lentekriebels dit weekend.  Want toen ik vrijdag de zon op mijn Hamamelis zag schijnen en het zo lekker begon te rieken, ja toen had ik het zitten, lentekriebels!  En dus werd er dit wekend weer wat in de tuin gewerkt.  Mensen reageren vaak verbaast als ik in de winter zeg dat ik in de tuin heb gewerkt, maar op ons erf is er altijd wel iets te doen.  Zo plantte ik nog wat extra struiken in de heg, kreeg ik overschot beuken en meidoord haagplanten en ja die gingen dus ook de grond in.  Werd er gesnoeid, en zelfs de eerste border waar de krokusjes al kwamen piepen werd al wat opgeruimd.  Om dan een dag later te beseffen dat het tenslotte nog gewoon winter is; IMG_2024 IMG_2015 IMG_2012 Chance dat ze een goed pelske hebben!  En dus maken we maar gewoon wat winterse gerechten; pompoen-tomatensoep bijvoorbeeld; IMG_1995Of die van vorige week was met aardpeer erbij.10409181_753058411429260_5787844895499528166_nOf een quiche met prei uit den hof. Maar langst de andere kant kunnen we er ook niet omheen, het voorjaar is in aantocht! IMG_2050 IMG_2067 IMG_2030

8 gedachten over “‘T is tenslotte nog winter

 1. Wat gaaf dat je al krokussen boven de grond hebt en maar ook al andere knoppen die tevoorschijn komen. Het voorjaar mag er komen hoor al vind ik een beetje sneeuw op zijn tijd toch ook wel weer lekker hihi….. En die tuin van jou is een waar eldorado aan vogels als ik lees wat er zoals langskomt bij jou!!! Zelfs een groen specht las ik wel en groenlingen. Ik denk dat ik maar een dagje in je tuin ga zitten met tent en camera 🙂

 2. @Woelmuizenier; dat gaat moeilijk gaan, er staat (nog) geen ventje bij 😉
  @Godelieve; soep smaakt altijd hé
  @Mie; het is een enorm spektakel al die vogels, heerlijk!
  @Zem; ach een dagje kou en ik blijf lekker binnen hoor, we zijn hier dan ook volop aan het klussen
  @Mie; we zijn allemaal hoopvol, maar te lang moe dat toch ook niet duren hé
  @Bart; ik zal hier wel eens een lijstje zetten me al mijn winterwerkjes, heerlijk als ’t zonnetje wat schijnt, anders blijf ik liever binnen. Ik ben eigenlijk een kou-kleum 😉

 3. Ik moet toegeven, ik voel ook al af en toe die kriebels :-).
  Toen het water wat was weggetrokken heb ik ook al wat uitgezaaide liguster verplant en de druivelaars gesnoeid…. En ook de narcissen steken hier hun kopjes al boven.

 4. Heerlijk he die lentekriebels, ik moet mezelf ook inhouden met opruimen. Het kan nog behoorlijk winteren. Maar het wordt lichter en daarmee ook kleurrijker.:)

 5. De hoeveelheid en diversiteit aan vogels is groot bij jou. Je had ons allemaal de loef afgestoken.
  Maar rustig aan met tuinwerk: we willen zo graag, maar de hele februarimaand moeten we nog door.

 6. Ik tel ook niet mee, omdat ik er niet genoeg van ken : ik ken een mus, een merel, een meeuw, een mees, een roodborstje en een duif. Maar als dat specifieker moet zijn en ik bijvoorbeeld moet kunnen zeggen of iets een kool- of een pimpelmees is, dan ga ik de mist in .
  Maar ik geniet wel enorm van de vogeltjes die in de voortuin van mijn voorraad vogeleten komen smullen !
  Mooie foto’s weer trouwens !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *