Moois en lekkers uit de tuin

Mijn madame is niet meer te houden, want den tijd is nu echt wel aangebroken voor allerlei moois en lekkers uit eigen hof.  Gelukkig hebben we hier de nodige woekerplantjes; look zonder look en dagkoekoeksbloemen bijvoorbeeld en dus laat ik mijn Madame maar gewoon begaan.   Niet dat ik anders iets te zeggen heb hoor 😉  Maar de lekkerste reukbommekes voor in huis blijven toch wel deze; Maar ook in den hof valt er al ’teen en tander te oogsten.  De rabarber groeit weer als euh rabarber zekers en dus werd ik al verlekkerd met  rabarbertaart en rabarbercrumble; ’t smaakt allemaal heerlijk! 

Het recept van die rabarbertaart is zo simpel als iet.  Ge moest dus eigenlijk al bezig zijn.  Allé hebduwe kookschort al aan, dan gaan we eraan beginnen. Met het deeg ga ik me niet moeien.  Den ene heeft liever bladerdeeg, den andere, wij dus ook, liever zanddeeg.  Dus daar komde dan zelf wel uit. De vulling dan; nen halve kilo rabarber of ietske meer, spoelen, de harde pellen eraf en in stukskes snijden en in de taartvorm schikken. Dan meng je 125 gr bloem met 125 gr suiker en nog 2 zakjes vanillesuiker en dat zwier je dan over de rabarber. Nu nog 3 eieren loskloppen met 1 dl room, erover gieten en voor ge het weet staat dat dus al in den oven heerlijk te rieken. Na 40 minuten op 180°C zou dat klaar moeten zijn.

De rabarbercrumble is zo mogelijks nog gemakkelijker!  Schil de rabarber en snij deze in stukken.  Doe dit alles in een ingevette ovenschotel en strooi er wat noten over.  Vervolgens kneed je een gelijke hoeveelheid tarwemeel, boter en suiker, al mag dat laatste voor de zoetebekjes eventueel iets meer zijn.  Verdeel dit over de ovenschotel en laat zo’n 30 à 40 minuten op 180° bakken.  Als nu uwen zoeten tand nie gevuld is dan weet ik het nie zene!

Maar ook spinazie hebben we nu in overvloed!En dus aten we al spinaziesoep; ’t is er het weer voor he.  Pasta met spinazie en ricotta en dit overheerlijk spinazietaartje met munt en feta met wat groenigheid erbij vaneiges, anders krijgen we dieje salaat helemaal nie op! Voor de vulling gebruik je 500 gr spinazie, 3 kakelverse eieren, peper en zout, wat fijngemalen muntblaadjes, 1 dl room en 200 gr feta Het deeg maak je met 175 gr bloem, 1/3dl olijfolie, 1/3 dl water en een snufje zout

Spinazie wassen, droogzwieren en in stukjes snijden.
Eieren loskloppen met kruiden en room.
Alles onder mekaar mengen en de feta verkruimelen
Bak de taart ongeveer 1 uur op 180°C

En als afsluiter, al zie ik wel dat er iets raars is met de vollegorde, eerst het lekkers en dan de rest, smaakt een heerlijk kopje verse muntthee natuurlijk ook! 

13 gedachten over “Moois en lekkers uit de tuin

 1. Pingback: Da trekt hier op niks | natuurlijk-rijk

 2. Pingback: Moois en lekkers uit de tuin² | natuurlijk-rijk

 3. @ De Fruitberg: Bedoelde je met de rabarber nog een jaartje of een maandje wachten?

  Je hoeft rabarber niet per se nog een jaartje te laten groeien (sterft toch af denk ik). Tegen dat het winter wordt snijd ik hem tot de grond gelijk en in de lente heb ik dan weer een massa rabarber (verdubbeling tegenover het vorige jaar :)). Wat je dit jaar dus hebt, gerust opgebruiken, om te knabbelen, te koken, te bakken, te drinken (zoek maar eens rabarberlimonade op).

 4. @Moira; rabarber in de tuin is heel gemakkelijk, je hebt er amper werk mee, misschien heb je nog een plaatsje
  @De fruitberg; een beetje zon zou nie misstaan bij diejen Mojito
  @muggenbeet; en belanden ze bij jullie ook in een vaasje 😉
  @Mme boerenerf; allé ge weet weeral wa doen 😉
  @Zem; aanvechting 😉 dat is een hele strijd
  @Wannes; jullie zijn nochtans ook experten 😉
  @fotografie Ilse; hihi ieder zijn misvorming hé
  @hollandse tuinvrouw; oooh wat een leuke reactie, zo mag je er nog meer geven 😉
  @Soli; merci, laat het smaken!

 5. Je hebt niet alleen verstand van tuinieren maar ook nog mooie plaatjes schieten en schrijven. Ik geniet er van!

 6. Hier ook meiklokjes in huis, helaas houden ze niet zo lang!
  Wat een mooi taartbord en theeservies! (haha, ik let natuurlijk ook op de styling#beroepsmisvorming!)

 7. Ziet er heerlijk uit! Laat het smaken, de rabarberrecepten probeer ik zeker eens uit 😉

 8. Wat een heerlijkheden! Zelfs ik krijg aanvechting om mijn kookschort op te zoeken!

 9. dan delen we dezelfde reukzin en goesting:
  “maar toch hou ik het meest van een eenvoudige, ouderwetse sering of een groepje meiklokjes” blogde ik enkele dagen geleden.

 10. De rabarber mag hier nog een jaartje groeien. Volgend jaar wordt er hier ook taart gemaakt. ’t Zelfde voor de munt, die laat ik nog een maandje groeien vooraleer ik er van begin te profiteren. Niet alleen voor muntthee trouwens. Ik heb hier ook Mojito-munt staan. Daar wordt iets anders mee gebrouwen 🙂

 11. Hier ook muntthee gisteren. Zelfs Junior (9) vond het héérlijk, zie ie!

  Je rabarbertaart ga ik eens proberen. Moet ik eerst rabarber kopen:) Niet in de tuin, helaas. Ben er dol op:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *