Geduld

Tot lichte ergernis van mijn Mme begint het hier in de veranda redelijk druk te worden.   In het voorjaar reserveer ik namelijk elk jaar haar naai- en werktafel om daar aan de zaai te gaan.  En dit jaar met de serre kwamen daar natuurlijk ook nog eens al die tomatenplantjes bij;  olijftomaatjes, kerstomaten-mix, barrao-mix, amish salad en moneymaker.   Dat ging allemaal goed, behalve diejen amish salad deed weer eens tegendraads en wilde maar niet ontkiemen, en dus stopte ik in elk potteke maar een extra zaadje, maar ook dat gaf weinig avance.  In allerijl kieperde ik dan maar heel de inhoud van het zakje in een zaaibakje, en ja hoor je kan het al raden.  Ondertussen zijn al die zaadjes gekiemd en zit ik nu met kweeniehoeveel tomatenplantjes.  Ik had sowieso al ruim gerekend, maar 100 tomatenplanten voor een serre van 24m² dat is toch iets te veel van ’t goei.  Maar voor elk probleem is er natuurlijk een oplossing want mijn velt afdeling heeft binnenkort een eco- en plantjes-ruilbeurs, zeker weten dat ik daar present ga zijn en wie weet met wat ik allemaal terug thuis kom! Naast de tomaten rechts in beeld, vind je ook nog de courgetten en komkommers, die ziet u helemaal links met daarboven een deel van de pompoenplantjes. Buiten beeld staat dan ook nog de prei en de gisteren voorgezaaide pronkerwten en oost-indische kers.  Een gezellige drukte noem ik dat!

10 gedachten over “Geduld

 1. @muggenbeet; alléé joh, niks zo leuk dan een zaadje in de grond steken en dat elke dag te zien groeien, begint er niet aan of ge bent ook verkocht 😉
  @de fruitberg; ik heb hier nogal ne ruime moestuin, dus kan ik mij iets meer laten gaan 😉
  @AnneTanne; oei bladluizen in huis, hoe doe je dat?
  @Boer Thomas; ’t is ook zo leuk hé, en als we er dan iemand anders een pleizer mee kunnen doen!
  @Myriam; bij deze ben ik ingeschreven, merci 😉
  @Mme boerenerf; maar je bent helemaal niet te laat; steek dit weekend die courgette en pompoenzaadjes maar in een potje! en nu geen excuses meer 😉
  @Thea; het wast goed zou mijn grootvader zeggen 😉
  @Anne Tanne; vorig jaar stonden de mijne begin mei toch al in de volle grond, en van dat beetje nachtvorst, wat heb jij een geheugenseg, hebben ze niks geweten hoor!
  @de zandeik; hoe jij palmt den biljart van Mr de zandeik niet in 😉

 2. Komkommers en courgetten al in bloei? Dat is inderdaad een kwestie van heel weinig geduld 😉
  Vorig jaar hebben we nog nachtvorst gehad half mei (de 18de geloof ik), dus ik ga er van uit dat ik de pompoenen en courgetten (ik kweek geen komkommers) pas half mei uitplant. en die staan dus pas voor het komende weekend op de zaaikalender…
  Ik heb door de jaren geleerd dat te vroeg voorzaaien uiteindelijk toch niet zoveel tijdswinst oplevert, soms zelfs integendeel omdat je te lang met te grote plantjes in te kleine potjes zit voor je ze kan uitplanten.

 3. Hihihihi…….ik zaai de laatste jaren ook maar een x aantal per soort. Een paar voor m’n vriendin, daar ruil ik meestal mee.

  Groeit als kool nu, he!!

 4. Tof dat je komt en ja, wie weet met wat je allemaal thuis komt van onze eco ruilbeurs op zaterdag 4 mei. Vorig jaar waren er toch enkelen die ‘speciallekes’ bijhadden 😉

 5. Het ziet er hier ongeveer hetzelfde uit … alleen ben ik véél te vroeg beginnen zaaien en zit ik nu met courgetten en komkommers die al in bloei staan… .
  Tomaten heb ik zoals elk jaar veel te veel van, ik zal het nooit leren.

 6. Ik heb mij dit jaar – door ervaring wijs geworden heet dat – beperkt tot drie tomatenzaadjes van ongeveer 25 rassen.
  Een weekje na de eerste keer verspenen doken er helaas plots bladluizen op. De aangetaste plantjes weggegooid, en de overige met wat lavameel bestoven.
  Ik heb nu zo’n 40 forse rakkers over, die ik zo stilaan voor de tweede keer aan het oppotten ben.

 7. ’t Is inderdaad erg druk in de natuurlijk-rijke tuin
  Ik had vorig jaar hetzelfde probleem met courgetten en pompoenen: ik had uiteindelijk véél te véél zaailingen. Dit jaar zaai ik 4 zaadjes per soort, om er minstens twee over te houden. De rest geef ik weg op beland op de composthoop.

 8. respect voor alle groene handen die de tijd nemen en het geduld hebben om zich met zaaien bezig te houden. Ik heb er echt het geduld niet voor. Het zweet breekt me al uit met het zien van al die potjes en kiemsels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *