Meten is weten

Na jaren van moestuinieren vond ik het wel eens interessant om nu eens echt te laten onderzoeken hoe het met mijn grond gesteld was.  En dus deed ik een hoop schepjes moestuinzand in een emmer, mengde alles zorgvuldig onder mekaar en stuurde dan een representatieve staal naar de bodemkundige dienst van België.  En dit zijn de resultaten; IMG_1035Ik was erg blij om te zien dat het organische stofgehalte van koolstof en humus binnen de streefzone ligt.  Maar een heikel punt is wel dat de pH van de tuin tamelijk hoog is wat betekent dat de zuurtegraad van de bodem te alkalisch/basisch is.  In het moestuinboek van Mme ZsaZsa vond ik daar een verduidelijkende tekening over; IMG_1045Bij een te hoge pH (te basisch) worden tal van elementen geblokkeerd zoals fosfor, ijzer, mangaan, koper en zink.  Een gevolg kan zijn dat de kleur van vooral de jongere bladeren licht geel is.  Het spreekt voor zich dat er de komende jaren zeker niet bekalkt mag worden.  Iets dat ik trouwens al zeker 4 jaar niet meer gedaan heb.

Maar hoe lossen we dat dan op.  Helaas is er geen ecologische manier om zo’n grond weer snel zuurder te maken.  De niet-ecologische manier om grond zuurder te maken bestaat erin turf toe te voegen, maar iedereen weet dat de ontginning hiervan grote schade toebrengt.  Veel gebruikte kunstmeststoffen werken ook verzurend maar ja dat gebruiken wij hier ook niet.

Mijn grote vraag blijft dan ook waar komt die hoge pH dan vandaan.  Van nature zal een grond haast nooit te basisch zijn, juist omdat hij spontaan verzuurt.  En zeker omdat ik de laatste jaren niets van kalk heb gestrooid.  Mijn grootvader bekalkt in het najaar wel zijn gazon en dat maaisel komt ook op de composthoop terecht, maar of dat nu zo’n grote invloed kan hebben dat betwijfel ik toch. Misschien is het toch nog een overblijfsel van vroeger, wie het weet mag het zeggen!

1 gedachte op “Meten is weten

  1. Ik vind het vreemd dat een pH van 5,8 als “te hoog” wordt gezien voor een zandgrond. Normale waarden zijn ongeveer 5,7 – 6,3.
    Los daarvan wordt de pH van grond langzaam hoger door het gebruik van compost omdat compost een pH heeft van gemiddeld 7.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *