In de moestuin

Er is niks zo fijn dan nen properen moestuinhof en dus vloog ik er nog eens in zodat jullie hier allemaal kunnen meegenieten.  Ik doe gewoon even een rondleiding als ge daar goesting in hebt tenminste.  Uw tuinbotten, schoenen of weet ik veel wat je aandoet in uwen hof al aan?  Normaal doe ik mijn wandelschoenen aan maar wegens een klein mankement aan mijnen grote rechtse teen, overgehouden van ons wandeltripke naar hier, pas ik daar momenteel niet meer in.  Soit, ik ben precies wat aan het afwijken want u kwam voor die rondleiding zeker!We beginnen gewoon van voor af aan, als eerste staat den ajuin, die staat er al schonekes bij al zeg ik zelf, ik plantte dan ook al een hele tijd geleden, zo ergens tussen 2 vriesperiodes in.  Daartussen zie je nog wat restanten van gemulcht gras, uw partner tegen onkruid, al hoorde mij niet zeggen dat het alles tegenhoudt, nee het helpt een beetje, en vaak een beetje veel te weinig, maar ja alle beetjes helpen een beetje 😉 Daarachter staan er peultjes, heerlijk vind ik dat.  De deze komen echter wel gewoon uit de serre en dus kunnen we nu al smullen zoals je ziet.  Daarnaast staat er nog een beetje rucola  en net buiten beeld 3 rijkes pluksla.  Pluksla is zoiets handig hé, het is eigenlijk uwen eigen sla uit een pakske zoals in de winkel, maar dan lekker en kraakvers.  Gewoon knippen, wassen en klaar, en dat groeit gewoon terug bij hé!  Daarnaast ook nog bladpeterselie.

Dan hebben we nog een bed ajuin en vervolgens de wortelgewassen zijnde pastinaak, wortelen en wortelpeterselie.  Nog een rij ajuin, ja ik weet het ik heb te veel gezet dit jaar, een kleine vergissing bij de aankoop  😉

Net voor de serre zitten we dan al bij de pompoenen, daar waar al dat grasmaaisel ligt.    Het geheel omboord met een rijtje kroppen sla.

Achter de serre zijn er nog 4 courgetteplanten, het bonenbed met 3 verschillende soorten oa pronkboon Painted Lady waarvan ook de bloemen eetbaar zijn.  En de zitten we al bij de aardappelen.  Ik heb ze dit jaar wel wat aangeaard.  Vorig jaar heb ik dat niet gedaan maar door de hevige regenval in de zomer toen zijn er wat aardappelen bloot komen liggen, vandaar nu dus meteen tegoei!  Oei en dan ben ik nog die 2 rijen aardbeien vergeten; links een gewone soort en rechts de doordragende Mare des Bois, dat zijn echte toppertjes, kleiner maar heerlijk van smaak.  Ondertussen hangt er zelfs al een net over, want anders zijn de merels er mee weg. Buiten beeld nog een aardbeien-bed Mare des Bois en dan moet je weten dat ik 2 jaar geleden amper 3 plantjes heb gekocht.  Ergens tussen geprangd staat ook nog slangenradijs.

In de serre staan natuurlijk de tomatenplanten, wat zijn die blij met beter weer!  Op die paar dagen zijn ze al harder gegroeid dan de weken voordien.  In de serre ook nog basilicum, rode bietjes, komkommer en dus die peultjes. Ook de prei staat daar in bakken voorgezaaid om binnen een paar weken uit te planten.
Misschien vraagt u zich nog af wat daar allemaal rechts staat op de overzichtsfoto. Awel dat zijn bloemen, bessen, kruiden en rabarber, maar dat is iets voor een andere keer. Ik maak me er even snel af met, ja u hoort mij al afkomen, een boeketje 😉

16 gedachten over “In de moestuin

 1. @De zandeik; ik kan je geruststellen, als het warm is zet ik hem langs beide kanten open!
  @Godelieve; zeker weten, al is het natuurlijk soms ook werkendag!
  @op de boerderij; merci, we doen ons best en dan komt al de rest hé 😉
  @muggenbeet; ge moet daar toch wat minder duchtig mee rondstrooien, als ik het me nog goed voorheb dan zei je net hetzelfde over mijn boomgaard 😉 maar het mag natuurlijk hé 🙂
  @Koen; bijhouden joh, anders wordt het onkruid de baas!
  @Antoinette; leuk dat je hier ook komt lezen
  @Menck; ik doe mijn best om je te overtuigen toch tot hier te komen 😉
  @aan de waterkant; thx

 2. Hoi hoi,
  Vanuit Nederland succes met je moestuin! Ziet er top uit. Heerlijk om zo in de natuur te genieten. Beterschap met je teen.

 3. Respect!!
  Ik heb een perceeltje in onze moestuin met de zeis te lijf gegaan uit pure wanhoop.
  Onkruid… zucht…

 4. Je moestuin mag gezien worden, het boeketje trouwens ook.
  Wel een vraagje: die tomatenserre is die achteraan dicht of zie ik het fout. Want tomaten hebben graag wat verluchting zodat het blad vlugger opdroogt (= minder kans op aardappelziekte). Ook opletten dat het in de zomer niet te warm wordt in de serre want bij temperaturen boven de 35°C krijg je moeilijk vruchtzetting.

 5. @Isis; 😉
  @de fruitberg; een foto graag 😉
  @Zem; plaats genoeg, da’s waar!
  @Mirjam; een beetje regen zou nu ook deugd doen voor sommige plantjes, ’t is ook nooit goed hé 😉
  @Petra; thx
  @Janneke; morgen nog een nieuwe lading peultjes, yes!

 6. Een flinke moestuin en het ziet er allemaal prima uit. Wat heerlijk om al eigen peultjes te kunnen eten. Het vrolijke boeket is ook echt genieten.

 7. Helemaal jaloers ben ik op zo’n fijne, grote moestuin. Het ziet er perfect uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *