Het prairie plan is af, oef!

Het was toch even zwoegen om dat plan nu echt af te werken. Ik had jullie een paar weken geleden al eens een eerste aanzet laten zien. En ik heb er sindsdien nog een paar keer aan gewerkt en kreeg zo wel leuke combinaties bij elkaar. Maar dan moesten van al die papiertjes nog een groot plan gemaakt worden. Vorige week toen mijn Madame naar een vergadering van het transitie-groepje in ons dorp ging ben ik er dan toch aan begonnen. Het was ondertussen half 1 ’s nachts toen mijn Madame thuis kwam en ik haar kon zeggen dat ik ook net klaar was. Et voila, dit is het; Hieronder heb ik in het roze onze nieuwe aanbouw er op gezet. En in het zwart de paadjes en het terras, dan kunnen jullie je toch iets beter oriënteren. Het jammere van de zaak is dat het stuk rechts op de tekening hieronder door de nieuwe aanbouw voor een groot stuk in de half-schaduw blijft liggen. Dat maakt natuurlijk dat je wat plantenkeuze toch beperkt blijft. Maar ik denk dat ik met volgende combinatie toch wel iets leuks kan creëren. Ik koos voor soorten van ongeveer 100 cm hoog zodat we er over heen kunnen kijken. Als gras koos ik voor de Deschampsia Cespitosa Tandiflora. Met daartussen Persicaria Ampl White Eastfield, Rodgersia Dark Pokers, Altea Alerina Compacta, Thalictrum Delavayi. Meer naar boven is er meer zon en komt het gras Stipa tenuissima dat een waaier moet vormen tussen Salvia Nemerosa Meinacht, Helenium Kupferzwerg, Geranium Rise and Shine, … . Rond het terras overheerst het gras Panicum Virgatum JS Buffalo Green met oa als plantenkeuze; Phlox Divaricat Clouds of Perfume, Stachys Byzantina, Campanula Sarmatica, … Meer naar onder is er volop zon en vind je de grassen Briza Media Limouzi, Sporabolus Heterolepis veg, Deschampsia Cespitosa Goldtau, Stipa Gigantea, Stpa Calamagrostis en Miscanthis Sinensis Ferner Osten. Dat zijn een heleboel grassen meer dan in mijn andere borders omdat ik gemerkt heb dat de grassen het geheel mooi aan elkaar weven en zorgen voor een mooie structuur tussen de veelheid van bloemen. De bloemen die daartussen groeien zijn onder andere; verbena Hastata Pink Spires, Echinops Bannaticus Taplow Blue, Phlomis Tuberosa, Camassia Quamash, Selinum Tenuifolium, Veronica Eveline, Veronicastrum Virginicom Fascination, Angelica Gigas, Helenium Rubenzwerg, Echinacea Purprea, Eupatorium Maculatum enzovoort enzoverder. Hoe meer naar links hoe ruiger de planten met oa Foeniculum Vulgare, Veratrum Nigrumen Eupatorium maculatum Glutball. U kan dat trouwens rustig uitpluizen in deze legende; Soit de kans dat u daar wijzer van wordt is misschien toch niet heel erg groot en misschien moeten we eerst maar eens kijken hoe het er in zijn geheel uitziet. Bij de plantenkeuze ging ik helemaal uit van mijn eigen voorkeuren. Ik koos de planten die ik mooi vind, dat lijkt me evident. Via pinterest zette ik ze allemaal bij elkaar. Kijk maar eens hier!
En wat denken jullie ervan? Zou dat op iets gaan trekken?

11 gedachten over “Het prairie plan is af, oef!

 1. Dat wordt iets heel mooi Rob !
  Echt iets om een open tuindag in te geven 🙂
  én een paradijs voor de macro fotograaf 🙂

 2. Hoi Hilde, met die stengels in stukken te knippen en ter plekke te laten composteren denk ik niet dat je de bodem te rijk gaat maken. Ik zou me daar niet te veel van aantrekken en gewoon je eigen gewoonte aanhouden. Ben wel erg benieuwd naar jou plannen!

 3. Ben direct gaan piepen op pinterest. Mooie keuze! Wij starten dit jaar met de laatste grote verbouwingen en dan 2019 eindelijk de tuin, of toch al een deel.

 4. Op Pinterest kan ik niet kijken, maar ‘k kan er me wel ‘iets’ bij voorstellen.
  Het wordt superrrrr… !
  Lie(f)s.

 5. Zo, dat is een degelijk ontwerp!
  Dat was geweldig voor je om te maken en nog leuker om straks te kopen, in te planten en af te wachten hoe het zich ontwikkelt!
  Wij kijken met grote belangstelling met je mee.
  Hartelijke groet, Zem.

 6. Wauw! Wat een werk! Ik ben ook al een tijdje aan ’t puzzelen maar kan niet kiezen. Ik ga de plantenkweker het ontwerp laten maken.
  Moet je nu echt bij deze planten je bodem vrij van plantenresten houden? Ik ben gewoon van op te ruimen na de winter en de verhoute stengels gewoon in stukken te knippen en tussen de planten te leggen. Maar dan zou de bodem te rijk worden voor prairieplanten? Heb jij daar ervaring mee?
  Bedekken met lava of iets anders ga ik in ieder geval niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *