Herfst-bloemen maken mee het mooie weer

Dat lekker weertje blijft maar duren, heerlijk is het!  En ook in onze tuin maken nog heel wat herfst-bloemen mee het mooie weer.  In de zomer gaat het in de tuin vaak razendsnel; elke week ontdek je wel iets nieuws dat bloeit en voordat je alles goed en wel hebt opgenomen, is het alweer voorbij. Nu in de herfst gaat alles beduidend trager en de hemelsleutels en asters die vorige week bloeiden doen dat volgende week waarschijnlijk ook nog wel.

In ieder geval zijn deze pareltjes zonder twijfel de allerschoonste; het is de herfsttijloos!  Zo schoon dat dat plantje is, zo moeilijk is de schrijfwijze en de uitspraak, echt probeer maar eens, ge verslikt u daar toch bijna in zekers.  Zolang ge u maar niet in dat plantje verslikt want dat is echt kweenie hoe giftig!Ik had al wat herfsttijloos in den hof staan maar onlangs gingen we op bezoek bij familie die net een nieuw huis hadden gekocht.  En zo redde ik nog net 3 emmers vol, ja ge kunt het nu ondertussen misschien al vloeiend uitspreken, herfsttijloos, voordat de graafmachines kwamen.  Dat dit bolgewasje massa’s insecten en zelfs vlinders aantrekt kon je hier al zien! Maar dat zijn lang niet de enige schoon bloemekes die nog volop staan te stralen.  De asters hebben er precies nog nooit zo mooi bij gestaan;Maar ook deze cyclamen staan met hun kleine, fijne bloempjes toch maar mooi te stralen;  Sedum staat hier natuurlijk ook mooi te wezen, op tijd delen anders hangt heel de plant nogal onnozel uit mekaar.  En ook de Blauwbaard of Blauwe Spirea of Caryopteris L. mag natuurlijk niet ontbreken.

Deze gele bloemen kreeg ik vorig jaar nog van mijn vader, ik ben natuurlijk de naam weer vergeten.  Het is er altijd een waar bijen-, hommel- en vlinder-paradijs dus dat is top!  Alleen moet ik nog het geschikte planten-gezelschap zoeken.Daar het zalige zonnetje zijn er in de pluktuin weer een hoop bloemen gekomen.  Ook de zichzelf vrolijk uitzaaiende goudsbloemen staan dus weer te pronken!En dus kan mijn Madame niet achterblijven en tovert ze weer een schoon boeketje vol vrolijke kleuren!  Dat is toch één en al genieten!

13 gedachten over “Herfst-bloemen maken mee het mooie weer

 1. @de fruitberg en silvia; dat zijn ze inderdaad!
  @de biodiverse tuinier; mijn Madame weeral blij 😉
  @Heidi; merci
  @Mme boerenerf; dat is eigenlijk waar
  @Zem; volop genieten, inderdaad!
  @Marian 😉
  @Janneke; ik zou ze precies wat meer in het zonnetje zetten, dan stralen ze nog mooier!
  @Ria; oei wat steun zal dan nodig zijn!
  @muggenbeet; idd en daar gaan je bezoekersaantallen de hoogte in 😉
  @Marian; geel is vooral moeilijk vind ik zelf
  @Helma; dat blijven we doen!

 2. Prachtig die bloemetjes Natuurlijk-rijk, maar nu is het dan wel helaas gedaan met het mooie nazomer weer. Bij jou nog even lekker nagenieten 🙂
  Groetjes, Helma

 3. Wat mooi…..die mis ik nog, die herfsttijloos…maar gaat goed komen.en die Lemon Queen is echt heel mooi van kleur…wist je dat er heel veel tuinierders zijn die geel geen mooie kleur vinden 🙁

 4. Iemand een idee hoe je die Helianthus ‘Lemon Queen’ kan rechthouden doorheen het hele najaar? Bij mij eindigen ze altijd doorééngeslagen van de wind en de regen… en vlak naast een pad is dat erg onhandig!

 5. Het is met dit mooie herfstweer inderdaad nog volop genieten in de tuin. Ik ben gewoon een beetje jaloers op je herfsttijloos, wat zijn het er veel en ze staan zo mooi dicht bij elkaar. Ik had bolletjes van mijn dochter gehad en ze op een open plek onder een boom gezet, er bloeit er zegge en schrijve slechts één en die is natuurlijk omgevallen. De gele vaste zonnebloemen, de Helianthus, zijn ook een aanwinst en ze breiden zich snel uit, heerlijk voor de insecten en voor ons.

 6. De herfsttijlozen moet ik hier altijd zoeken, en de bloemen liggen altijd op zijn kant.
  Mooi staan ze hierboven op de foto met de prachtige asters er eenkleurig onder.
  Het zijn de laatste mooie en warme dagen, maar wat valt er nog veel te genieten in de tuin.

 7. Helianthus was ook meteen wat ik dacht. Ook hier zorgen ze voor op dit ogenblik nog voor heel wat kleur en de bijen genieten nog steeds volop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *