Eindelijk nog eens de tuin in

Het was precies al weken geleden dat ik nog eens deftig in de tuin heb gewerkt. En dan heb ik het niet over het tussendoor blaadjes rijven. Nee, zo nog eens goed de handen uit de mouwen steken! Ik voel dat aan heel mijn systeem als ik weer eens dringend de tuin in moet. Gelukkig was er afgelopen zaterdag mooi weer. Na al die regen mag dat ook wel! Jezus wat een hondenweer hebben we de voorbije week gehad! img_1943 En er stond een leuk werkje op het programma. Deze zomer zijn namelijk  3 fruitbomen in de boomgaard stuk gegaan. Een nectarine Madame Blanchet  en de abrikoos Tros Oranje deden het qua groeikracht sowieso al niet goed. Het veel te natte voorjaar deed hen de genadeslag geven. Ook een kersenboom heeft het loodje gelegd. Via een lokaal initiatief; “behaag de kempen”, kan je makkelijk aan bosplantsoen, haagplanten en fruitbomen komen. De nectarine en de abrikoos werden vervangen door 2 appelbomen; een Radoux en een Reinette de Blenheim. Van de 4 kersenbomen die hier staan hebben vooral de vogels al plezier gehad. Maar onder het motto wie niet waagt niet wint herplantte ik toch maar een kersenboom. De bomen hebben nog wat tijd nodig om uit te groeien tot een volwaardige boomgaard. Maar elk jaar worden ze toch een beetje groter. Zo ziet het er momenteel uit; img_1957 Wie een groter overzicht wil kan deze 3 foto’s aan elkaar plakken en krijgt zo een 180° zicht; img_1945 img_1946 img_1947 De schapen hebben hun winterfrakske ook al aangetrokken. img_1972Net zoals de tuin dat spontaan doet;img_1979 In de moestuin moest ik zelf zorgen voor een dekentje van compost en bladeren. Dat was dus handen uit de mouwen; img_1981 En zo kan ik er weer even tegen!

9 gedachten over “Eindelijk nog eens de tuin in

 1. @wdbtuin; jij bent ook al goed bezig geweest, amai!
  @willy; ik zou inderdaad niet anders willen!
  @Menck; en wat brengt jou vakantie wil ik nu wel weten hé, ik amuseer me wel op ons lapke!
  @Zem; we blijven stillekes bezig hé
  @fruitberg; amai helemaal niets!
  @Lies; die tuinbanken hebben hier al goed dienst gedaan!
  @Cin; de boomgaardenstichting kan je daar ook bij helpen
  @Bart; die pallettenzetels moet voor jou toch iets van niets zijn hé!

 2. Moh, ik ben op slag jaloers op je ‘palettenzetels’. Knap gemaakt! (en voor de rest heb je ook goed gewerkt 🙂 )

 3. Inderdaad leuk werkje, hier werd het aanplanten van nieuwe fruitbomen nog een jaartje uitgesteld. Er moet wat ruimte gecreëerd worden en ik vind het verdomd moeilijk kiezen.

 4. Fijn om daar weer bezig te zijn. En straks…, mmm…, een lekkere opbrengst… !
  Je ’tuinbanken’ zijn leuk !
  Lie(f)s.

 5. Ik ga hier de komende weken ook weinig in de tuin doen. Ik heb me wel voorgenomen het tuinhok uit te mesten, de vogelkastjes eens uit te kuisen en nog wat insectenhotelletjes bij te maken. Verder doe ik niets tot februari.

 6. Nuttig werk heb je verzet.
  En nu maar rustig bekijken hoe het nieuwe leven in de boomgaard zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen.
  Toch heerlijk zo veel grond!

 7. Vanaf volgende maand is mijn credo: eindelijk eens de tuin uit. December = vakantiemaand!
  Ondertussen nog vlug een fikse lading paardenmest gehaald. In het voorjaar worden daarmee de borders verrijkt. Samen met de gecomposteerde herfstbladeren is zulks een vitaminekuur van jewelste voor de flora.

  O ja: mooi “lapje” grond heb je daar. 😉

 8. heel wat werk verzet, maar dat doe je ongetwijfeld met plezier

  zelf heb ik een kleine siertuin, bladeren rijven is nu de boodschap…

  na de strorm, staan praktisch alle bomen in de buurt er kaal bij

  groeten

 9. Mooi man. Ook hier 2 jonge kerselaars en appelbomen vervangen. De kerselaren heb ik iets verhoogd zodat ze minder vochtig staan. Das funest kennelijk.
  Begin van de herfst heb ik ook een prairietuin aangelegd, ook tussen deze jonge plantjes hebben we wat bladeren van eik, notelaar en berk gelegd.
  Dat wordt volgende lente wel vloeken om dat er weer uit te harken en zeker als de naamkaartjes van de planten ermee worden uitgeharkt ?. Maar dat is voor latere zorg.

  Aangezien dit jaar de knotwilgen veel te dik stonden heb ik die al geknot. Van de tenen worden nu nieuwe moestuinbedden gevlochten. De rest wordt verhakseld of belandt in de haard.
  Een mens moet zich ergens mee bezig houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *