De vorst heeft ons verrast

Ik weet niet hoe koud het woensdag-nacht juist geweest is. Maar wat ik wel weet dat is dat de gevolgen duidelijk zichtbaar zijn. Bladeren en bloemen die er voordien nog fris en monter uitzagen hangen er nu zwart of met een slap kopje bij. Zoals deze scheuten van een Eupatorium. Of de bladeren van deze toverhazelaar;  Of nog erger van deze kiwi-bes; Ik kan eigenlijk nog wel even doorgaan want de magnolia’s die voordien nog zo stonden te pronken zijn niet om aan te zien; De notenboom ziet eruit alsof de bliksem heeft ingeslagen. En dan denk je dat inheemse bloemen daar wel tegen kunnen. Maar zelfs het fluitekruid laat er massaal zijn kop van hangen; En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende fruitbloesems zowel van klein als grootfruit; een ramp vrees ik.En dan ben ik nog zo stom geweest om de bakken tomaten in de serre te laten staan! Stommerik dat ik ben. Enkele plantjes aan de buitenkant zien er zo uit. Zou dat nog goed komen? De paprika’s stonden daar ook maar die hebben niets geleden. De grootvader, die schuin over ons woont ziet zijn volledige Rododendron collectie in bevroren toestand. Ik ben niet echt voor Rododendrons en consoorten, in het begin van de week stond het nog vol bloemen terwijl er nu alleen maar een troosteloze aanblik achter blijft. En hebben jullie ook schade geleden?

14 gedachten over “De vorst heeft ons verrast

 1. Wat erg, ik leef met je mee. Hier in de midden Ardèche op 650 m. waren we er bang voor. We dekten de bloeiende aardbeien af maar het was niet nodig geweest. Een uurtje hoger in de Ardèche bij vrienden ook veel vorstschade, jammer.

 2. Hier in het Meetjesland ook schade, één van mijn hortensia’s en de vlinderstruik zien er bruin en beteuterd uit… In de moestuin had ik wel voorzorgsmaatregelen getroffen, daar dus geen schade. Komende donderdagnacht kan het opnieuw richting vriespunt gaan…

 3. Ik denk wel dat er in het hele land serieuze schade is…
  Onze magnolia’s zien ook zwart, veel bloesems en bijna geopende knoppen staan er verfrommeld en heel triestig bij. In de fruitstreek kunnen ze er zeker niet mee lachen. Er zal dit jaar geen overschot aan fruit zijn vrees ik 🙁 Maar ja, wat kunnen we daaraan doen hé ? Gelukkig kan de mens het weer nog niet bepalen…

 4. Poehhh ja, zo erg om te zien overal, bij mij ook vorstschade, het ergste vind ik mijn kiwibessen, die stonden zo prachtig mooi groen, en nu zwart… alles ☹️
  Dan de aardappels, de dahlias die al een puntje lieten zien, de fruitbomen…..tja

 5. Oei, wat een droefenis.
  Hier hebben de Hydrangea aspera de meeste klappen gehad, en zelfs een aantal tulpjes hadden geknakte kopjes. Verder lijkt het in deze beschutte tuin nog iets mee te vallen.
  Ook ik weet zeker dat je na een aantal weken verbaast zult zijn hoe de planten zich zullen herstellen.

 6. De Aralia heeft verfomfaaide bladeren, maar voor de rest geen schade. In tuinen waar ik werk, vooral in het binnenland, is de schade een pak groter dan aan de kust. Onder meer Blauweregen zal er dit jaar niet bloeien, vrees ik. Verder zie ik eenzelfde beeld als de foto’s die je weergeeft.

 7. Dus ook bij jou schade!!! De tranen prikken in mijn ogen als ik overal de verschrikkelijke beelden zie die deze late vorst heeft aangericht. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb geluk gehad. Ik mopper wel eens dat mijn tuin te klein is, maar deze keer besef ik wel dat mijn kleine oppervlakte mijn tuin heeft gered.
  Ik wens je sterkte en hoop toch later een bericht te lezen hoe verbaasd je bent dat alles zich toch nog hersteld heeft in je tuin.
  Fijne zondag gewenst
  Marijke

 8. Jazeker, alle hortensia’s ook alle roze en geel bloeiende magnolia’s de rodgersia’s, varens, notenboom en nog een hele rits vaste planten waarvan ik op het moment dat ik dit typ de naam niet zo 1-2-3 weet…Dus hetzelfe als bij jullie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *