De moestuin groeit als kool

Ik zit hier nog met foto’s van de moestuin van meer dan een week oud. En kwam gisteren tot de constatatie dat ik die dringend moet publiceren omdat ze anders hopeloos verouderd gaan zijn. Met dit warme weer en een regelmatige sproeibeurt, wat echt wel nodig is anders zou alles wegkwijnen in onze heten en droge zandbak, groeit alles echt razendsnel. De zonnebloemen bijvoorbeeld zijn op een week tijd zeker meer dan een halve meter gegroeid en tal van bloemen staan zo goed als in bloei en de eerste tomaten dat gaat ook niet lang meer duren. Kortom de moestuin was hier nog nooit zo’n succes, en dat heb ik vooral te danken aan een geweldige voorzaai, veel zon en regelmatig water geven. Het onkruid wieden is met deze temperaturen ook een fluitje van een cent. Je moet er bij wijze van spreken maar eens tegen blazen of het verschrompeld al waar je bij staat. Kortom vanuit de moestuin kan ik alleen maar goed nieuw melden. Maar genoeg geleuterd want u wilt dat natuurlijk met uw eigen ogen zien. Et voila, hier gaan we dan. Dit is het zicht als je binnenkomt in de moestuin; Maar we zullen even een rondje maken; rijen wortelpeterselie, wortelen, snijbiet, venkel, rode biet en een hoop bloemen. Waaronder deze goudsbloemen bijvoorbeeld. Of ons veldje dahlia’s. Verder naar achter zien we de peultjes; met daarvoor nog een rij klimmende Oost-Indische kers en paprika’s. Mijn pompoenenveldje omringd door zonnebloemen. Die staan daar vooral omdat ze daar achter de serre minder wind vangen. Voor het geval we weer eens een zomerse storm krijgen en alles tegen de grond ligt.Ik ga ineens effe stoefen met mijn lange staken voor de bonen; Met vooraan nog courgettes en daarachter pastinaak en selder. Hieronder ook nog reukerwten en nog meer bloemen. Mijn Madame gaat haar hartje nogal kunnen ophalen 😉 Misschien nog even naar de serre want ook daar gaat alles vlotjes; Uit de serre halen we ook nog komkommers en augurken; En dan ben ik de kolen nog vergeten, die staan ook ergens tussen 😉 Zoals gezegd ondertussen is alles nog harder gegroeid en groter geworden maar dat is dan voor een volgende update! Bovendien hebben we al geweldig geoogst, sla, komkommers, venkel, snijbiet, één of andere wokmengeling, de eerste courgetten, zalig gewoonweg! En hoe gaat het met jullie moestuin vraag ik me natuurlijk ook af?

10 gedachten over “De moestuin groeit als kool

 1. Ik heb zelfs nog foto’s van jaren oud die ik nog moet plaatsen hihi…. maar ik snap je beweegreden als je de tuin fotografeert. Mooie groen en alles groeit inderdaad onwijs snel met deze warmte. Nu gelukkig iets minder warm maar er zal wel water gegeven moeten worden.
  Je moestuin staat er dan ook zeer florissant bij en de tomaten hoeven alleen nog te kleuren.

 2. Ziet er goed uit. Alleen de tomaten vind ik jammer dat je er zoveel blad hebt afgedaan. Heeft dat een speciale reden? Verneem het graag.

 3. Ongelooflijk toch hoe fris groen je moestuin er uitziet !
  Hier in Dilbeek wordt alles zo langzaam vaalgeel en bruin van de hitte.
  ‘k ga moeten verhuizen naar jouw streek denk ik 🙂
  Dan kan ik eens langskomen om macrofoto’s te maken 🙂 (zoals je voorgesteld had)

 4. Om de twee à drie dagen de sproeier aan, gelukkig geeft onze dorpsbron genoeg water. Alles groeit en bloeit goed, ben tevreden.

 5. Mijn moestuin doet het prima. Ik ben alleen niet zo consequent dat ik iedere dag water geef, dus sommige groenten hebben het best wel moeilijk. Ondanks de droogte heb ik al van alles kunnen oogsten.

 6. Wij geven enkel water aan nieuw uitgeplante plantjes tot ze goed geworteld zijn, dus veel dingen staan er iets minder mooi bij – al valt het nog heel goed mee op onze leemgrond en dankzij de mulch. Maar erwtjes/peultjes bv. maken door de droogte precies geen nieuwe bloemen meer en zijn veel kleiner dan anders gebleven door het koudere voorjaar, dus tenzij het snel goed gaat regenen zal het bij de beperkte oogst van de voorbije weken blijven. Idem voor witloof en spinazie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *