Waar zal ik beginnen

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn de meeste vaste planten in mijn tuin “warm-season” planten. Die bloeien dus volop vanaf de zomer en de nazomer. Het duurt dus altijd even voor het kleurspektakel hier helemaal losbarst. Maar de regen en de warmte van de voorbije week heeft voor een enorme groei explosie gezorgd. En daarbij zijn ook heel wat kleur-bommekes ontploft.

Ik krijg altijd heel uiteenlopende reacties op onze voortuin. Die springt immers voor iedereen die passeert in het oog. De ene zegt. “ja dat onkruid dat zo her en der tevoorschuin komt, ik zou het niet in mijn tuin willen maar bij jullie past dat echt wel!” De andere zegt dan weer “ik heb dat bij mij ook geprobeerd zo allerlei planten door elkaar gezet, maar ik ben er niet echt tevreden van toch zeker niet als ik dat hier bekijk”. Nog een andere reactie was van “dat vingerhoedskruid, hoe doe je dat toch, wat een heerlijk zicht!

Awel eigenlijk is dat simpel. Alles begint met een goed plan en dan laat je het los en grijp je in waar nodig. En zo krijg je een heerlijke mix van allerlei weefplanten die de boel opvrolijken en elk jaar weer voor een ander beeld zorgen. Geef mij geen rechtoe, rechtaan tuin met allerlei plantenvakken keurig in het gelid, zo saai. Ik kwam onlangs nog in een tuin waar ze ook voor een mix gingen van grassen en vaste planten. Maar die stonden dan weer zo keurig in het gelid, thja denk ik dan wat jammer zo krijg je echt geen spontaan en natuurlijk ogende tuin. Mix en match naar hartelust zou ik dus zeggen. Maar vertel mij vooral uw gedacht hoor en doe ook vooral uw eigen goesting. Want dat doe ik lekker ook!

12 gedachten over “Waar zal ik beginnen

 1. Dank je wel! Zonder werk wordt het al snel een chaos, alleen al de hagen is een serieuze klus hier!

 2. Het ziet er werkelijk prachtig uit, dit is misschien wel de mooiste tijd in de tuin.
  Hartelijke groeten, Zem.

 3. Eens dat vingerhoedskruid is uitgebloeid verwijder ik minstens 3/4! Dus inderdaad ingrijpen is nodig!

 4. Onkruid, groeit op de verkeerde plaats of zoiets maar inderdaad elk plantje is leuk en heeft nut!
  De vlinders zullen je dankbaar zijn met je nieuwe inzicht 😉

 5. Deze week heb ik geleerd dat ik geen brandnetels mag uittrekken… Omdat ik anders schade aan verschillende vlinders breng… Daarom krijgen brandnetels en distels nu een vaste plaats in mijn “wilde” ongeplande tuin… Trouwens, kan iemand me de definitie van ‘onkruid’ eens uitleggen ? Elke plant heeft toch zijn nut ?

 6. Ik ben het helemaal met jou eens Rob. Een tuin mág echt niet keurig in het gelid. Dan klopt het plaatje niet.

 7. Ik had gisteren twee mensen op bezoek in het kader van de eco-tuindagen die me vroegen hoe ik mijn bloemenborder onder controle hield zonder te wieden…
  Ik heb ze allebei op het hart gedrukt dat nog altijd bepaal welke zaailingen blijven staan en welke niet, dat ik bepaalde planten wat laat rondlopen, maar dat ik dat ook in toom houd. Dat – wanneer ik niet zou ingrijpen – er vandaag echt alleen nog maar koninginnekruid zou staan.
  Die waren er heilig van overtuigd dat ik dus nooit ingreep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *