Valt dat tegen

Ja mannekes, de ene week zitte we nog met temperaturen van bijna zomer, en de week erna moeten de dikke frakken en handschoenen weer uit de kast komen. Valt dat efkes tegen seg, en ik was al zo goed op dreef, en ’t was nog zo schoon buiten met al die hommels en bijen die ook wakker zijn geworden! En ook de bloembollen stonden er geweldig schoon bij!  Hier zijn het gelukkig wel vermeerderingsbollen! Ik had ook zo stillekesaan gehoopt dat het gras terug ging beginnen groeien, want ik zit bijna door mijn voederbieten voor de schapen heen.  In de moestuin werden al 2 bedden ajuin en 1 bed rode ajuin geplant en liggen 3 bedden helemaal zaaiklaar. Het verdere werk zal dus iets worden voor na de winterprik. En dan heb ik dit weekend ook nog voor een prijsje een serre aangeschaft, olé, olé!   Ik moet hem nog gaan halen, maar bestelde alvast bij de nieuwe tuin wat tomatenzaad, gewoon wat dingen die me leuk lijken; olijftomaatjes, kerstomaten-mix, barrao-mix, amish salad en moneymaker.  Veel kerstomaatjes want de kindjes zijn daar gek op en (nog) niet te veel verschillende dingen, laat ik daar eerst maar eens rustig mee beginnen. Hopelijk heb ik een goede keuze gemaakt of hebben jullie nog aanraders?

8 gedachten over “Valt dat tegen

 1. @Thea; bedankt voor de tip Thea
  @Bart; geen last van de mineervlieg alhier
  @Heidi; volgens mij weet jij er meer van dan ik, ms moet jij me op de hoogte houden van wat je doet in de serre 😉
  @Boer Thomas; goe bezig!
  @Anne Tanne; da’s dubbel pech!
  @De fruitberg; zo kan je het ook bekijken!
  @De zandeik; duidelijk een kenner! bedankt voor de tips

 2. Dat lijkt me een lekker tomatenbegin. Vooral de Black Cherry (zit hopelijk ook in de mix) is een lekker kerstomaatje. Maar smaken verschillen en zeker bij tomaten. Feit is, zelf gekweekte tomaten smaken veeeeeeeeel beter dan gekochte.
  Persoonlijk vind ik de Earl’s Faux de beste tomaat qua smaak (zelfs meneer Z die in zijn jeugd een tomatentrauma heeft opgelopen vind het een lekkere tomaat), helaas is de opbrengst wat minder. Black Cherry en Pokusa vind ik de lekkerste kerstomaten en bij Diana is Oranje van Goeijenbier favoriet. En om te drogen zaai ik Principe Borghese. In het algemeen gaat mijn voorkeur uit naar zwarte en roze tomaten, gevolgd door de rode en groene. Bij de gele en oranje tomaten wisselt de smaak: sommige zijn heel lekkere en andere zijn maar zozo.

 3. Tja , blij dat het nu al zo koud is, en dat er niet nog een ‘gat’ van een week extra tussen zit. Nu gaat de schade aan de planten beperkt blijven denk ik

 4. Mij valt de kou vooral tegen omdat ik deze week in de startblokken wilde wat zaaien betreft. Door mijn griepje dat bleef doorzeuren ben ik de afgelopen weken wat de tuin betreft niet bijster actief geweest.

 5. Het was inderdaad te mooi om waar te zijn … terug winterse temperaturen :/
  Hier staat nog winterajuinen, eens benieuwd of die nog wat gaan groeien, want nu staan ze er maar magertjes bij … .
  Een serre, daar ga je nog veel genot van hebben! In mijn serre staan nu al en stuk of 6 bakken zaailingen.
  Tijd dat de lente écht begint, kan niet wachten om de plantjes buiten te planten …

 6. Ik ben benieuwd…laat je af en toe eens weten wat je doet in die kas, ik heb er ook eentje aangeschaft en hoop dus op een ongelooflijke tomaten-, paprika-, en aubergineoogst.
  @Bart : in de moestuincursus van Velt werd er aangeraden om zo gauw de ajuinen geplant zijn ze te beschermen met insectengaas. Als je tussen de rijen ajuin ook worteltjes, pastinaak oid zaait, profiteren die soorten ineens mee van de bescherming. Het maas mag niet groter zijn dan 0,8 x 0,8 mm. Ook voor koolgewassen kan je dat gebruiken, en als je dat aanbrengt zo gauw ze in volle grond zitten hoef je geen koolkragen te voorzien. Ik zag het in de catalogus van het Vlaams Zaadhuis. http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/browse/tuinartikelen/bescherming/insectengaas

 7. Prachtig he, die eerste bloemetjes! Daar kun je echt van genieten.

  Kasje gekocht, geen slecht idee! Ik zet er ook altijd sla in…gewoon in potten! Veel malser dan wanneer ze buiten staan. Je hebt al gepoot? Niet slecht, helaas kan ik dit seizoen weinig.Probeer wel wat in potten te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *