Moois en lekkers uit de tuin²

Een writers-dip dringt zich op, want hoe moet ik nu weer eens gaan schrijven dat ik al die bloemen en oogst zo leuk vind.  Bij gevolg hergebruik ik nog meer eens dezelfde titel van hier, in afwachting van uw suggesties uiteraard.  Dus hier komen ze; kei maar dan ook echt kei schoon bloemekes uit den hof! Kei schoon groentekes uit den hof; Boonen a volonté; Of wat dachte van dit lekker vieruurtje ja ja ook uit den hof; En dan springen we ineens over naar dit dessertje met de laatste zwarte bessen en de eerste herfstframbozen, uiteraard ook uit eigen hof; Deze taart is echt een topperke. Ik maakte hem al eens met alleen frambozen als topping, maar de combinatie van het zoete met de zuurdere zwarte bessen maakte het echt schitterend, whaa nu klink ik al als een kenner. Terwijl ik eigenlijk dringend eens een bak-cursus zou moeten volgen omdat ik altijd zo zit te sukkelen met het deeg.  Dus mocht u de ultieme “hoe rol ik mijn deeg netjes uit en krijg ik dat in één stuk in mijn bakvorm en blijft dat dan ook nog goed zitten tijdens het bakken”-tip hebben, ik zal u enorm dankbaar zijn , en wie weet bak ik wel een taart voor u 😉

Omdat ik toch al weet dat u ernaar gaat vragen, ziehier het receptje;  
Ingrediënten 125 g zachte roomboter, 200 g witte suiker 250 g bloem, 2 eierdooiers, 300 g bessen, 50 g witte chocolade, 250g mascarpone
Hulpmiddelen;  plasticfolie, bakpapier, lage taartvorm (doorsnede 28 cm), steunvulling (bijv. gedroogde peulvruchten).
Voorbereiding; Roer de boter en de suiker tot een glad mengsel.  Doe de Bloem erdoor en meng en kneed alles tot een kruimelig deeg. Voeg de dooiers en 1 el koud water toe en kneed verder tot er zich een bal heeft gevormd.   Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de in koelkast rusten.
Bereidingswijze; Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die iets groter is dan de taartvorm.  Bekleed de ingevette taartvorm met deeg.  Bedek met bakpapier en leg de steunvulling op het deeg. Bak de bodem 15 min. in het midden van de oven. Verwijder de steunvulling en bak nog 10 min. tot de bodem goudbruin is. Laat de taartbodem afkoelen. Smelt ondertussen de chocolade au bain marie en bedek de afgekoelde taartbodem ermee en laat stollen. Intussen meng je in een schaal de helft van de bessen met de mascarpone en de rest van suiker erdoor. Verdeel het mascarponemengsel over de taartbodem en versier met de bessen.  Laat het geheel goed opstijven in de koelkast en smullen maar!

12 gedachten over “Moois en lekkers uit de tuin²

 1. @aan de waterkant; jij ook heb ik gezien 😉
  @onder de appelboom; we doen dus gewoon artisanaal verder 😉
  @Evi; dat mandje is heel handig!!!
  @de zandeik; dat had ik dus gedaan, maar dan nog, ik ben natuurlijk geen Jamie 😉

 2. Ziet er allemaal heel lekker uit!!
  Deeg-uitrol-tip voor kruimel/zanddeeg: men neemt een stuk bakpapier, leg hierop de deegbal en druk hem een beet plat. Daarop opnieuw een stuk bakpapier leggen en het deeg platrollen tussen de beide lagen bakpapier. Met bakpapier in de deegvorm leggen. Idee gepikt van Jamie Oliver.

 3. Dat mandje op de 2de foto <3… ooo ik wou dat ik er ook zo eentje had… incl de inhoud…

  Heel mooi en lekker allemaal!!!
  Zit ik nu mooi te watertanden!

 4. Zo’n deeg maken hangt niet alleen af van het recept, maar ook van de temperatuur van je handen, de temperatuur van de kamer, hoe lang je het laat rusten, enz. Dus er is niet zomaar een superrecept voor. Als dit recept lekker is, zou ik het gewoon houden. En ik ga het zeker ook eens proberen. Maar euh, ik denk dat jij deze taart met je paradijselijke tuin zeker nog wat kunt opleuken met eetbare bloemen en ander schoons (beetje in deze stijl: http://onderdeappelboom.wordpress.com/2012/07/18/gewoon-erg-mooie-taart/).

 5. @Zem; authentieke housemade 😉 die onthoud ik
  @Elisa; thx
  @Marian; ajuintjes genoeg, bakken vol, zelfs rode 😉
  @de fruitberg; merci
  @Helma; goed gezien van je, lekker smullen maar!
  @Heidi; oh nee trizeeke, dat is lang geleden 😉

 6. Wat een mooie natuurlijke bloemen zie ik in je eerste foto, maar ook die witte vergiet met die bonen vind ik heel mooi. Het recept van je taart geef ik ff aan mijn ega dan kan ie zich weer lekker uitleven mjammie…….

 7. Doe mij maar die blommekes, en z’n sappig tomaatje, en een basilicum blaadje, en dan maak ik met de courgetten nog een lekker soepke, maarre heb je nog een ajuintje dan? En ja, een dessertje kan er ook nog bij.
  Wow! Allemaal uit uwen eigen of. Da zou ik nu ook wel willen sie.
  Geniet ervan!
  Marian

 8. En wat heb je alle heerlijkheden op de foto’s mooi gearrangeerd en gecomponeerd! Ik vergeef je dat je deeg “niet zo netjes” in de vorm is gekomen: dat is gewoon authentiek housemade. Zo zeg ik het ook altijd over mijn bakprodukten, want dat lukt ook maar niet keurig en netjes 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *