Legt een plasje aan

‘T was hier efkes wat stil op den blog, maar denkt nu vooral niet dat ik heelder dagen in mijne luie zetel heb gezeten.  ‘T is vakantie van de klein mannen en dus kregen die de volle aandacht en trokken we dus van de Plop-kust, naar Brugge en naar de Ardennen en zo weer terug naar huis.  En tussendoor werd er ook nog gewerkt in den hof, wat zeg ik hard gewerkt.  Maar ik kreeg gelukkig hulp van dochterlief;  Allé toch een beetje. Maar gelukkig was er nog zoonlief die mee de handen uit de mouwen stak!  En wat is em daar weer allemaal aan ’t doen vraagde misschien af, awel ’t is zoals hier ook al geschreven staat; sommige ideeën liggen al een tijd te broeden en dan hebde wat tijd over, want voor de rest was er toch niet veel te doen hé, en dus hebben we nu dit plasje in de hof.  Komt maar eens kijken se, ja ja doet dat poortje maar open;    ‘T is zo’n 7 op 4 meter, met verschillende dieptes, ge kent dat wel. 

Een heel investering; de folie en het kastanjehoutenhek met poortje voor de veiligheid errond. En dan kwamen er natuurlijk ook nog plantjes in.  Er staan een stuk of 17 plantenbakjes met daarin volgende soorten; aarvederkruid, penningkruid, gele lis, waterdrieblad, watermunt, dotterbloem, zwanenbloem, pijlkruid, snoekkruid, moerasboterbloem en wateraardbei.  Nu ziet het er allemaal nog zo kaal uit als iets en dus heb ik er totaal geen idee van of dat nu voldoende is of niet.  Op mijn winkellijstje stonden ook nog fonteinkruid en gedoornd hoornblad maar dat was nog niet voorradig.  En in het diepere stuk weet ik ook niet goed wat daar nog in moet komen staan, tips zijn dus meer dan welkom.

Er werd ook al een emmer water uit een gezonde vijver geschept en niet echt toevallig zat daar ook een hele hoop kikkerdril in en dus zwemmen nu al de eerste kikkervisjes rond, tof hé!

Er is nog wat werk aan de afwerking; een terrasje en met de randen weet ik ook nog niet goed wat ik daarmee ga doen, maar ik ben nu al meer dan tevreden, dit wordt echt een plekje om lekker te chillen!

 

16 gedachten over “Legt een plasje aan

 1. @Menck; bedankt voor je tips, ben juist nog eens op je blog gaan kijken naar je vijver-verhalen oa de grote opkuis van je vijver 😉

 2. Voorzie in ieder geval voldoende waterzuiverende planten. Die zijn zowel voor onder water beschikbaar (waterpest, hoornblad, fonteinkruid en dergelijke) als voor in een moeraszone (gele lis is beslist de beste zuiveraar in dit gedeelte).
  De vijver heeft een formele vorm. Daardoor lijkt een formele afwerking me de meest geschikte optie. Met boordstenen of flagstones kun je wonderen doen.
  Alvast succes en keep us posted!

 3. @Wannes; ja met wat geduld komt dat helemaal goed, hoop ik
  @Elise; merci

 4. @Thea; jong geleerd …
  @muggenbeet; de veiligheid was zeker een topprioriteit, nog eens merci voor de info
  @Bart; ik moet dus gewoon wat geduls hebben 😉
  @Boer Thomas; da’s juist die van jullie ligt bij de schapen als ik het me nog goed herinner!
  @Zem; dochterlief zit op watergewenning en zoonlief behaalde net zijn diploma op de 100 meter!!! 🙂
  @Mme boerenerf; en uw ventje nog niet overtuigd?
  @De zandeik; ik heb vooral veel inspiratie opgedaan bij anderen 😉
  @De fruitberg; chillen, morgen 23°C, mss duik ik er wel in 😉
  @Silvana; van te weinig plaats heb ik nu eens geen last
  @Linda; heel snel denk ik

 5. Je hebt zeker niet stilgezeten….
  Ik heb het kleine vijvertje dat hier lag, dichtgegooid toen we hier kwamen (dochterlief was toen anderhalf). Nu vind ik dat wel jammer. Ik ben benieuwd hoe snel er leven in de brouwerij komt.

 6. Waterplanten groeien meestal vrij vlug, dus dat zal wel snor zitten. Probeer nu al te chillen en laat de natuur de rest doen

 7. Wel de investering waard! Qua planten kan ik geen tips geven. Zou er niet te veel inzetten, je kan nog altijd aanvullen moest het nodig zijn.

 8. Prachtige, grote vijver met een heel mooi, degelijk – van kastanjehout! – hek ( met een stevige knip erop flink boven kinderhandjeshoogte – zitten ze al op zwemles?)
  Wat zal je daar een plezier aan gaan beleven.
  En kinderhandjes kunnen op zijn tijd niet vies genoeg zijn, heerlijk.

 9. Ah een vijver, dat is een heel grote meerwaarde voor de biodiversiteit!
  Onze vijver ligt helemaal achteraan de tuin met dezelfde afsluiting. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn met kinderen in de buurt.
  Hier gaan jullie nog veel plezier aan beleven!

 10. Prima idee, een vijver hoort gewoon thuis in een natuurlijke en natuurrijke tuin!
  Het eerste jaar lijken de plantjes inderdaad wat mager, maar om een hele vijver vol te zetten met aangekochte planten is nagenoeg onbetaalbaar. En eenmaal ze aanslaan gaat het heel snel. Mijn vijvertje ligt er ondertussen een vijftal jaar, en ik heb al een paar keer overtollige planten moeten weghalen (een kubieke meter per keer 🙂 )
  Misschien kun je eens informeren bij mensen die je kent die ook een vijver hebben: misschien zijn er wel een paar heel gelukkig als je een paar curverboxen waterplanten uit hun vijver oogst.

 11. Een waterpartij(tje) is altijd een flinke meerwaarde in de tuin (planten, waterdieren, spelplezier,…). Werk dat loont. Goed dat je aan de veiligheid gedacht hebt! Heel veel plezier ermee.

 12. Toch nog een boel gedaan. Kan ook niet anders met zoveel hulp!!
  Eerst maar eens afwachten lijkt me, je kunt altijd nog planten bijkopen.Als dat spul eenmaal aan de groei is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *