Hallo 2022, hallo Livia

Zo, hier zijn we dan! 2022, een nieuw jaar vol nieuwe verwachtingen, plannen en dromen. Laten we er met z’n allen iets moois van maken. Ik wens het jullie van harte. Maar nu de tuin in. Want nadat ik jullie eerder al liet weten dat ons Jelena net voor de Kerstvakantie begon te bloeien is het nu de beurt aan ons Livia. Deze soort is één van de beste roodbloeiende toverhazelaars en ze staat er nu werkelijk prachtig bij.

Ik vond het nochtans best wel spannend want deze struik heb ik begin vorig jaar verplant. Hij stond eerst op het stuk grond aan de overkant van de straat. Dat stuk grond was van de grootvader van mijn vrouw en ik deed al jaren alsof het van ons was. Maar dat stuk is nu verkocht aan een neef en dus moesten er een aantal planten en struiken verhuizen. Iedereen weet natuurlijk dat toverhazelaars niet graag verplant worden en dus schupte ik hem uit met een hele grote kluit. Algemeen wordt aangeraden om een toverhazelaar niet te verplanten, maar als het dan toch moet doe je dat het beste tussen november en maart, de periode dat de plant in rust is. Dat verplanten was een aardige klus want de struik staat hier nu toch al een 7 tal jaar en is ondertussen toch wel 2 meter hoog en breed. Ik probeerde hem na het verplanten goed te soigneren; goed water geven, wat compost, … . Ik integreerde hem mee in de nieuwe border die ik vorig jaar aanlegde met een beukenhaag als achtergrond en op een zonnigere plek. Voordien stond hij wat te veel in de schaduw en wat weggedrukt tussen andere struiken. Maar nu heeft ze echt wel een plek waar deze dame helemaal tot zijn recht komt. Ze beloond ons in ieder geval met prachtige bloemen. Door het zachte weer zag ik er ook al verschillende bijen op bezoek. Kortom nog een extra reden om deze struik in je tuin te zetten. Elk jaar krijg ik trouwens berichten van mensen die ook een toverhazelaar hebben gekocht maar waar de bloei toch niet is wat het moet zijn. Ik heb mijn beide struiken als klein plantje gekocht bij het arboretum in Kalmthout en ik raad iedereen aan om niet naar het eerste het beste tuincentrum te lopen maar op zoek te gaan naar een kweker die degelijk materiaal levert. Maar voor nu geniet rustig me van mijn Livia.

8 gedachten over “Hallo 2022, hallo Livia

  1. Geel, niet echt mijn voorkeur. Misschien toch eens uitkijken naar een andere kleur!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *