De winter sputtert nog wat tegen!

‘T is toch niet te doen hé, terwijl de lente verwoedde pogingen doet om uit de grond te komen.  Denken ze daar hierboven duidelijk anders over en kappen ze er gewoon emmers water overheen, gooien ze er nog wat hagelbollen bij, wat natte sneeuw en zetten ze den ventilateur op volle kracht en geven ze ons ook terug nachtvorst!  Ge kunt bijna niet begrijpen dat er uberhaupt nog bloemekes hun kopke durven boven steken en dan nog zo parmantig rechtop ook, respect man, respect! Ik schreef het al eens op mijnen facebook; “het mooie van de winter zit hem in zijn subtiliteit”!  En ik doe dat graag sé, zo op zoek gaan naar die fijne bloemekes die de winter korter maken.  En er zijn er zelfs bij die alles in vuur en vlam zetten, zoals deze Hamamelis x intermedia ‘Diane’, een topperke. Gelukkig is het binnen lekker behaaglijk bij de houtkachel en dit heerlijk verwarmend drankje met fruitige smaak; nen Glühwein van vlierbessen, gaat er dan ook vlot in! ingrediënten;
500 ml bancha of zwarte thee
350 ml vlierbessenoersap of appel-zwartebessensap
1 sinaasappel
1 citroen
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
2 el ahorn of naar eigen smaak
snuifje vanillepoeder
Bereiding;
-verwarm de thee met het vlierbessensap, het sap en de schil van de sinaasappel en de citroen, de kruidnagels en een kaneelstokje
-zeef de bereiding
-breng op smaak met ahorn en vanillepoeder, serveer heet.

En dan kijken we maar wat naar buiten en zien de vogelkes af en aan vliegen.  Al weigeren de mussen, roodborstje, winterkoninkje en heggemussen hier op de catwalk te komen paraderen en verkiezen ze op de grond te blijven scharrelen, grrrr! In de moestuin valt er ook niet veel meer te rapen; nog wat prei, veldsla, aardperen en de spruiten zou ik eens moeten checken of die nog te eten zijn. Maar gelukkig laat de pastinaak ons niet in de steek, nu zoeter dan ooit en dus aten we zoete puree, en iedereen was daar blij mee!

10 gedachten over “De winter sputtert nog wat tegen!

  1. Hoi, ik vroeg me af of deze gluhwein in uitgekookte afgesloten flessen lang bewaard kan worden.. Dus: kan dat? 🙂 Bedankt!

  2. Pingback: Herfstige nazomer | natuurlijk-rijk

  3. Pingback: @#!*|& Woelmuizen! | de Fruitberg

  4. @Myriam; ja alleen aardappelen en pastinaak, smaakt heerlijk! Ev. afwerken met beetje room voor diegene die niet op hun lijn moeten letten 😉

  5. die zoete puree, doe je daar alleen aardappelen en pastinaak in? of ook nog andere groenten ?

  6. @fruitberg; ook overstag gegaan voor een toverhazelaar! Tof!
    @Linda; er staat nog een hele rij 😉
    @Bart; het voordeel van de Kempische zandgrond komt weer piepen 😉
    @Diane; hij bloeit en geurt overvloedig, dus zeker een toppertje die Diane, dat jij er geen hebt staan!

  7. De winter sputtert dan misschien nog wat tegen, maar er is toch al behoorlijk wat ontluikend leven in de tuin. Zo constateerde ik gisteren tijdens een tuinwandeling met de camera in de aanslag. En yep, ook hier zijn de krokussen reeds aanwezig.
    Ik ben hevige fan van de H. ‘Diane’. Het is tot nader order nog steeds de mooiste, maar da’s uiteraard mijn geheel persoonlijke mening.

  8. Wat knap dat je zo lang hebt kunnen wachten met de pastinaken. Ik vind ze zo lekker dat ze allang op zijn, straks maar meer van zaaien….

  9. Pastinaak… Dat was ik helemaal vergeten. Hier zitten nog tientallen pastinaken in de grond , moet ik dringen nog eens van gaan oogsten. De kinderen hier zijn er wel niet zo’n fan van.
    De kans dat die ‘Diane’ volgende week in mijn staat is redelijk groot. Allemaal uw schuld (en die van Muggenbeet).
    Subtiliteit is het juiste woord. Maar we kunnen ons toch opwarmen aan die kleurtjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *