Eet uit den hof

Als er al een zelfhulpgroep zou bestaan voor moestuiniers dan is het wel die van “hoe verwerk je al die groenten toch een beetje anders zodat je niet het gevoel hebt dat je heel de tijd hetzelfde zit te eten.” De courgetten-produktie blijft hier bijvoorbeeld maar vollen bak doorgaan terwijl ze eigenlijk ons oren al uitkomen!  Dat is zo altijd het moment om de kookboeken in te duiken en op zoek te gaan naar nieuwe receptjes. Bij de kinderen blijft tomaten-courgette-soep hun favoriet terwijl wij weer helemaal weg zijn van deze kruidige courgettesoep! Aangezien courgettes niet zo veel smaak hebben, kunnen ze dus flink wat specerijen gebruiken. Met wat komijnzaad, kurkuma, sesamzaad, kerrie en kokosmelk smaakt dat weeral gelijk anders!  Voor deze soep neem je dus een stel uien en een hoop courgettes.  Na het nodige gestoof worden de kruiden toegevoegd zijnde komijnzaad, kurkuma, sesamzaad en kerrie, alles in ongeveer dezelfde verhoudingen (een koffielepel).  Vervolgens water en kokosmelk in de verhouding 3/4 water en 1/4 kokosmelk.  Groentebouillon erbij, koken, mixen en ’t is klaar.
Ook nog zo’n ideaal bijgerechtje bij vanalles is deze courgettegratin. Snijd een courgette in kleine plakjes en leg hem in een ingevette ovenschotel. Maak een eimengsel van 2 eieren, wat knoflook, gesnipperde munt, wat room en goed wat kruiden en giet dit over de courgetten. bakken in de oven en het is klaar.   
Maar momenteel is het topgerechtje dat echt volledig uit den hof komt een lekker pasta-gerechtje met rucola en kerstomaatjes (die trouwens echt vollen bak gaan), heerlijk! Als je dan weet dat buiten de pasta en de kaas alles zelf gezaaid, geoogst en gekookt is, dat is toch gewoon te gek!

Waar ik ook nog helemaal gek van word, is een lekker portie bessen uit de tuin.  Alleen al van een schaaltje vol word ik goedgezind. De kinderen maken er graag een ijsje van.  Op het internet vind je tal van recepten maar wij houden het lekker eenvoudig, gewoon wat bessen, in dit geval aardbeien mixen met wat appelsap en invriezen (desnoods in een bekertje met een lepel erin, dat gaat ook prima). Ideaal bij dit nazomer-weertje!

14 reacties op “Eet uit den hof

  1. @Marian; graag gedaan!
    @de zandeik; dat was het ook, vandaag geroosterde tomatensoep gemaakt die zwier ik ook nog op de site, heerlijk!

  2. Jeetje Mina zeg,
    het water loopt me hier echt in de mond!!!! Ik heb gelijk dat gerechtje van die courgette uit de oven even gekopieerd want dat zag er heel smaakvol uit 🙂
    Ik bakte de courgette altijd met wat kerrie en champignons.

  3. Ooo wat ziet dat er heerlijk uit. Fijn met wat recepten erbij. Heb zelf geen groententuin maar krijg wel van `n vriend uit zijn tuin. Heerlijk vind ik dat, en dat word nu helemaal smullen .Bedankt en groetjes.

  4. @onder de appelboom; 😉
    @Zem; eigen oogst is super oogst he!
    @Menck; aha nog een soepboerke, me too!
    @de fruitberg; 500gr is veel, amai, alleen al dat plukken elke dag 😉
    @Groentje; super genieten!
    @Mme boerenerf; succes ermee!
    @de biodiverse; ’t is ondertussen aangevuld, nog een chance dat ge niet vraagt of ik een potteke kan opsturen 😉
    @Buikberg; ‘k weet het, als ik ooit eens wat meer tijd heb!
    @Riet; het toeval wil dat ik dat gisteren nog bij iemand op facebook heb gezien, ziet er goed uit maar bij wat eet je dat dan?

  5. Ik maak graag courgetten in zoetzuur. Deze zijn erg gewild bij familie en vrienden. Als ik er teveel heb, kan ik ze zo uitdelen. Recepten hiervan staan op internet en je kunt ze naar smaak aanpassen. Is echt een aanrader.

  6. En zelfs pasta zelf maken is absoluut niet moeilijk en niet eens zo heel veel werk – de pastamachine komt hier nu echt vaak uit de kast, want eens geproefd, dan smaakt pasta uit de winkel toch ook niet hetzelfde meer.

  7. Dat pastagerechtje ga ik zeker eens proberen. Vooral omdat ik, buiten het fruit, alleen maar tomaten van eigen kweek heb. Volgend jaar toch ook wat andere groensels proberen.
    Nog een tip: als je echt groenten teveel hebt kan je je altijd registreren op http://growington.com/ om te ruilen en te delen.

  8. Courgettesoup is gewoon fantastisch. Zelfs bij dit weer. en die pasta kan ook niet mis zijn. Blauwbessen zijn er hier niet meer, frambozen des te meer (500 gr per dag nu)

  9. Dat pastagerechtje met rucola en kerstomaatjes ziet er effenaf heerlijk uit. Idem voor de courgettesoep, overigens. Maar ik ben dan ook een ware soepfreak.
    Ik wens mezelf een are grond meer. Die zou ik volledig als moestuin benutten. Echt een gemis, vind ik ondertussen al jaren.

  10. Het gaat hier richting etenstijd en het water loopt me in de mond van al deze heerlijkheden, en dan ook nog van eigen hof. Geweldig is dat.
    Ik oogst op dit moment ruim tomaatjes en de laatste paar Japanse wijnbes. En daar ben ik ook al zo trots op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *