Druk druk druk

Als de lente in aantocht is slaagt elke moestuinier zijn hoofd op hol. Maar het is een kwestie van inhouden want de nachten kunnen nog erg koud zijn en dan ben je eraan voor de moeite en krijgt je moestuin-motivatie meteen een stevige tik. Maar er zijn gelukkig ook plantjes die daar minder moeite mee hebben. Sla bijvoorbeeld. Zelf zweer ik al jaren bij pluksla omdat dat zo handig is. Je hoeft niet te zitten priegelen met zaadjes, gewoon een klein geultje maken met een stok bijvoorbeeld, het zaad erin strooien, afdekken, water geven en afwachten. Ik zaaide mijn pluksla bovendien in mijn kasje, dat geeft toch iets meer beschutting en dus een vroegere oogst als je regelmatig water geeft natuurlijk. 2 weken later staat de pluksla toch al een paar centimeter hoog. Maar het grote voordeel van pluksla is dat je er verschillende keren van kan oogsten, gewoon afknippen en het groeit weer bij. Verder mogen uien en de andere familieleden daarvan zoals pijpajuin ook al even de grond in. De pastinaak, wortelpeterselie en spinazie is hier ook al gezaaid. Snel gevolgd door radijsjes en wortelen. In mijn serre heb ik ook al heel wat voorgezaaid; veelkleurige snijbiet, veelkleurige snijselder, veelkleurige quinoa (ja ja dit jaar extra veel kleur in de moestuin, groene asperges, peulen en erwten! Dat zaaiwerk gaat ondertussen lekker handig want nadat de muis in mijn moestuinkast had gezeten kreeg ik van mijn Madame deze kist; IMG_2682 De hint was duidelijk; ruimte uwe rommel ne keer op! En dus steekt nu alles netjes geordend, handig hoor; IMG_2684 Al moet ik er voor de volledigheid nog bijzeggen dat ik nog een heel bakje met allerlei tomatenzaden heb liggen, een bakje met bloemenzaden en dan nog een zak met gekregen en zelf geoogste zaden in broodzakken en allerhande. Dus ja helemaal opgeruimd en netjes is dat niet hoor 😉

Dan misschien nog iets zeggen over de tomaten die ik gezaaid heb, dat zijn volgende soorten;
black cherry
green zebra
moya verte
gold berries
blush
maiden’s kiss
kerstomaten-mix
indigo rose
mawlenowe
dark galaxy
tasmanian chocolate
yubiluyney tarasenko
pokusa
liguria
dansk export
black & red boar
robson argolan
Verder nog
puntpaprika’s
aubergine
peper cayenne mix
peper tazmanian black
peper chocolate
patolu

Meer dan genoeg op de vensterbank.  Ondertussen is er al het een en ’t ander verspeend en heb ik dus noodgedwongen de kinderen hun speeltafel en mijn Madame haar naaitafel ingenomen.  ‘T is voor het goede doel hé 😉 IMG_3068Ondertussen doe ik ook buiten druk verder, de bloemenakker werd ingezaaid met klaprozen, korenbloemen, gele ganzebloemen en bolderik, dat gaat weer een spektakel worden! IMG_3111En een ons prairiestukje ligt ook al helemaal plantklaar; IMG_3109Ook daarvoor ben ik druk aan het lezen en uittekenen geweest; IMG_3080Inspirate is er genoeg te vinden in dat boek, alleen nog maar door naar de foto’s te kijken;
IMG_3100 IMG_3097 IMG_3096IMG_3092 IMG_3087 IMG_3089
Dat gaat hopelijk ook zo’n spektakel geven.  Tussendoor plantte ik nog wat rozen erbij, in een paar muisklikken bij rozenkweker Lens besteld, man wat is dat handig! IMG_3030 De heester Smarty; met trossen mooie, enkele witte bloemen met roze rand, en gele meeldraden.
63119371400_dSmarty(1)_
De trosroos Bukavu een bloeirijke struik afkomstig van Rush, met grote trossen karmijnrode bloemen. Het centrum van de bloem is wit. De bloem is zeer weersbestendig. Ideaal als haagplant, tussen vaste planten en als snijroos, voor dat laatste zal mijn Madame me zeer dankbaar zijn.
dBukavu
De moschathybride Brigitte de Villenfagne.  Een struik die ook als klimmer kan worden gebruikt. Enkele bloemen maar groter dan Ballerina met sterkere bloembladen. Zacht roze naar wit in het centrum. Delicaat geurend als de moschata’s. Deze variëteit is een aanrader voor iedereen die aan bloemschikken doet. Hup scoor ik weeral mee 😉
74974939100_dBrigitte_de_Villenfagne_(3)_
En dan is er nog de Moschatahybride Juliana von Stolberg. Een kruising van Louis Lens van de rozen Brittania en Rush. Het is een zeer bloeirijke heester met grote enkele bloemen, wit met roze rand. Deze soort kan ook als klimroos gebruikt worden. 29242899101_Juliana_von_Stolberg_(Custom)
Zo en nu heb ik genoeg enkelvoudige rozen in mijn tuin staan zodat ik de volgende jaren ook eens wat halfgevulde of gevulde soorten kan aanschaffen. Maar waar momenteel het meeste spektakel te beleven valt is wel bij deze pot kikkervisjes in wording op dochterlief haar kamer! IMG_3055

 

6 gedachten over “Druk druk druk

 1. Zoveel tomatensoorten, heb jij een mega grote serre dan?
  Ik kan de mijne 4soorten amper planten.
  En ja het is nog koud. Mijn bietjes en venkeltjes zijn aant wachten om buiten uitgeplant te worden. Prachtige rozen heb je,
  Ik ben eerlijk gezegd een beetje jaloers op jou grote tuin.

 2. Wat een activiteiten en wat een prachtige rozen. We zijn op reis en die moestuin ligt daar maar te wachten om schoongemaakt te worden. Hetmoestuingevoel begint wel te kriebelen als ik dit lees.

 3. Euhhhhh…….. even voor alle duidelijkheid: Je noemt daar een aantal zaden op die tomaten zouden zijn maar zijn er werkelijk zoveel soorten tomaten!!!! Ik leer hier echt steeds weer bij!

 4. ha ook lekker bezig….ik heb ook de Blush en de Liguria, en nog vele andere….wat zijn er toch veel soorten, succes met de opkweek! en fijn weekend

 5. Zoveel moois kan ik met een grieperig hoofd nauwelijks bevatten. Een stuk prairietuin: dat lijkt me geweldig, dat gaan we volgen.
  En wat een prachtige enkelbloemige rozen!
  En zoveel tomatensoorten: het gaat wel heel avontuurlijk worden in de natuurlijke tuin.
  En dat het kriebelt om actief te worden in de lente: ik kon me de afgelopen dagen maar met moeite in bedwang houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *