De winter is voorbij!!!

Of dat echt zo is valt natuurlijk nog af te wachten Maar ondertussen pak ik de draad weer op waar we gebleven waren. Met schoon bloemekes te fotograferen bijvoorbeeld. IMG_2346 De Helleborussen hingen tijdens de winterprik behoorlijk slap. Maar we weten natuurlijk dat dat allemaal terug goed komt.  Bij strenge vorst pompt de plant het sap uit de bloemen integraal naar de bladeren. Hierdoor zijn ze bestand tegen strenge vrieskou.
Als het terug warmer wordt, gebeurt het omgekeerde en kunnen we er weer van genieten! IMG_2351 Nog een winterjobke is het snoeien van de fruitbomen. Allé eigenlijk zijn het alleen de appel- en perenbomen die nu gesnoeid worden. Steenvruchten (zoals kersen, pruimen en notelaar) snoei je bijvoorbeeld altijd in de zomer, na de oogst. In de winter snoei je deze bomen nooit om besmetting met loodglansschimmel (Chondrostereum purpureum) te voorkomen. Pitvruchten (zoals appels en peren) verdragen zowel winter- als zomersnoei. Het beste snoeitijdstip voor  appel en perelaars is dan afhankelijk van het doel van de snoei, want de reactie van je boom op winter- en zomersnoei is verschillend. En elk snoeitijdstip heeft zijn eigen voordelen. IMG_2388Ik vind het snoeien best een leuk werkje.  Soms denk je wel eens van hoe moet ik hier nu aan beginnen maar als je dan bezig bent dan wijst het zichzelf meestal wel uit. Ik word er meestal helemaal zen van. Alleen moet ik tegen de volgende snoeibeurt wel een grotere ladder voorzien want ik geraakte er soms maar net aan!
Binnen staan er ook al wat potjes met pepers en paprika’s en ook de peterselie werd al voorgezaaid.IMG_2329 IMG_2333En nu we toch binnen zijn. Heeft er misschien iemand zin in een stukje havertaart met zomerfruit? Wij zijn immers onze vriezer aan het leegmaken. Want voor je het weet begin je die weer vol te steken met allerhande groenten, soep en kleinfruit uit den hof. En aangezien er nog een behoorlijke voorraad zomerfruit insteekt zal dit zeker niet het laatste receptje zijn 😉
IMG_2456
Havertaart met zomerfruit
nodig;
115 gr boter
200 gr ruwe rietsuiker
200 gr bloem
50 gr havervlokken
2 eieren
1/2 theel bakpoeder
100 gr gemalen kokos
225 gr zomerfruit
werkwijze;
Verwarm de oven voor tot 175°C. Vet een bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Vermeng de boter met 50 gr suiker, 150 gr bloem en de havervlokken. Druk dit op de bodem van de vorm uit.
Klop in een grote kom de eieren en de overgebleven suiker tot een bleke, luchtige massa.
Schep de overgebleven bloem met het bakpoeder, het kokos en het fruit door het eimengsel en strijk dit over de bodem uit.
Bak de koek in ongeveer 20 minuten goudbruin. Als het fruit niet te sappig is lukt het zelfs om er repen van te snijden en heb je een soort van koekreep en anders eet je hem op als taart!  Smakelijk

9 gedachten over “De winter is voorbij!!!

 1. Wat weet je er toch veel van! Echt super. Ik leer hier alleen maar 😀
  Ook je taart ziet er heerlijk uit. Recept maar even meegepikt hihi…..

 2. ohh jeee bij jou staan de pepers en paprikas al boven grond, super! En wat een heerlijke taart!, gister was het hier buiten 16 graden, de warmste dag ooit in januari in brabant NL, dan gaat zo’n zomertaartje er wel in 🙂 genieten!!

 3. Over een week of twee gaan we naar Frankrijk om te snoeien. Ik blijf het moeilijk vinden, fruitbomen snoeien.

 4. Hoe de Helleborus de winter doorspartelt, heb ik precies nog ergens gelezen. 😉
  Deugddoend, hoopvol logje.

 5. Snoeien in het zonnetje, moois en lekkers: dat is het goede leven!
  En al voorzaaien: jij voelt al voorjaar.
  Had jouw feed / reader de blogspotters eruit gegooid? Hopelijk sta ik er nu weer in 🙂

 6. “Bij strenge vorst pompt de plant het sap uit de bloemen integraal naar de bladeren. Hierdoor zijn ze bestand tegen strenge vrieskou.”
  Interessant om dat te lezen…
  Ik dacht dat het was omdat de plant niet meer in staat was bijkomend water uit de (bevroren) grond op te pompen, dat ze besloot ‘keuzes’ te gaan maken en dan maar het ene plantendeel ging bevoordelen tov het andere…

 7. Hier ligt nog altijd een beetje sneeuw, ik vermoed dat het meeste wel weg zal zijn vanavond.
  En het is inderdaad absoluut merkwaardig, hoe een kerstroos de vorst doorkomt en twee dagen later terug staat de pronken alsof er niets gebeurd is. Mooie foto’s van de bloemen, daar is iemand op zijn buik gaan liggen :D.
  Wat betreft de ladder, wanneer je een hogere ladder koopt, neem er dan één met extra brede voet en drie poten, veel stabieler en veiliger in ’t veld.
  En ik heb hier behoorlijk wat schade door de sneeuw aan de kerselaars, dus volgende week zal ik ze toch moeten snoeien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *