Blogger van de maand in Tuinseizoen

Deze maand ben ik blogger van de maand in het magazine Tuinseizoen. Alhoewel ik er op voorhand niet voor stond te springen, zoals je hier al kon lezen. Moet ik nu toch toegeven dat ik erg tevreden ben van het artikel. Het ziet er leuk uit en de tekst geeft mooi weer waar ik voor sta. Misschien heb je het artikel al gelezen. Zoniet kan je hier het volledige artikel lezen. Tekst: Lisa Middelkoop Foto’s: Rob

Sommige mensen zijn zo enthousiast over tuinieren dat ze tuindagboeken vol schrijven. Maar waarom zou je het alleen bij een tuindagboek houden? In deze rubriek tuiniers aan het woord die al hun tuinervaringen delen op een eigen blog. Deze keer Rob uit de Belgische Kempen.De bijen, vlinders en hommels vliegen van bloem naar bloem, de kikkers kwaken naar hartelust in de vijver, terwijl de vogels een plekje zoeken in een van de heggen, hagen en fruitbomen rondom de tuin of badderen in het kleine riviertje. En zijn het de vogels niet, dan zijn het de kinderen wel die volop genieten van de ruimte. Alles gaat hand in hand met de natuur in de tuin van Rob en dat deelt hij maar al te graag op zijn blog www.natuurlijk-rijk.be.

Wat versta jij precies onder natuurlijk tuinieren?  ,,Wij tuinieren met zorg voor de natuur. We denken niet alleen aan wat we zelf leuk en mooi vinden maar ook aan waarmee we de vlinders, bijen, hommels en vogels een groot plezier doen. En dat kan eigenlijk heel gemakkelijk; hang een insectenhotel in de tuin, zorg voor beschutting voor de dieren door bijvoorbeeld met snoeiafval een takkenwal te maken. Zet een schaal water in je tuin of maak een vijver of riviertje als je daar ruimte voor hebt. Kies vooral voor enkelvoudige bloemen. En natuurlijk: gebruik geen giftige bestrijdingsmiddelen! Het voordeel van een natuurlijke tuin is dat het makkelijk(er) te onderhouden is, er mooi uitziet en gezond is voor je omgeving én voor je zelf!”

Waarom vind je natuurlijk tuinieren zo belangrijk? ,,Veel mensen maken zich druk om de wereld, het milieu, de politiek et cetera. Maar in plaats van je druk te maken kan je beter zelf het heft in handen nemen. En met een natuurlijke tuin draag je echt veel bij aan het milieu, dieren laat je leven en je bent deels zelfvoorzienend, waardoor je de aarde minder uitput. Daarnaast geniet ik er samen met mijn vrouw en kinderen volop van. Het is leuk om te zien dat de tuin echt een wereldje op zichzelf wordt. Het is heerlijk om de vogels te horen fluiten en de vlinders, bijen en hommels druk op zoek naar eten te zien. Het is hier ons eigen paradijsje dat we graag delen met anderen.”

Heb je je tuin helemaal zelf aangelegd?  ,,Ja, 8 jaar geleden hebben we dit huis van mijn schoonouders gekocht. Toen was er al wel een stukje siertuin en een grote moestuin, maar verder was er vooral veel weiland. Dit hebben we de afgelopen jaren stuk voor stuk aangepakt. We zijn begonnen met heggen en hagen en een boomgaard aan te planten en zijn zo elk deel stuk voor stuk gaan inrichten. Sommige delen heb ik intussen alweer aangepast. Toen we hier kwamen wonen vond ik een wilde tuin met veel wilde bloemen heel mooi. We hebben nog een grote bloemenweide maar voor in de border vind ik die wilde plantjes iets te wild. Enkele borders heb ik omgetoverd tot een prairietuin. Ik vind de stijl van Piet Oudolf heel mooi. Dat ziet er erg natuurlijk uit en blijft het hele jaar aantrekkelijk.”

Hoe groot is jullie tuin?  ,,Alles bij elkaar is de tuin ongeveer een hectare groot, maar hierin zit ook een grote moestuin, een boomgaard, een weiland voor de schapen en natuurlijk is er genoeg ruimte voor de kinderen om onbezorgd te spelen.”

Hoeveel kinderen hebben jullie?  ,,We hebben een zoon van 12 en een dochter van 8 jaar. Ervaringen van de kinderen deel ik regelmatig op de blog. Laatst was bijvoorbeeld de klas van dochterlief op bezoek. Het was heerlijk weer dus, de kinderen konden lekker spelen in het riviertje. Ook mochten ze helpen in de moestuin. Het was leuk om te zien hoe ze genieten en leren om te gaan met de natuur. Ook mijn zoon is graag buiten. Vorig jaar heb ik samen met hem een boomhut gebouwd, hij wilde er eentje waar hij ook in kon slapen. Zijn vrienden vinden de logeerpartijtjes in de boomhut fantastisch! Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen veel buiten spelen. Die vrijheid heb ik in mijn jeugd ook ervaren en dat wil ik graag meegeven.”

Hoe vaak zijn jullie in de tuin te vinden?  ,,We zijn bijna altijd buiten, het is echt een manier van leven geworden. Het is heerlijk om de tuin in te lopen en zo je eigen verse maaltijd te kunnen oogsten. Het werken in de tuin zie ik dan ook echt niet als werken. Mijn vrouw verwerkt de groenten en het fruit, zij maakt er allerlei lekkere jams, gelei ’s, siropen, limonades en andere gerechten van. Een maaltijd uit eigen tuin is voor ons het summum van geluk! Ook maakt mijn vrouw haar eigen calendula-zalf en staat ons huis voortdurend vol met bloemen.”

Wanneer dacht je, ‘dit wil ik delen: ik begin een blog’?  ,,Dat dacht ik direct. Het leek me wel leuk om te laten zien wat we van een kaal stuk grond gingen maken. Als ik nu de oude berichten terugkijk, zie ik veel verandering in zowel de tuin als in de foto’s. Het zijn beide dingen die je leert door te doen. De blog heb ik deels ook voor mezelf: soms zoek ik op mijn eigen blog receptjes of hoe een bepaalde plant nu ook alweer heet, of wat niet en juist wel goed samengaat. Ik hoop met mijn blog andere mensen te kunnen inspireren en te kunnen laten zien hoe rijk je je kunt voelen door de natuur.”

Tuinierden jullie altijd al zo fanatiek?  ,,Nee, helemaal niet. We hebben een tijd in Antwerpen gewoond met nog niet eens een balkon. We hadden wel een balustrade met bloembakken. We hebben zelfs nog een prijs mee gewonnen, dus ergens kriebelde het toen al wel. Mijn ouders hadden vroeger wel een tuin, maar daar deed ik eigenlijk nooit iets in. Mijn vrouw is dus in dit huis met deze tuin opgegroeid, maar echt tuinieren deed zij ook niet. Wel waren we altijd al heel graag buiten. Voordat ik begon met tuinieren heb ik me goed ingelezen. Maar eigenlijk is het vooral een kwestie van doen. Want iedere grond en iedere behoefte van een plant is anders. Wij tuinieren bijvoorbeeld op zandgrond. Planten die passen bij een prairietuin zoals Helenium en verschillende siergrassen doen het hier heel goed. Misschien vind ik een prairietuin wel zo mooi omdat deze planten zich hier gewoon thuis voelen.”Tip van Rob  Zet een vlinderstruik, plant enkelvoudige bloemen, hang een nestkast op, zaai een bloemenakker in met éénjarige bloemen, maak van je gazon een bloemenweide. Haal de natuur naar je tuin en je geniet er nog meer van.

Wie: Rob

Leeftijd: 41 jaar

Gezin: getrouwd en 2 kinderen, een zoon van 12 jaar en een dochter van 8

Woonplaats: de Kempen, België

Tuiniermotto: ‘Tuinier voor de natuur’

Blog: natuurlijk-rijk.be

Bezoekers per maand op je blog: 9000

Facebook: bijna 2500 volgers

 

 

 

12 gedachten over “Blogger van de maand in Tuinseizoen

 1. Dank je wel Tinneke, het was inderdaad even wennen. Maar ik ben heel tevreden.

 2. Hoi Rob
  Toch grappig, zo’n blogger van de maand.
  Beetje omgekeerde wereld.
  Van digitaal naar papier.
  Lees je blog met veel plezier.
  Groet Tineke

 3. Gefeliciteerd!
  Een mooi stuk, waarin ik je helemaal herken. Maar dat je 1 hectare grond ter beschikking hebt, wist ik nog niet. Wat een weelde!
  Hartelijke groet, Zem.

 4. Geweldig goed artikel, houd van deze manier van tuinieren, ik heb alleen geen hectare en dat is maar goed ook, haha.
  Groeten, Janneke

 5. Blad voor blad (ook bloem-rijk) leer ik jullie beter kennen.
  Je verdient het om ‘blogger van de maand’ te zijn !
  Lie(f)s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *